50. OBLJETNICA

Floraart: Svečanost cvijeća okupila je oko 300 tisuća posjetitelja

floraart
Foto: Pixsell
1/5
03.06.2015.
u 12:02

Zahvaljujući popratnim programima poput dječjih predstava i likovnih radionica, cvjetni sajam je i ove godine posjetilo mnogo djece

Najpoznatija cvjetna manifestacija i jedan od zaštitnih znakova grada Zagreba, sajam Floraart, završen je na najbolji mogući način – rasprodajom cvijeća po doista simboličnim cijenama i koncertom Afro Cuban Quarteta i Ricarda Luquea. Energični ritmovi salse na pontonskoj pozornici jezera Bundek zaokružili su cijelu priču koja je ovaj put trajala cijeli tjedan, od 25. do 31 svibnja.

Prošireno izdanje

Naime, nastojeći što raskošnije obilježiti cvjetni sajam, njegov organizator, gradska tvrtka Zrinjevac, odlučio je ove godine sajam produljiti na više dana, čime se dobilo i na količini sadržaja, prvenstveno stručnih predavanja, promocija i programa za najmlađe, ali i koncerata koji su izvođeni svaku večer. Osim na atraktivnom Bundeku koji svake godine za vrijeme Floraarta postaje svojevrsni poligon kreativnosti, vrtlarskih vještina i novosti, događanja su se odvijala na još dvije lokacije – u Staroj gradskoj vijećnici te u Hrvatskom povijesnom muzeju. Poseban dodatak za sve bila je prodajna izložba cvijeća u središtu grada, u Tomićevoj ulici.

Na tri lokacije

Foto: Instagram

Nekadašnji zagrebački Sajam cvijeća, koji je prethodio Floraartu, održavao se na Gornjem gradu i na nekim lokacijama u gradskom središtu.Tijekom devedesetih krenulo se prema Novom Zagrebu, ali prije Bundeka nekoliko se godina Floraart održavao na Prisavlju, na prostoru Boćarskog doma. Ove godine priča je krenula s izložbom “50 cvjetnih godina” u Hrvatskom povijesnom muzeju, zatim je nastavljena 17. svibnja na Trgu bana Josipa Jelačića pratećom manifestacijom “Cvijet u srcu grada”, koja je prethodila Floraartu.

– Svojim koloritom i živošću bila je podsjetnik, ali i pozivnica građanima da pohode Floraart – rekao je Luka Balvan iz organizacije Floraarta.

Tijekom sajma, u Staroj gradskoj vijećnici održana su i tradicionalna natjecanja: Hrvatski kup florista i 11. međunarodno natjecanje učenika srednjih škola. Bez obzira na kišno vrijeme na početku izložbe, odaziv posjetitelja bio je izniman – kako se vrijeme proljepšavalo, tako je kulminirao i broj posjetitelja, pogotovo u vrijeme vikenda. Prema riječima direktora Zrinjevca Igora Toljana, izložbu je posjetilo oko 300 tisuća posjetitelja.

Orhideje su hit

– Posađeno je 250 tisuća cvjetnih sadnica, a najprodavaniji cvijet bila je orhideja, i to u svim bojama. Najprodavanija ljetnica bila je pelargonija – istaknuo je Toljan.I izlagača je sve više – ove godine bilo ih je 185 iz Hrvatske i 16 iz inozemstva. Sve to govori u prilog vrijednosti te manifestacije koja se tijekom svih ovih godina odvijala bez prekida i postala najznačajniji promicatelj hortikulturne djelatnosti u Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 1

GI
giglibigli
20:22 03.06.2015.

možda najjadniji floraart ikad, sajam svega i svačega a najgore su kojekakve udruge samo što ne vuku za rukav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije