Kako orezivati

Hibiskus možete spasiti i kad mu otpadnu svi listovi

Hibiskus možete spasiti i kad mu otpadnu svi listovi
Foto: Dom i vrt
1/2
14.12.2012.
u 00:05

Cvjetni štitasti moljac vrlo se brzo širi s biljke na biljku, a spriječiti ga možete samo primjenom insekticida.

Među posudama s biljkama u domu obitelji Brumnić iz Zagreba su i dva hibiskusa. Zbog bijelih gnjida, iz kojih su izišle bijele mušice, jednog je gospođa Jasna jedva spasila. No, morala ga je orezati gotovo do kraja.

– Ne bih voljela da se to ponovi pa me zanima mogu li hibiskus preventivno zaštititi i čime? Zanima me također je li normalno da se listovi hibiskusa suše i otpadaju? Kako se treba zalijevati i čime ga prihranjivati? – pita naša čitateljica te dodaje još jednu dilemu. Kaže, ne želi da njezini hibiskusi budu veliki.

– Željela bih da ostanu na 30-ak centimetara visine. Mogu li ih orezivati, kako i kada se to radi? – pita J. Brumnić. Na njezina pitanja odgovara Vlatka Pavlinić, dipl. ing. agronomije.

Bez prevencije

– Bijeli leptirići najčešći su štetnici na ukrasnom bilju. Riječ je o cvjetnom štitastom moljcu i s razlogom ga želi izbjeći svaki ljubitelj bilja. Teško ga je suzbiti bez primjene insekticida, a zaraza se od jedne zaražene lončanice može proširiti na sve susjedne biljke. Ipak, ne preporučuje se preventivna primjena insekticida. Biljka se tretira pri pojavi prvih znakova zaraze, bijele točkice na naličju lista ili prvi odrasli leptirići. Pripazite kad kupujete biljke u vrtnom centru i ne kupujte one koje su već zaražene u rasadniku. Provjerite naličje listova, a ne kupujte biljke s ljepljivim licem lista – to su najčešći simptomi da s biljkom nešto nije u redu – kaže V. Pavlinić.

Čitateljica je hibiskus jedva spasila od bijelih mušica i ne želi da se to ponovi

Dodaje da gotovo svim biljkama koje zimi unosimo u grijane prostore zbog suhog zraka u prostoriji naglo opada lišće. To se može spriječiti prskanjem biljke kako bi povećali vlagu u prostoru.

– Nije problem ako hibiskusu otpadne sve lišće. Preselite ga u prostor u kojem se ne grije, tu može stajati i do 2 mjeseca. U proljeće ga skratite na željenu visinu, stavite na sunčani prozor i počnite obilnije zalijevati – savjetuje.

Orezujte u proljeće

A za orezivanje biljke našoj čitateljici V. Pavlinić preporučuje:

– Pričekajte proljeće za skraćivanje na željenu visinu, a zatim mlade izboje pincirajte – dok su još zeleni, prstima se skidaju vršni listovi kako bi se biljka još više razgranala. Kad se formira lijepa, gusta krošnja, prestanite pincirati i čekajte cvjetove. Hibiskus voli redovito zalijevanje i vlažniji supstrat, ne podnosi da voda stoji u loncu pa osigurajte dobru drenažu i odlijevajte višak vode iz podmetača. Od gnojiva upotrijebite ona s više fosfora uz željezo i magnezij.

NE PROPUSTITE: Umjetno ili prirodno drvce? Evo koje su prednosti i mane

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije