LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Grinje šiškarice iz pupova vinove loze sišu sokove

Za suzbijanje grinja, osobito u kontinentalnim vinogradima, važno je zimsko prskanje
13. svibnja 2013. u 00:19 0 komentara 5903 prikaza
Grinje šiškarice iz pupova vinove loze sišu sokove
Foto: Dom i vrt

Česta su pitanja o mjehuravosti lista loze. Uzročnici sitnih nabreklina na listu su lozine grinje šiškarice, važni štetnici vinograda, osobito u kontinentalnom području. Sitni, gotovo nevidljivi okom, prezime ispod kore i u ljuskicama pupova. Čim počne bubrenje, grinje ulaze dublje u pup i sišu sokove, kasnije prate razvoj izboja i sišu na njegovim najmlađim dijelovima. Jako zaraženi pupovi postaju smeđi i osuše se, a iz nekih se razviju izboji sa skraćenim internodijima (akarinoza) ili se pojave nabrekline na listovima (erinoza).
Promjena boje
Akarinoza se prepoznaje po zakržljalim, požutjelim listovima i skraćenim internodijima. Na listovima su vidljivi ubodi oko kojih list mijenja boju, a nerijetko je cijeli list deformiran. Iz oštećenog pupa se često pojavljuju dvostruki, slabije razvijeni izboji.
Erinoza se prepoznaje po bjelkastim izbočinama na gornjoj strani lista, koje kasnije postaju crvenkaste ili smeđe. Na drugoj strani list je udubljen i prevučen sivim nitima, nalik na paučinu, koja se kod jakih zaraza može pojaviti i na plodu. U šiškama žive grinje i sišu sok. Najveće su štete kad se loza u proljeće zbog hladnijeg vremena sporije razvija. No, štete su velike i bez obzira na vrijeme kad je puno grinja u zimskim pupovima. Uzročnici erinoze u uvjetima nepovoljnima za početni rast zimskih pupova uzrokuju skraćivanje internodija (međukoljenca) pa su mladice značajno kraće. Zbog jačih napada lišće uvene za vrijeme vrućine i otpadne, sadržaj šećera ostaje niži, a kod dugogodišnjih jakih napada može se javiti i skraćivanje izboja i metlasto korijenje. Kroz oštećene listove lakše prodire uzročnik plamenjače.
Za suzbijanje lozinih grinja šiškarica važno je provoditi zimsko prskanje, uključujući mineralna ulja u početku kretanja vegetacije. Pojačana primjena sredstava na bazi sumpora u početku vegetacije pokazala se učinkovita u smanjenju zaraze lozinim grinjama šiškaricama. U borbi protiv erinoze, akarinoze i žutog lozinog pauka najbolje djeluju akaricidi, sredstva namijenjena upravo suzbijanju grinja i pauka. Kod problema erinoze i akarinoze preporučam primjenu akaricida Kraft 18 EC uz dodatak okvašivača Silwet L-77.
Brža apsorpcija
Kraft je kontaktni i želučani insekticid koji uzrokuje prestanak hranjenja štetnika, ostaju nepokretni i ugibaju 2-4 dana nakon primjene. Osim grinja i pauka, suzbija i grožđane moljce pa je zbog učinkovitosti i široke primjene jedan od najvažnijih insekticida/akaricida u vinogradarskoj proizvodnji. U vinovoj se lozi Kraft 18 EC primjenjuje u količini 0,5-0,75 l/ha (50-75 ml na 100 L vode).
Silwet L-77 univerzalni je okvašivač iz nove skupine, koja je zbog naprednih karakteristika prozvana superokvašivači. Smanjuje površinsku napetost otopine i osigurava širenje kapljica po tretiranim površinama, poboljšava njihovo pokrivanje. Otporan je na ispiranje oborinama pa osigurava bržu apsorpciju sredstva u tkivo biljaka. Kombinacija akaricida i okvašivača osigurava uspješnu, kvalitetnu i potpunu zaštitu vinograda od lozinih grinja.

NE PROPUSTITE: Zaštitite vinovu lozu jer joj zbog vremena prijeti plamenjača

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.