Zeleni svijet

FOTO Život u vrtu - povrtnjak u kojem nema zime

FOTO Život u vrtu - povrtnjak u kojem nema zime
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/5
25.11.2012.
u 09:12

Na lijepo uređenoj okućnici upravo su završili jesenski radovi. Osim sadnje maćuhica i tratinčica, ima tu puno posla, ali sav se trud isplati.

Brođanka Ilka Tolić vlasnica je i kreatorica male zelene oaze ispred obiteljske kuće. Do sada je dobila već četiri priznanja za svoju lijepo uređenu okućnicu, za koju kaže da u proljeće izgleda kao žena koja izađe iz frizerskog salona. O uređenju je učila iz časopisa, ali i iz vlastitog iskustva, a dragocjene savjete dali su joj i kolege iz brodske Poljoprivredne škole u kojoj radi.

Kamenim zidinama ograđeni su cvjetni vrtni detalji, koji tmurne jesenske dane uljepšavaju bojama

– Krenula sam s povrćem, ali ubrzo sam shvatila da zemlja u dvorištu nije baš najpogodnija za luk, rajčicu i papriku. Kako sam oduvijek voljela cvijeće, odlučila sam spojiti ugodno s korisnim. Počela sam sa sobnim cvijećem, nastavila s balkonskim i na kraju došla do ovoga što sada imam – kaže Ilka.

Koristi svaki trenutak

Središnji dio Ilkina vrta zauzima lijepo uređeno jezerce s mostićem, vodoskokom, zlatnim ribicama i vodenim biljkama. Oko jezerca su kameni obluci i razne biljke, od vrbe i maćuhica do perunike i javora.

Most preko jezerca vodi do malih oaza, koje se još uvijek zelene

Vrt je omeđen tujama, a pažnju promatrača privlači i veliki broj trajnica poput klematisa, bršljana, hortenzije, pendula ruže stablašice te zelene juke, koja ljeti daje krasan bijeli cvijet. Svaki slobodan trenutak Ilka provodi u svom vrtu. Nakon osmosatnog sjedenja na radnom mjestu, okopavanje i zalijevanje cvijeća odličan joj je oblik rekreacije i relaksacije.

Čuvarkućama ne treba puno, ovdje su zasađene i u staro deblo

– Upravo sam završila s jesenskim radovima, počupala ljetnice i posadila dvogodišnje cvijeće, maćuhice i tratinčice koje će u rano proljeće krenuti s cvatnjom. Teško mi je reći koja mi je biljka najdraža, ali izdvojila bih japanske javore. Oni nemaju cvjetove, ali su njihovi svijetlozeleni, zeleni i crveni listovi jako zanimljivi i dekorativni – dodaje Ilka.

U vrtnom jezercu veselo plivaju zlatne ribice

Jednogodišnje cvjetnice Brođanka kupuje u svojoj školi, gdje ih proizvode učenici. Trajnice nabavlja u vrtnim centrima, a ponekad zna otići i na sajmove cvijeća, gdje uvijek kupi neku zanimljivu novu biljku koju nije imala. Kaže kako u vrtu prvo treba voditi računa o održavanju, redovito čistiti jezerce i ne dopustiti da se na njemu zadržava suho lišće. Vodu iz jezerca koristi za zalijevanje biljaka koje je za velikih ljetnih vrućina bolje zalijevati toplom vodom. Najsretnija je kada vidi oduševljenje rodbine i prijatelja, kojima je ljeti pravi užitak popiti kavu u vrtu i odmoriti dušu i tijelo.

Sve radi sama

– Svima bih preporučila rad u vrtu. Prava zaraza, kad krenete, nema prestanka. Sve radim sama, vrtlarenje me opušta, uživam u njemu. Drago mi je kada komisija prepozna moj trud, ali ja sam radila i prije nagrada. Žao mi je što vrt niste posjetili ljeti, kada mu raznobojno šareno cvijeće daje gotovo čaroban izgled – kaže brodska vrtlarica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije