LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Eko sredstvima za zaštitu bilja jačate i imunitet nasadima

Priprema za sezonu sadnje uključuje i planiranje borbe protiv štetnika. Jedino tako moći ćete uspješno uzgojiti vrt po organskim principima
29. siječnja 2016. u 11:41 0 komentara 6324 prikaza
eko sredstva za zaštitu
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Organska poljoprivreda uključuje i tretiranje nasada ekološki prihvatljivim sredstvima za suzbijanje štetnika koji napadaju kulture koje uzgajamo. Tek tada je to zaokružena priča, budući da je obrana protiv štetnika izuzetno bitna karika za konačni uspjeh posađene kulture.

I kod nas se polako, ali sigurno, sve više ljudi okreće korištenju takvih preparata te je za potencijalne poljoprivrednike, ali i one koji amaterski uzgajaju cvijeće ili povrće itekako važno biti informiran i educirati se, pratiti nove ideje i vijesti te se tako temeljito pripremiti za novu proljetnu i ljetnu sezonu u vrtu.

eko sredstva za zaštitu | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Klasična zaštita reagira tek na pojavu štetnika, a prirodna ide na to da prevenitvno ojača biljke da budu otpornije na njih

Pazite što kupujete
Iako se spomenuta sredstva uglavnom koriste za profesionalnu proizvodnju certificiranih ekoloških imanja, a manje za one koji voćne i povrtne kulture uzgajaju samo za vlastite potrebe, što nam je potvrdio i Mile Drača, dipl. ing. šumarstva iz udruge Oaza iz Zagreba. Sukladno tome, više se koriste gotovi kupljeni preparati nego oni koji se rade u kućnoj radinosti, a koje doista nije teško napraviti.

– Većina naših proizvođača preparate uvozi iz drugih zemalja Europe, a ulaskom u Uniju situacija se malo poboljšala jer je promet tim sredstvima lakši bez dodatnih komplikacija i carina – kaže Drača, dodajući kako je bitno znati da sva ta sredstva koja se koriste u organskoj poljoprivredi moraju biti na listi pri Zavodu za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede.

eko sredstva za zaštitu | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Kada se masovno pojave štetnici na nasadima, kasno je za njihovo spašavanje jer sredstva više nisu tako učinkovita. Stoga je praćenje simptoma i pravodobno reagiranje ključan dio zaštite

Usto, njihova primjena je vrlo stroga i ciljana, što zahtijeva poznavanje puno parametara. Stoga, nije loše razmisliti o sredstvima koja možete sami izraditi kod kuće. No, prije toga je potrebno otkloniti vječne sumnje i prijepore vezane uz ekološka sredstva. Naime, često se može čuti da prirodna sredstva nisu jednako učinkovita kao i klasična, no Mile Drača tvrdi da su prirodna sredstva učinkovitija od standardnih.

No, da bi se to i potvrdilo nužno je da uzgajivač ispuni niz preduvjeta. Prije svega, treba neprestano pratiti pojavu štetnika, a praćenje uputa stručnjaka iz organskog vrtlarenja stvorit će biljkama jači imunitet.

eko sredstva za zaštitu | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Krumpirova zlatica prvenstveno napada krumpir, a prirodni neprijatelj im je posađeni hren te prskanje 2%-nom otopinom sode bikarbone čim se pojave ličinke

Poštovanje prirodnih zakona
– Štetnici se pojavljuju uglavnom stalno, ali njihov broj raste kada se za to stvore uvjeti – uglavnom je to izvor hrane ili fiziološki slaba biljka. Kada dođe do povećanja dinamike populacije štetnika – nešto nije u redu s biljkama, vrtom ili tim specifičnim sustavom. Standardna zaštita reagirat će tek pojavom štetnika, dok organsko vrtlarenje podrazumijeva preventivno djelovanje s fokusom da se uzgoje što jače i kvalitetnije biljke, što rješava 50% štetnika – objašnjava Drača.

Naravno, nemoguće je ne očekivati da će se i u organskom vrtu pojaviti nametnici, ali se njihova pojava vrlo brzo rješava biološkim sredstvima. Dakle, bitno je djelovati i prije pojave štetnika te reagirati na vrijeme. U suprotnom, štetnika će biti toliko da prirodna sredstva neće biti učinkovita i ono što smo zasadili lako može propasti.

– Rad u prirodi i s prirodom zahtijeva poštovanje svih njezinih procesa te život u skladu s njima – ističe Mile Drača. Postoji niz recepata za prirodno suzbijanje štetnika, a mi vam nudimo recepte za one najčešće. Dodatni motiv neka vam bude informacija da nisu zahtjevni za izradu.

>>Ekološka poljoprivreda: koliko kaskamo za Europom?

Podizanje vitaliteta pomoću začina

Biološki sastojci koje koristimo za zaštitu bilja i usjeva mogu se podijeliti na djelovanje pomoću bakterija, virusa te aktvnih tvari iz biljaka. Djeluju tako da odbijaju štetnike ili ih eliminiraju djelovanjem nekog drugog organizma, najčešće bakterije ili virusa. Kod nas se najčešće primjenjuju sredstva na biljnoj bazi, a u velikoj organskoj proizvodnji sredstva s bakterijama ili virusima.

– Poanta je da na određenog štetnika sredstvom nanesemo njegova neprijatelja, primjerice bakteriju koja ga eliminira i svodi populaciju na normalan broj – objašnjava Mile Drača. Osim bilja i začina, u zaštiti koristimo i druge sirovine iz prirode i namirnice (piljevina protiv puževa, mlijeko, soda bikarbona). Biljna sredstva (kopriva, preslica, neven...) djeluju i na podizanje vitaliteta biljaka što ih čini otpornijima na štetnike.

Domaći pripravci protiv nametnika i bolesti

PROTIV LISNIH UŠIJU I PLAMENJAČE
Da bismo se riješili lisnih uši na povrću koristimo otopinu nimova (neem) ulja ili praha. Dodamo 1 žličicu nima u 1 l vode i tretiramo biljke. Za zaštitu od plamenjače bilje tretiramo emulzijom mlijeka i vode u omjeru 1:10. 

... HRĐE, PEPELNICE I CRVENOG PAUKA 
Uronite 1 kg svježe preslice u 10 litara hladne vode i ostavite da stoji 24 sata. Zatim smjesu kuhajte 30 minuta. Ohladite, razrijedite vodom u odnosu 1:5 i time tretirajte biljke. Tim sredstvom ujedno i hranite biljke.

...GRINJA I PLIJESNI, SMEĐIH LISTOVA
Čili papričice i češnjak dobri su za zaštitu bilja od lisnih ušiju, s time da je češnjak s crvenim lukom učinkovit i kod grinja i plijesni. 50 dag crvenog i bijelog luka potopite u 10 l vode i kad se tekućina prestane pjeniti, razrijedite je s vodom u omjeru 1:10 i prskajte bilje. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.