NIZOZEMSKA

Impresivno: polja tulipana koja se prostiru na 45 hektara

tulipani nizozemska
Foto: Agrobiz
1/7
20.05.2016.
u 08:30

Nakon vrlo hladnog početka proljeća, nizozemska polja tulipana konačno su u cvatu. U Ruigrok Flowerbulbs uzgajaju tulipane na doista velikoj površini

Mnogima je asocijacija na tulipane, iako oni mogu uspjevati gotovo svugdje, ipak Nizozemska gdje se ovi cvjetovi uzgajaju u količnanama kao nigdje drugdje u svijetu. I zato su šarena prekrasna polja tulipana jedna od glavnih turističkih atrakcija. Godišnje ih uzgoje preko devet milijardi, od čega dvije trećine izvoze!

Tulipani se razmnožavaju putem malih lukovica koje rast u veće „majke lukovice“. U listopadu i studenom lukovice se sade i prekrivaju slojem slame. U proljeće, polja se pažljivo pregledavaju kako bi se utvrdile eventualne bolesti ili infekcije.

Kada su u punom svatu, radnici otkidaju glavice u cilju stimuliranja rasta lukovica. Lukovice se iskopavaju u lipnju i srpnju. Rast lukovice do pune veličine traje jednu do dvije godine. Tulipani su jedna od prvih stvari koje asociraju na Nizozemsku. Njezina klima je savršena za uzgoj tulipana, jer im treba period umjerene hladnoće.

Foto: Agrobiz

Ipak, tulipani ne potiču iz Nizozemske. Njihovi su korijeni u planinama Kazahstana s dugim putem preko Perzije, Kine, Turske i Belgije, preko kojeg su došli u Nizozemsku 1593. godine. Prvi su tulipani posađeni u botaničkom vrtu Hortus Botanicus u Leidenu i uzgajani su od strane skupine botaničara. Lukovice su ukradene iz vrta i ubrzo su se raširile po zemlji te je tako započela njihova trgovina.

Više o tulipmaniji i uzgoju ovog popularnog cvijeća saznajte OVDJE.

>>Najljepše proljetno cvijeće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije