LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Božićna zvijezda: krhka ljepotica može vam potrajati i do sljedeće godine

Treba joj puno svjetla i umjereno topline te je treba sačuvati od biljnih nametnika
29. studenoga 2017. u 12:01 0 komentara 9581 prikaza
božićna zvijezda
Foto: Thinkstock

O tome zašto je i kako ovaj tropski cvijet, podrijetlom iz Meksika, postao jednim od simbola Božića, brojne su teorije. Neki objašnjenje nalaze u brojnim povijesnim mitovima iz Latinske Amerike vezanima uz blagdansko razdoblje, drugi pak kažu da je njen zvjezdasti oblik glavna i jedina poveznica s ovim dobom godine. Kako bilo, božićna zvijezda, u hortikulturnim krugovima poznata kao i Poinsettia, ovih je dana tražena kao crvena ruža na Valentinovo i jedan je od glavnih božićnih dekora.

Oprezno zalijevajte

Radi se o krhkoj, nježnoj biljci koja će kupljena sada, uz malo pravilne njege i brige, trajati do sljedećeg Božića. No mnogi od nje olako odustanu čim počne otpuštati svoje suhe listove.Treba znati da ova biljka zahtijeva umjereno zalijevanje i da ne trpi vodu u podlošku te bi višak vode koji ostane pola sata nakon zalijevanja trebalo odliti. Treba joj dosta svjetla da joj ne otpadnu listovi, no ne i direktno sunce. Idealno bi je bilo držati na 15-20 stupnjeva, sačuvanu od strujanja vrućeg zraka iz, primjerice, klima-uređaja...

– Ona ne trpi velike promjene temperature. Oštećenje se često dogodi upravo pri transportu iz trgovine u dom zbog čega brzo počne otpuštati listove. Trebalo bi je utopliti tako da ni u jednom trenutku ne doživi temperaturni šok – ističe agronomkinja Dijana Čubrić.

božićna zvijezda | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Božićna zvijezda u prirodi je trajnica. Ako ocvate nakon što prođe Božić, može potjerati nove izdanke, no u veljači i ožujku treba ih skratiti za 10-ak centimetara kako bi poslije formirala grmolik oblik. Tada je se može i presaditi u svježi supstrat i, kako budu dolazili topliji dani, premjestiti je na nešto hladnije mjesto.

– U rujnu je se redovito zamračuje, odnosno skraćuje joj se dan i dotok dnevnog svjetla kako bi upravo u prosincu zametnula crvene pricvjetne listove kojima se divimo. Oni su inicijalno zelene boje, no nakon ovog postupka dobivaju baršunastu crvenu boju – dodaje Dijana. Sav trud oko uzgoja može propasti zbog truljenja korijena ili pojave biljnih nametnika.

Spriječite propadanje

No i to se da spriječiti.

– Korijen će nastradati ako je se previše zalijeva. Tada neće moći apsorbirati toliko vode, a pogotovo je neće moći “popiti” na nižim temperaturama te će reagirati odbacivanjem lišća. Drugi je problem bijela mušica koja napada božićnu zvijezdu u pazusima lista te siše njen sok. Najbolje ju je spriječiti, odnosno mehanički odstraniti komadićem vate – napominje agronomkinja Čubrić.

Dobro je znati

Lijepa, ali i opasna
Božićna zvijezda ispušta otrovan biljni sok odnosno mlijeko, koje može iritirati kožu ako joj se otkine grančica. U slučaju doticaja s rukama treba ih što prije isprati

Do crvene boje pokrivanjem
Od rujna pa do prosinca ova biljka ne bi smjela biti izložena svjetlu više od deset sati dnevno. Idealno bi je bilo prekriti kakvom kartonskom kutijom od 17 sati do 8 ujutro

Nekada dekor u hramovima
Prema meksičkoj legendi, božićna zvijezda otvara lišće na Božić kao dar malom Isusu pa se stoga naziva i cvijetom svete noći. U toj su se zemlji crkve dekorirale njome u ovo doba godine

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.