LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Nedostatke na kući prekrijte biljkama penjačicama!

Želite li već ovoga ljeta imati zelenu ogradu kojom ćete se sakriti od pogleda susjeda ili prolaznika, 'zakamuflirati' staru fasadu ili jednostavno stvoriti prirodnu tendu, zasadite penjačice
20. lipnja 2019. u 07:00 1 komentara 37077 prikaza
puzavac
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

Šarm svakom vrtu, okućnici ili baklonu dat će penjačice, bez obzira jesu li samo s listovima ili k tome imaju još i cvjetove. Osim što lijepo izgledaju i nude dodatni zeleni kutak i hladovinu u našem eksterijeru, penjačice imaju i sasvim praktičnu ulogu.

Naročito ako imate staru, oštećenu fasadu, ciglene zidove, balkon vam je na prometnom mjestu i graniči sa susjedovim pa ne možete izaći na njega i u miru popiti kavu ili pročitati novine, ili je mjesto na direktnom suncu, pa trebate zaklon tj. prirodnu hladovinu.... U svim takvim situacijama najbolje je rješenje sadnja penjačica.

Penjačice su biljke koje u pravilu brzo rastu (do 1 metar godišnje), no i među njima postoje razlike. Neke će jednostavno brže rasti od drugih i više od jednog metra na godinu. Jer kao što postoje listopadne i zimzelene, tako postoje i spororastuće i brzorastuće penjačice.

Ako želite još ove godine uživati u svim blagodatima posađene penjačice, nudimo vam one koje najbrže rastu, odnosno najviše se šire. To će, naravno, zahtijevati i redovno rezanje i usmjeravanje...

bršljan | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

BRŠLJAN - Zimzelena penjačica s mnogo vrsta (različita boja i veličina listova), koja vrlo intenzivno raste i za čas možete od nje dobiti zelenu ogradu. Dobro je rješenje ako u vrtu želite više ptica jer se one hrane bobicama bršljana. Nije zahtjevna biljka, voli mjesta koja nisu na direktnom suncu te podnosi niske temeprature. Ima zračno korijenje pa se sama prima za podlogu.

licera penjačica | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

LONICERA - Penjačica poznata kao orlovi nokti ili pak kozja krv je također brzorastuća zimzelena penjačica koja može narasti do 10 metara. Posebna je i zbog svojih divnih mirisnih cvjetova. Kao i bršljan, podnosi visoke i niske temperature. Jedino morate paziti da je za vrijeme jako vrućih dana redovito zalijevate.

lozica penjačica | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

LAŽNA LOZICA - Penjačica koja u jesen dobiva prekrasne narančasto-crvene listove te vrlo agresivnog rasta koji može doseći visinu do 12 metara. Stoga je potrebno kontrolirati njezin rast i širenje, ako je ne želite imati na mjestima na kojima to niste planirali. Odličan je prekrivač, ali radi i izvrsnu sjenu. Otporna je na sve temperature, ali i na štetnike i bolesti.

glicinija penjačica | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

GLICINIJA - Biljka koja je zbog svojih grozdastih cvjetova ljubčaste, bijele ili ružičaste poznata i kao plava kiša. Glicinija obavezno treba imati oslonac u vidu potpornja. Uz klematis smatraju je najljepšom penjačicom. Raste vrlo agresivno, stoga je bitno da je redovito orezujete.