Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Gradonačelnik Milan Bandić predstavio projekt kućnog kompostiranja otpada

14. travnja 2017. u 10:04 4 komentara 352 prikaza
kompost
Foto: Sarah Dombre

Na tiskovnoj konferenciji povodom predstavljanja projekta kućnog kompostiranja otpada zagrebački gradonačelnik, gospodin Milan Bandić, istaknuo je kako je grad Zagreb odlučio pokrenuti projekt kućnog kompostiranja radi uspostave cjelovitog održivog sustava gospodarenja otpadom, poticanja ekoloških vrijednosti te smanjenja ukupne količine otpada koja završava na odlagalištima, a sve s ciljem stvaranja boljeg, ljepšeg i kvalitetnijeg života.

kompost | Autor : Sarah Dombre Foto: Sarah Dombre

Istaknuto je da je kompostiranje najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada, a odnosi se na proces prirodne razgradnje organskih tvari pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost bogat humusom. Kompostiranjem se količina otpada koja završava na odlagalištu može smanjiti za čak 30%, a zauzvrat besplatno dobiti kvalitetno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla u vrtovima i sprječava isušivanje.

kompost | Autor : Sarah Dombre Foto: Sarah Dombre

Gradonačelnik se također priključio prigodnoj demonstraciji kompostiranja te uputio poziv svim zainteresiranima da se priključe inicijativi. Projekt je namijenjen svim vlasnicima samostalnih stambenih jedinica i obiteljskih kuća s okućnicom. Oni će na kućnu adresu dobiti prijavnicu putem koje se mogu prijaviti, a potom će im se, ukoliko izraze interes, bez troška dostaviti spremnici za kućno kompostiranje.

kompost | Autor : Sarah Dombre Foto: Sarah Dombre

Ovo je tek prvi korak na putu prema čišćoj i zdravijoj budućnosti te odgovornijem gospodarenju otpadom na području Grada Zagreba.

Elipso

 • petrovicpetar725:

  Odličan projekt! Još jedan korak ka povećanju ekološke osvještenosti građana, pohvale Bandiću!

 • kažemja:

  Nek se prestane igrati s kanticama i počne sanirati Jakuševac.

 • Avatar marioandric63
  marioandric63:

  Odličan projekt, sve pohvale gradonačelniku Bandiću. Bilo bi jako dobro da se što više zainteresiranih građana pridruži ovome.