LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Hrvatski kampovi grijat će vodu na solarne kolektore

Procjenjuje se kako hoteli, restorani i ugostiteljski objekti predstavljaju 9 posto ukupne površine komercijalnih objekata u Hrvatskoj
03. travnja 2015. u 08:30 0 komentara 122 prikaza
solarni paneli
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2015. godini je osigurao sredstva za energetske preglede i uvođenje sustava upravljanja energijom, energetsku obnovu zgrada - obiteljskih, višestambenih i komercijalnih, kupnju električnih i hibridnih vozila, treninge eko vožnje i ostale mjere energetske učinkovitosti u prometu te projekte korištenja obnovljivih izvora energije. Sredstva su, između ostalog, dostupna i turističkom sektoru.

Potkraj siječnja 2015. godine otvoren je Javni poziv za sufinanciranje projekata korištenja obnovljivih izvora energije namijenjen isključivo turističkom sektoru. Vrijedan je 13 milijuna kuna i namijenjen je poticanju uporabe sunčeve energije u kampovima, ulaganju u toplinske sunčeve sustave te povećanju učinkovitosti rashladnih sustava u hotelima i drugim turističkim objektima.

Strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske kao razvojnu smjernicu navodi smanjenje uporabe električne energije za toplinske potrebe te, između ostalog, postavlja cilj od 0,225 m2 sunčevih toplinskih kolektora po stanovniku u 2020. godini.

Uvođenje sunčevih toplinskih sustava u kampove je primarni cilj, iako to ne isključuje poticanje uporabe sunčeve energije i u ostalim turističkim objektima, posebice malim hotelima i turističkim naseljima. Investicija u solarne sustave kampovima se isplati već nakon 5-6 godina, s obzirom na režim korištenja potrošne tople vode.

solarni paneli | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Zahvaljujući zagrijavanju potrošne tople vode uz pomoć sunca, smanjuje se potrošnja drugih energenata za zagrijavanje, a subvencije od 40-80 posto koje nudi Fond čine takvu investiciju izuzetno povoljnom, odnosno skraćuju rok povrata uloženih sredstava na svega 2 do 3 godine.

>>Sve informacije: Kako i zašto do energetskog certifikata u 8 točaka

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.