Napravite sami

FOTO U nekoliko koraka sami napravite posudu za cvijeće

FOTO U nekoliko koraka sami napravite posudu za cvijeće
Foto: Luka Musić
1/14
02.02.2013.
u 08:37

Napravite ih u raznim oblicima i veličinama, a imate li dodatna pitanja, pišite na crolucius.bonsai@gmail.com

Posuda kao jako važan čimbenik kod bavljenja bonsaijem mora odgovarati bonsaiju koji u njoj raste oblikom, dubinom, bojom i teksturom. Bitno je postići sklad između drvca i posude, što u doslovnom prijevodu i znači riječ bonsai (bon=posuda, sai=biljka).

U posudama za bonsai, koje su uglavnom plitke, treba biti dosta mjesta za korijen

Originalne posude za bonsai napravljene su od pečene gline, ručno izrađene, s premazima, više puta pečene, a one visoke kvalitete su i dosta skupe. Ovdje ću vam prikazati jednostavnu tehniku izrade posuda od papira koje možete napraviti gotovo besplatno.

Unaprijed odredite oblik i veličinu

Poslužit će svrsi, ako ne kao završna tegla, onda barem kao ona za trening drveta u bonsai. Istom tehnikom mogu se izraditi posude i za drugo bilje te za bilo koju drugu namjenu. Vaša je mašta jedino ograničenje.

U prilagođenoj posudi postižu se pravi rezultati u uzgoju bonsai drvaca

Zimski dani, kada biljke vani ‘spavaju’, pogodni su za izradu tegli u koje ćemo na proljeće saditi i presađivati svoje bonsaije. Metodu mi je prije nekoliko godina pokazao moj prijatelj Mario, stari bonsai vuk. Otad svake godine izradim barem nekoliko komada. Izrada je vrlo jednostavna.

Pripremite kalup

Kalup za izradu posuda može biti posuda za salatu, tepsija za kolače, kanta, stara lampa, sve što vam se sviđa, a što je prigodna oblika i dovoljno čvrsto. Možete izraditi i posebne kalupe od stiropora, pri čemu treba voditi računa da je stiropor dovoljne gustoće (minimalno 25-30 kg/m³). Za rubove kalupa mogu vam poslužiti i razne ukrasne štukature koje će dati posebno lijep izgled tegli.

Bonsai drvce može se učvrstiti žicom kroz rupice na dnu posude

Imate li neku teglu koja vam se osobito sviđa, uvijek je možete izliti u gipsu i napraviti gipsani kalup za buduće papirnate tegle. Ako pak želite da vaša buduća tegla ima nožice, a vaš kalup ih nema predviđene, isto možete napraviti komadom stiroporne ploče iste veličine kao čitavo dno kalupa na kojoj zacrtajte kutove te ih izrežite skalpelom. Tako izrezanu ploču stiropora zalijepite na dno kalupa te će ona ubuduće činiti njegovo dno.

Odlučite li se posudu obojiti, za to vam može poslužiti i boja za beton

Kad je kalup spreman, zamastite mu unutrašnjost. Za to može poslužiti malo jestivog ulja ili bilo što drugo što imate pri ruci. Cilj je da se tegla ne zalijepi za stijenke kalupa. Kvaliteta, odnosno finoća završne obrade ovisi o osobnim željama, idejama, strpljenju i vještini. Posuda može biti potpuno glatka, robusna, grube ili fine teksture, ravna ili nepravilna ruba.

Visoko drvo u plitkoj posudi, korijen ima taman toliko prostora koliko mu treba

Posudu izvadite iz kalupa tek kad ste sigurni da je dovoljno očvrsnula. Učinite li to prerano, može puknuti stijenka posude ili se mogu odlomiti nožice ako ostanu zalijepljene za dno kalupa. Kako posude sušim u negrijanom prostoru (po zimi čak i na temperaturama nižim od 10ºC), vadim ih iz kalupa tek nakon 2 do 3 dana. Ako se suše na višim temperaturama, dovoljan je jedan do dva dana.

Kad posudu vadite, kalup okrenite naopako te njime udarite o ravnu površinu, posuda bi trebala ispasti iz kalupa. Ja to radim tako udarajući o stari otirač za cipele, tako sam siguran da posuda pri vađenju neće puknuti. Posudu nakon vađenja sušite još koji dan kako bi se cement do kraja kristalizirao, tj. povezao građevni materijal u čvrstu masu.

Obrada i bojenje

Pregrubu površinu posude možete obraditi brusilicom i šmirgl papirom. Možete je i obojiti, za što će poslužiti boja za beton, a ako želite, poigrajte se i drugim bojama, čak i lazurama ili uljnim bojama. Za potonje teglu treba bojiti dok još nije skroz suha, tako će boja preko preostale vlage ući u same stijenke posude i ostati u njoj.

Ovakve posude mogu poslužiti kao priručne posude za trening, ali i kao konačne posude za bonsaije ako ne možete doći do originalnih. Njihova je izrada usto zabavna i kreativna.

Nekoliko koraka 
za izradu
Odaberite kalup prema namjeni posude
1. Zaštitite ruke od utjecaja cementa koristeći tanke kirurške zaštitne rukavice.

2. Pripremljenom smjesom prvo popunite udubine u kalupu koje će činiti buduće nožice posude.

3. Jednolično popunite cijelo dno kalupa razmrvljenom pripremljenom smjesom papira i cementa koju prstima i dlanovima ili komadom stiropora treba dobro pritiskati da nastane povezana jednolična cjelina.

4. Nakon toga počnite s izradom zidova, stijenki buduće posude. Izrađujete ih tako da svaki novi segment koji dodajete pritišćete prstima u različitim smjerovima kako bi se dobro povezao s prethodnim.
5. Kad ste postigli željenu visinu stijenki buduće posude, prstima, dlanovima ili komadom stiropora lijepo zagladite sve površine te završno i sam rub zidova, stijenki buduće posude. Ukoliko je materijal pri zaglađivanju presuh, lagano ga poprskajte s malo vode.

6. Na kraju izradite rupe za drenažu na dnu posude. Za izradu rupa može poslužiti obični čep oštrog ruba od neke boce, ili nešto slično tome. Osim rupa za drenažu, na dnu svake bonsai posude trebale bi biti i manje rupe koje služe za vezanje, osiguranje drveta u tegli od prevrtanja. Za njihovu izradu može poslužiti tanki štapić ili nešto slično.

Od papira i cementa nastaje smjesa

1. Nabavite novinski papir, izbjegavajte sjajni, glatki papir.

2. Istrgajte papir u uske trake i namočite ga u vodi nekoliko dana.

3. Nakon što se papir dobro razmočio, jednu količinu odvojite u zasebnu kantu i dobro izmiksajte u finu smjesu, pire. Kao priručna miješalica najbolje će poslužiti ručna električna bušilica s nastavkom koji se inače koristi za miješanje smjesa u građevinarstvu (mort, ljepilo za pločice, glet-masa).

4. Uzmite istu količinu cementa i u nju stavite malo polipropilenskih vlakana (prstohvat za teglu srednje veličine) i promiješajte ih s cementom. Ova vlakna inače su dodatak betonu radi sprečavanja stvaranja mikropukotina. Tako se onemogućava i ulazak vode koja uzrokuje pucanje betona pri smrzavanju. Za istu svrhu dodaju se vlakna i pri izradi posuda od papira.

5. Izmiješajte masu usitnjenog papira s cementom dok ne dobijete finu jednoličnu smjesu. Kako vam se cement ne bi zalijepio za stijenke kante, odnosno prebrzo osušio smjesu, umiješajte prvo jednu polovicu cementa, a zatim drugu.

6. Ako je smjesa presuha, dodajte malo vode, ali pažljivo jer smjesa na kraju ne smije biti premokra. Najlakši način za provjeriti je li smjesa za izradu posude dovoljno vlažna jest uzeti malo izmiješane smjese i jako je stisnuti u šaci. Ako se kapljice vode naziru među prstima, to je to! Ne smije se cijediti ili pak biti potpuno suho.

NE PROPUSTITE: FOTO Rast i izgled biljke otkrit će vam kada je treba presaditi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije