Prerano buđenje

Ćudi vremena: prije mimoza procvjetala i zlatna brnistra

Ćudi vremena: prije mimoza procvjetala i zlatna brnistra
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
24.01.2013.
u 00:31

Česta je dekoracija splitskih i kaštelanskih parkova, vrtova i okućnica, a raste kao samonikla biljka. Vole je i stočari, kod ovaca stvara imunitet na zmijski otrov.

Pravo čudo dogodilo se ove zime. Grmovi brnistre, koja u svibnju svojim žutim cvjetovima Kozjak, Mosor, Čiovo i cijelu okolicu Splita odijeva u zlato, stidljivo su pustili nježne, duguljaste pupoljke. Dogodilo se to čak četiri mjeseca prerano. Brnistra ili žuka (Spartium junceum L.) biljka je koja je Splitu dala ime (latinski Spartium isto je što i grčki Aspalathos). Samonikli grm otporan je na posolicu, voli žarko sunce pa na južnim padinama uz more naraste do tri metra visine i cijela brda u proljeće oboji u žuto.

Ukras i samonikla

Vole je i stočari jer koze i ovce koje pasu brnistru postaju otporne na zmijski otrov. Česta je dekoracija i u splitskim i kaštelanskim vrtovima, parkovima i okućnicama.

I dok većina grmova brnistre još odmara čekajući proljeće, nekoliko njih, oni najbliži moru, već se probudilo. Ta pojava začudila je i Ivnu Bučan, profesoricu biologije i utemeljiteljicu vrta OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću, najbogatijeg, najljepšeg i najnagrađivanijeg školskog vrta kod nas.

Čudna pojava

- Primijetila sam pupoljke brnistre na grmu u blizini Sjeverne luke u Splitu, a potom doznala da je nekoliko grmova procvjetalo i u Kaštelima. Nazvala sam dr. Ljerku Regula-Bevilacqua, bivšu direktoricu zagrebačkog Botaničkog vrta i jednu od naših najboljih stručnjakinja, a ona je rekla da joj je ta pojava vrlo zanimljiva i čudna. Ni njoj nije poznato da se to događalo prije svibnja. Pratit ćemo što će se dogoditi s tih nekoliko grmova koji su procvjetali – rekla nam je Ivna Bučan i dodala da je u kaštelanskom botaničkom školskom vrtu procvjetalo čak 10-ak vrsta, ali to nije neuobičajeno. Uz mimozu, čiji žuti cvjetovi već krase dvorišta brojnih obiteljskih kuća, u vrtu cvjetaju i kamelije, ruže, ružmarin, lopočika, afrička perunika... Rogač i planika upravo su ocvali, a za cvatnju se priprema i japanska dunja.

– To je vrt sa 12 cvjetnih mjeseci jer uvijek nešto cvjeta. Ali naša brnistra još uvijek spava, kao i svake zime. Što je probudilo ove druge, nije mi jasno – kaže Ivna Bučan.

NE PROPUSTITE: Iskustva čitatelja: Kako sačuvati biljke tijekom zime

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije