krenite sa sadnjom

Do polovice studenoga treba posaditi lukovice, ako želimo uživati u proljeće u zumbulima, narcisima i tulipanima

lukovice
Thinkstock
26.10.2022.
u 06:00

Lukovice moraju biti zdrave i sa deklaracijom, a da bio dobili što kvalitetnije i veće cvjetove, naročito ako želimo posaditi lukovice za uzgoj rezanog cvijeća, tada biramo lukovice veće kalibraže tj. što većeg opsega za svoju vrstu

Prekrasan prizor rascvjetanog vrta u proljeće slika je koju svi ljubomorno i s nostalgijom čuvamo u sebi i željno iščekujemo kada će konačno, u ožujku, zaživjeti pred našim očima. Da bi se to doista i dogodilo, vrijeme je da pripremimo gredice i tegle za sadnju lukovičastog cvijeća - zumbula, tulipana, preslice, narcisa, šafrana...

Foto: screenshot/facebook

Poljoprivredne apoteke, cvjećarne i vrtni centri nude brojne vrste - samo trebate odabrati što želite. Možete korisitii i vlasitite lukovice ukoliko su bile dobro zbrinute odnosno u potpunosti zdrave, sazrijele i dostigle određenu veličinu.

Foto: screenshot/facebook

Lukovice moraju biti zdrave i sa deklaracijom, a da bio dobili što kvalitetnije i veće cvjetove, naročito ako želimo posaditi lukovice za uzgoj rezanog cvijeća, tada biramo lukovice veće kalibraže tj. što većeg opsega za svoju vrstu.

Foto: pixabay

Gredice za sadnju moraju biti dobro pripremljene i obogaćene hranjivima kako bi biljke bile što kvalitetnije, zdravije i davale veće i čvršće cvjetove.

Listopad je najpogodnije vrijeme za sadnju lukovičastog cvijeća, no svakako to još stignete učiniti, ako se požurite. Ako živite u prioblanim krajevima onda to možete učiniti i do sredine studenoga. U svakom slučaju, ne bi trebalo kasniti jer kasnijom sadnjom gubimo na kvaliteti cvjetova. A upravo su cvjetovi najveći motiv zbog kojih sadimo lukovičaste biljke.

Foto: pixabay

Ne brinite se za hladnoću, jer će lukovice izdržati i bez posebne zaštite. Jedino što morate pripaziti ukoliko ste ih posadili u tegle. Tako hladnoća brže dopire do lukovica, dok su u zemlji zaštićenije od vanjskih faktora poput niske temperature. Sadimo li ih u tegli tada ih moramo držati na prostoru gdje neće doći do smrzavanja supstrata u tegli a time niti do smrzavanja lukovice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije