odličan izbor

Četiri blagdanske biljke koje će birati oni koji vole nešto posebno!

božićna zvijezda
Thinkstock
25.11.2022.
u 06:00

Amarilisi su doslovno prepravili društvene mreže i apsolutni su broj jedan kada govorimo o božićnim dekoracijama. To i ne čudi kad znamo koliko su ovi cvijetovi atraktivni

Uz bor i dekoracije od zimzelenih biljaka, u božićno vrijeme popularno je u svoj dom svečanu notu unijeti i cvijećem. Trendovi, a ovaj put vodili smo se hashtagovima na Instagramu, pokazuju da je ovog Božića popularno u domu imati, kao dio blagdanskog aranžmana, neku od ovih biljaka. 

Foto: pixabay

Amarilis - apsolutni pobjednik

Amarilisi su doslovno prepravili društvene mreže i apsolutni su broj jedan kada govorimo o božićnim dekoracijama. To i ne čudi kad znamo koliko su ovi cvijetovi atraktivni. Ako se i vi odlučite za amarilise tijekom blagdana, sjajna je stvar što, uz malo pažnje, mogu potrajati i do nekoliko tjedana. Dolaze u nekoliko različitih boja poput bijele, crvene, koraljne, bordo, ružičaste i dvobojnih. Ako vaša biljka dolazi u običnom loncu, stavite je u ukrasnu posudu ili odrežite cvjetove s dugim stabljikama i ubacite ih u vodu s cvjetnim konzervansom. Rezano cvijeće je zapanjujuće u visokim, prozirnim staklenim cilindrima.

Foto: pixabay

Božićna zvijezda - jedan od simbola Božića

Jedan od simbola Božića svakako je božićna zvijezda. Potražite ih u božićno crvenoj, žarko ružičastoj, kremastoj, bijeloj boji. Božićne zvijezde u loncima dovoljno su dojmljive da samostalno stoje kao središnji aranžman na stolu ili iznad kamina, gdje će dobiti jarko, neizravno svjetlo. Ove nježne trajnice ne vole hladne propuhe u blizini prozora i vrata.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Ciklama je sjajan izbor

Ciklama možda nije toliko poznata blagdanska biljka kao božićna zvijezda ili amarilis, ali svejedno može jednako uljepšati vaš svečani dom. Njihovi listovi i cvjetovi u obliku srca u lila, grimiznoj, bijeloj, ružičastoj i drugim bojama izgledaju sami po sebi preslatko ili pomiješani s drugim sobnim biljkama. Dodajte vrpcu i luk, i voila! Ciklama umotana u foliju postaje dobrodošao poklon. Većina ciklama koje se prodaju u vrtnim centrima su tropske, pa svoje ne uzgajajte vani. Cvast će u proljeće ako se drže na hladnom mjestu. Ove sobne biljke miruju nakon cvatnje, ali obično će oživjeti nakon razdoblja odmora.

Foto: pixabay

Ništa bez kaktusa

Božićni kaktus čini se očitom blagdanskom biljkom, kao što mu ime i sugerira. Obično i cvate oko blagdana. Ovi sukulenti egzotičnog izgleda cvatu u nekoliko boja - crvenoj, ružičastoj, koraljnoj, bijeloj... Oni također imaju vrlo dug životni vijek (biljke mogu živjeti i do 100 godina), pa neki sretni vrtlari posjeduju biljke koje su uzgajali njihovi pradjedovi! Božićni kaktus treba puno svjetla i rijetko zalijevanje. Odličan su izbor za sve one koji nemaju vremena jer ne zahtjevaju puno brige.

božićna zvijezda
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije