Energetska učinkovitost

Hrvatska elektroprivreda i odgovorno gospodarenje energijom

HEP
PR FOTO
09.05.2016.
u 16:24

Sigurna i stabilna opskrba energijom, energetska neovisnost, konkurentnost gospodarstva te održivi razvoj ciljevi su moderne Europe, prema kojima se određuju strategije i planovi Europske unije do 2050. godine. Održivi razvoj neminovno uključuje poticanje energetske učinkovitosti, primjenu obnovljivih izvora energije, čistiju proizvodnju i smanjenje emisije stakleničkih plinova. No, u praksi se troškovi za energiju često smatraju neizbježnim troškom, a ne dijelom poslovanja kojim se može djelotvorno upravljati kao bilo kojim drugim procesom.

Hrvatska elektroprivreda podržava i aktivno sudjeluje u naporima Europske unije i Republike Hrvatske za očuvanje klimatskog sustava, energetske neovisnosti i konkurentnosti gospodarstva te je u skladu s tim načelima, krajem 2015. godine pokrenula Program uspostave i provedbe sustavnog gospodarenja energijom u zgradama Hrvatske elektroprivrede (HEP SGE program). HEP SGE programom Hrvatska elektroprivreda želi smanjiti utjecaj svojih zgrada na okoliš, smanjiti korištenje prirodnih resursa, pružiti zaposlenicima zdraviji prostor i smanjiti troškove za energente. Program podrazumijeva učinkovito upravljanje neposrednom potrošnjom energije.

Programom će se uspostaviti djelotvorno upravljanje troškovima za energiju te identificirati potencijali za uštedu energije i vode. Glavne aktivnosti Programa su: ažuriranje postojećih općih, građevinskih i energetskih podataka o zgradama u vlasništvu HEP-a, uvođenje ESCO Monitor® sustava za praćenje i analizu potrošnje energije i vode u realnom vremenu, uvođenje sustava daljinskog očitanja, provedba optimizacije potrošnje energije i vode, uspostava sustava za izvještavanje o postignutim uštedama, edukaciju dionika u sustavu gospodarenja energijom te podizanje razine svijesti zaposlenika HEP-a o racionalnoj uporabi energije na radnom mjestu kroz niz edukacijskih aktivnosti . Praćenjem potrošnje energije otkrivaju se potencijalne uštede i dovodi do transparentnosti sustava u smislu optimalnog održavanja i utjecaja na okoliš. Također će se stvoriti preduvjeti za uvođenje standarda HRN EN ISO 50001 - Upravljanje energijom.

Za provedbu Programa uspostave sustava gospodarenja energijom u zgradama Hrvatske Elektroprivrede zadužen je HEP ESCO, koji će u suradnji s energetskim menadžerima iz ostalih društava HEP grupe provoditi pojedine aktivnosti i dijelove HEP SGE Programa. Tvrtka HEP ESCO osnovana je 2003. godine unutar HEP grupe radi poticanja energetske učinkovitosti u Hrvatskoj. HEP ESCO prati trendove i razvija nove usluge za kupce HEP grupe u svrhu energetskih ušteda.

Također, kao svojevrsni izlog tehnologije, HEP ESCO je pokrenuo pilot projekt napredne regulacije, čiji je glavni cilj pokazati potencijal i metodologiju primjene napredne regulacije postojećih sustava za grijanje i hlađenje u poslovnim zgradama HEP-a. Kao pilot zgradu na projektu, HEP ESCO je odabrao novu upravnu zgradu HEP-a u Kupskoj ulici u Zagrebu. Projekt napredne regulacije postojećeg KGH (klima, grijanje i hlađenje) sustava u zgradi uprave HEP-a obuhvaća: definiranje parametara KGH sustava ključnih za optimizaciju, razvoj optimizacijskih računalnih modela, razvoj metodologije za sustavno uključivanje napredne regulacije zgrade te procjenu ekonomske isplativosti u Republici Hrvatskoj baziranu na pilot projektu.

Energetska učinkovitost je logičan smjer razvoja jer povećanje energetske učinkovitosti rezultira znatnim smanjenjem potrošnje svih energenata, povećanjem sigurnosti, pouzdanosti i radne efikasnosti, tehničkim unapređenjima i smanjenim troškovima održavanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije