SAČUVAJTE JE

Božićna zvijezda: krhka ljepotica može vam potrajati i do sljedeće godine

božićna zvijezda
Foto: Thinkstock
29.11.2017.
u 12:01

Treba joj puno svjetla i umjereno topline te je treba sačuvati od biljnih nametnika

O tome zašto je i kako ovaj tropski cvijet, podrijetlom iz Meksika, postao jednim od simbola Božića, brojne su teorije. Neki objašnjenje nalaze u brojnim povijesnim mitovima iz Latinske Amerike vezanima uz blagdansko razdoblje, drugi pak kažu da je njen zvjezdasti oblik glavna i jedina poveznica s ovim dobom godine. Kako bilo, božićna zvijezda, u hortikulturnim krugovima poznata kao i Poinsettia, ovih je dana tražena kao crvena ruža na Valentinovo i jedan je od glavnih božićnih dekora.

Oprezno zalijevajte

Radi se o krhkoj, nježnoj biljci koja će kupljena sada, uz malo pravilne njege i brige, trajati do sljedećeg Božića. No mnogi od nje olako odustanu čim počne otpuštati svoje suhe listove.Treba znati da ova biljka zahtijeva umjereno zalijevanje i da ne trpi vodu u podlošku te bi višak vode koji ostane pola sata nakon zalijevanja trebalo odliti. Treba joj dosta svjetla da joj ne otpadnu listovi, no ne i direktno sunce. Idealno bi je bilo držati na 15-20 stupnjeva, sačuvanu od strujanja vrućeg zraka iz, primjerice, klima-uređaja...

– Ona ne trpi velike promjene temperature. Oštećenje se često dogodi upravo pri transportu iz trgovine u dom zbog čega brzo počne otpuštati listove. Trebalo bi je utopliti tako da ni u jednom trenutku ne doživi temperaturni šok – ističe agronomkinja Dijana Čubrić.

Foto: pixabay

Božićna zvijezda u prirodi je trajnica. Ako ocvate nakon što prođe Božić, može potjerati nove izdanke, no u veljači i ožujku treba ih skratiti za 10-ak centimetara kako bi poslije formirala grmolik oblik. Tada je se može i presaditi u svježi supstrat i, kako budu dolazili topliji dani, premjestiti je na nešto hladnije mjesto.

– U rujnu je se redovito zamračuje, odnosno skraćuje joj se dan i dotok dnevnog svjetla kako bi upravo u prosincu zametnula crvene pricvjetne listove kojima se divimo. Oni su inicijalno zelene boje, no nakon ovog postupka dobivaju baršunastu crvenu boju – dodaje Dijana. Sav trud oko uzgoja može propasti zbog truljenja korijena ili pojave biljnih nametnika.

Spriječite propadanje

No i to se da spriječiti.

– Korijen će nastradati ako je se previše zalijeva. Tada neće moći apsorbirati toliko vode, a pogotovo je neće moći “popiti” na nižim temperaturama te će reagirati odbacivanjem lišća. Drugi je problem bijela mušica koja napada božićnu zvijezdu u pazusima lista te siše njen sok. Najbolje ju je spriječiti, odnosno mehanički odstraniti komadićem vate – napominje agronomkinja Čubrić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije