14.02.2013. u 13:31

Iza domaćeg naziva drvo novčića krije se nekoliko sličnih sukulenata roda Crassula (tustika) koje razlikuju najčešće samo botaničari. No, za nas ostale dovoljno je znati kako je riječ o sukulentu grmolikog rasta koji se uzgaja lako i izgleda prekrasno.

Iza domaćeg naziva drvo novčića krije se nekoliko sličnih sukulenata roda Crassula (tustika) koje razlikuju najčešće samo botaničari. No, za nas ostale dovoljno je znati kako je riječ o sukulentu grmolikog rasta koji se uzgaja lako i izgleda prekrasno.

Prepoznat ćemo ga po snažnoj stabljici, koja s godinama postupno odrvenjuje, i mesnatim sjajnim listovima. U dobi od 25 ili više godina moguće je krajem zime očekivati čak i cvatnju, što dobro znaju svi oni koji su ju uspjeli njegovati tako dugo godina.

Simbolika naziva

I ja sam svoju prvu tustiku, kao i mnogi drugi, dobila od prijatelja koji su jednoga dana došli nasmijani, s malom biljčicom sa samo nekoliko listića. Rekli su da je to drvo novčića i da ću sa svakim novim listićem koji naraste biti sve bogatija. Iako nisam sklona predrasudama, priča mi je ipak bila simpatična pa sam odlučila doznati više o svome novom zelenom prijatelju. I doista, naziv “money plant” pojavljuje se uz tustiku i u drugim kulturama. No, to nije jedini naziv. Uz istu biljku vežu se i pojmovi prijateljstva i sreće, pa me nije iznenadilo što je preporučuju i feng shui dizajneri.

Razmnožavanje

Tustike se razmnožavaju vrlo jednostavno. I sama sam ih uzgojila mnogo, neke namjerno, a neke i slučajno kada bi pokoji list otpao i ukorijenio se sam u posudici. Listovi su, dakle, najbolji i najjednostavniji način da kloniramo tustike. Bitno je da dio koji se drži uza stabljiku, jer listovi tustike nemaju peteljke, zabodemo u supstrat za sadnju i redovito održavamo vlagu u njegovu okruženju.

Najprije ćemo vjerojatno slijegati ramenima i zaključiti kako nemamo zelene ruke. No, tustike su biljke za strpljive i do pojave prvih korjenčića može proći nekoliko tjedana, i još toliko dok se ne pojave prvi listići, odnosno nova mlada biljka.

Uzgoj

Uzgoj i njega tustika ne mogu biti jednostavniji. Treba znati da ne podnose temperaturu nižu od minus 5 Celzijevih stupnjeva, što znači da bez problema mogu rasti i u mediteranskim vrtovima. Tada im treba pronaći mjesto na kojem neće biti izložene suncu jer im listovi tada postaju sitniji, crveniji, a biljke kompaktnije i niže. Tustike rastu i razvijaju se mnogo ljepše na polusjenovitim mjestima, na kojima, nakon mnogo godina, čak i cvjetaju. Zalijevanje je jednostavno, tustike same pokazuju kada im nedostaje vode. Drugim riječima, primijetite li da se listovi skupljaju i djeluju smežurano, ne čekajte da se osuše do kraja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije