LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Neponovljiva čarolija cvjetnih gredica u vašem vrtu

Teško je zamisliti lijep ukrasni vrt bez cvijeća i prekrasnih, mirisnih latica. Kako biste to i ostvarili, pomažemo vam savjetima i trikovima našeg stručnjaka
21. kolovoza 2017. u 08:59 0 komentara 13478 prikaza
cvjetne gredice cvijeće
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/16

Nijedan veći ili raskošniji vrt ne može se zamisliti bez cvjetnih gredica koje svojom ljepotom potiču razigranost i raspjevanost. Cvjetnemgredice unutar vrta imaju višestruku funkciju. Važna funkcija je da na njima rastu biljke cvjetnice koje svojim nektarom privlače pčele i druge kukce koji su vrlo korisni u vrtu.

Pored toga unutar gredica je uglavnom gusti sklop što je izvrsno stanište za ježa, miša ili pokoju zmiju. Također vrtovi s cvjetnim gredicama imaju veći broj drugih životinjskih vrsta posebno ptica i leptira. Pored ekološko funkcije tj. stvaranja mikrolokaliteta gredice imaju dekorativnu važnost. Dobrim planiranjem omogućuju da tijekom velikog djela godine u vrtu imamo obilje cvijeća i zelenila.

Da bi naša cvjetna gredica izgledala promjereno potrebno je napraviti dobro planiranje. Svakako pro trebamo odrediti veličinu gredice koju želimo raditi. Položaj u odnosu na sunce je od velike važnosti također i pozicija u odnosu na vlažnost tla. Prije izrade gredice savjetujem da odredite koji oblik bi se najbolje uklopio u vaš vrt. Nakon toga s špagom ili pijeskom obilježimo gredicu. Obilježenu gredicu trebalo bi pripremiti za sijanje i sađenje.

vrtna gredica cvijeće | Autor :

Ne zagušujte posebnost i ljepotu svakog cvijeta

Uglavnom je potrebno površinu preštihati ili prekopati ti usitniti tlo. Tako pripremljena gredica je spremna za sađenje ili sijanje. Najvažnija stvar je da odaberemo adekvatne biljke u gredici. Prilikom planiranja ovisno o položaju gredica vodimonačina da složimo biljke u vertikalnim i horizontalnim pozicijama. Biljke bi trebale biti tako posađena da se prilikom rasta svaka biljka osjeća posebnom te ima dovoljno mjesta za rast i razvoj.

U horizontalnim linijama biljke raspoređujemo po potrebnom mjestu za rast. Vrlo često se pogriješi da biljke posadimo preblizu ili predaleko jednu od druge. Također trebamo paziti na dobre i loše susjede. Pored toga drugi segment je rast biljaka u visinu. Biljke bi trebale biti poredane po visini da svaka biljka bude istaknuta u gredici. Pored cvjetnica u gredicu možemo ubaciti pojedeni dekorativni grma ili slično.

vrtna gredica cvijeće | Autor :

Na gredici bi trebali imati od najnižih do najviših cvjetnica. Također važno je da znamo vrijeme cvjetanja. Trebamo složiti gredicu da veliki dio godine imamo cvjetanje pojedinih biljaka. Biljke svakako treba birati s obzirom na potrebe za vodom i suncem. Gredicu možemo osnovati sadnjom ili sijanjem biljaka. Cvjetnice koje brzo rastu uglavnom sijemo (kadifice, cinije, lijepe kate i sl.) dok trajnice i neke zahtjevnije cvjetnice kupujemo kao presadnice.

cvjetne gredice cvijeće | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Cvijeću je potrebna intenzivinija prihrana

Prilikom kupovanja sjemena i sadnica budite oprezni i pazite da su biljke kvalitetne te da li subiljne sorte koje su vama potrebne. Prilikom sadnje potrebno je koristiti supstrat koji poboljšava mehaničko-kemijskisastav tla. Iz iskustva savjetujem da je najbolje da odnesemo sve biljke poslažemo ih po gredici te vidimo da li je to ono što smo zamislili. Ako smo sigurni da je sve ok krećemo sa sadnjom ili sijanjem.

Na gredicama se mogu nalaziti trajnice (ivančice, krizanteme i sl.) ili jednogodišnje sezonsko bilje. Također ljepotu vrta daju i lukovice te biljke s gomoljima. Gredica bi trebala biti cvjetna tijekom velikog djela godine pa je važno da odaberemo adekvatne kultivare. Kako se radi cvjetnim biljkama potrebna je intenzivnija prihrana. Savjetujem da koristimo organska gnojiva. Ovisno o vrsti gnojiva potrebno je 3 do 4 puta godišnje prihranjivanje.

cvjetne gredice cvijeće | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Traži se raznolikost

Prilikom ljetnih vrućina važno je da redovno zalijevamonaše gredice da bi biljke mogle razviti kvalitetne cvjetove. Gredicu možemo malčirati slamom ili plijevimo da spremimo isušivanje tla i rast nepoželjnih biljaka. Također rubove gredice možemo ograničiti niskom ogradicom, kamenom ili već nekim drugim sličnim alatom. Tijekom cijele godine gredicu je potrebno plijeviti ili po potrebi okopati da bi se korijena omogućio veći dotok zraka.

Vrlo često se dogodi na gredice posadimo neku agresivnu biljku (kineski šaš) koja se vrlo brzo širi pa nam kasnije otežava održavanje. Svakako prije rasporeda i vrste biljaka potražite savjet stručnjaka. Izrada cvjetnih gredica je idealna za privlačenje raznih životinja koje će vašemu vrtu dati dodatnu raznolikost.

Nekoliko tajnih savjeta za dobar cvjetni vrt: gredice na sunčanim pozicijama bez stagnirajuće vode, prilikom sadnje koristite briketirani stajski gnoj, kombinirajte komplementarne boje cvjetova, prilikom sadnje nemojte stvarati stroge forme neka se ne vidi prijelaz jedne u drugu biljnu vrstu.

>>Sedam biljaka koje uspješno odolijevaju vrućinama

NE TJERAJTE KUKCE I ŽIVOTINJE

 

Iako svojim laticama pružaju savršen koloristički prizor te služe i kao prirodni antistresni tretman, cvjetne gredice su više od dekoracije i ugode. One su izvrsno stanište za životinjske vrste te svojim nektarom privlače ptice i korisne kukce - pčele, bubamare, muhe, leptire... jer jedu nametnike i stvaraju bioravnotežu.

KORAK PO KORAK DO VRTNE GREDICE

 

Skiciranje - Planiranje je nužan korak da bi gredica bila lijepa i uspješna. Informirajte se što biste mogli saditi s obzirom na veličinu i poziciju gredice te napravite skicu.

Štihanje - Pripremite tlo: obilježite gredicu da točno znate koliko mjesta imate za bilje, zatim preštihajte i razrahlite površinu kako bi bila spremna za sadnju

Sadnja - Nakon što ste pripremili i usitnili tlo, slijedi sijanje i sadnja. Bitno je odabrati adekvatne biljke te ih složiti prema njihovu volumenu - niže vrste idu prve, a više iza njih.

Dobri i loši susjedi - Osim prema visini, cvijeće treba slagati i prema kompatibilnosti - svaka vrsta ima biljke čije joj okruženje manje ili više odgovara.

Ograda - Kada ste posadili cvijeće dovršite uređenje gredice - njezine rubove bilo bi dobro ograničiti niskom ogradom, kamenom ili sličnom 'branom'.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.