SIMBOL BOŽIĆA

Božićna zvijezda: sve što trebate znati o uzgoju ove ljepotice

božićna zvijezda
Foto: Thinkstock
1/5
23.12.2018.
u 07:24

S bijelim, ružičastim, crvenim ili prošaranim listovima zaštitni je znak blagdanskog doba. Svaki će prostor učiniti tako dražesnim i posebnim

Priča kaže kako je Joel Robert Poinsett, prvi američki veleposlanik SAD-a u Meksiku, svijetu otkrio neodoljivu tropsku biljku zamamnih crvenih, bijelih i ružičastih listova, biljku koja se danas zovemo božićnom zvijezdom i udomaćeni je simbol blagdanskih dana. Upravo zbog tog lišća pomalo zvjezdasta oblika i činjenice da je najraskošnija upravo u doba Božića postala je neizostavan dio naših blagdanskih priča.

U našem je podneblju božićna zvijezda, u hortikulturnim krugovima poznata kao i poinsettia, sobna biljka. U svojoj domovini Meksiku raste u vlažnim područjima, a prekrasni grmovi živopisnih boja narastu i više od 4 metra. Glavni je ukras crkvi u Latinskoj Americi za Božić. Najpopularnija je božićna zvijezda crvenih listova, ali podjednako atraktivno izgledaju i one bijelih, ružičastih ili prošaranih listova.

Nježna, osjetljiva, krhka...

Da bi božićna zvijezda dugo trajala, valja već pri kupnji birati zdravu biljku. Pri izboru treba pripaziti na žutozelene skrivene cvjetne pupove koji ne smiju biti odveć otvoreni. Najbolji je izbor zdrava biljka bujna i snažna lišća. Biljka je jako osjetljiva na temperaturne promjene, stoga je kupujte isključivo u zatvorenom prostoru i zaštitite je papirom kad je iznosite iz cvjetnog centra.

Foto: pixabay

U domu će božićna zvijezda najbolje uspijevati na temperaturi od 15 do 20 stupnjeva. Voli svijetle prostore, ali ne smije biti izložena izravnom suncu ni biti uz radijatore. Posebno joj smeta topli zrak, koji, primjerice, može na nju puhati iz klima-uređaja. Osjetljiva je i na propuh, ne voli otvorene prozore. Ne smije biti ni blizu ovlaživača zraka.

Da joj ne odgovara temperatura ili pozicija u prostoru, biljka će otvoreno pokazati – listovi počinju žutjeti, otpadaju i suše se. Ako cijela klone, vrlo je vjerojatno problem u propuhu te joj treba pronaći novo mjesto. Lišće će otpadati i ako je u prostoriji uz visoku temperaturu i suh zrak.

Pazite na vodu

Treba znati da ova biljka zahtijeva umjereno zalijevanje i da ne trpi vodu u podlošku te bi višak vode koji ostane pola sata nakon zalijevanja trebalo odliti. Kad ocvate nakon Božića, biljka može potjerati nove izdanke, no u veljači i ožujku treba ih skratiti za 10-ak centimetara kako bi poslije formirala grmolik oblik. Tada je se može i presaditi u svježi supstrat i, kako budu dolazili topliji dani, premjestiti je na nešto hladnije mjesto. U rujnu joj treba “skratiti” dan, primjerice pokrivanjem da bi se u prosincu opet pokazala u punoj raskoši.

Veliki je problem božićnoj zvijezdi bijela mušica koja je napada u pazusima lista te siše njen sok. Najbolje ju je spriječiti, odnosno mehanički odstraniti komadićem vate. Božićna zvijezda ispušta otrovan biljni sok odnosno mlijeko koje može iritirati kožu ako joj se otkine grančica. U slučaju doticaja s rukama treba ih što prije isprati pod jakim mlazom vode.

>>Sve istine i mitovi o paulovniji

Ključne riječi

Komentara 1

AN
AnneHeavner
11:42 29.12.2018.

Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to---------------->>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije