Nájljepši vrt

Bourbon ruža cvate dugo i opija mirisima

Bourbon ruža cvate dugo i opija mirisima
Dom i vrt
01.07.2013.
u 13:00

Najčešće ih napadaju uši, ali česte su i crna pjegavost, pepelnica i siva plijesan, kaže Davor Špehar, Unichem Agro

Na nagradni natječaj za najljepši vrt, koji organiziramo u suradnji s Unichem Agrom i Plantella proizvodima, stigle su i prve fotografije. Ako mislite da je baš vaš vrt najljepši, pošaljite nam slike i opis na domivrt@vecernji.net, a detalje možete pronaći i na web stranici www.vecernji.net. Pobjednika čeka nagrada od 1000 kuna. Dok vi pripremate svoje vrtove i slike, otkrivamo vam sve detalje o ruži Bourbon.

Starija sorta

To je skupina starijih ruža koje su se u Europi pojavile u prvoj polovici 19. stoljeća. Ime su dobile po otoku Bourbonu (Ile de Bourbon) koji se nalazi u Indijskom oceanu, dvjesto kilometara istočno od Madagaskara. Danas se taj otok zove Reunion i spada pod francusku upravu. Na tom se otoku 1817. pojavila prva ruža Bourbon. Biljka je nastala križanjem kineske (R. chinensis) s jesenskom bugarskom ružom (R. damascena Quatre Saisons). Postupak oplemenjivanja nastavili su u Francuskoj, a danas u svijetu postoji između 70 i 100 registriranih sorti ruža Bourbon.

Dijele se u dvije skupine. U prvu skupinu spadaju penjačice koje bujno rastu, imaju malo trnja i gipke stabljike. Tu su karakteristiku ruže Bourbon naslijedile od pretka koji spada u skupinu kineskih ruža. Za drugu skupinu ruža Bourbon karakterističan je uspravan rast i trnoviti grmovi, što je preuzela od pretka koji spada u bugarske ruže. Iz tih se biljaka razviju grmovi ruža. Za sve sorte iz navedene skupine karakteristični su veliki mirisni cvjetovi. Na početku razdoblja vegetacije ruže Bourbon imaju blago crvene cvjetove.

Kod nekih sorti u toj skupini najveća je poteškoća loše zdravstveno stanje. Osobito su osjetljive na gljivične bolesti, poput crne pjegavosti i pepelnice ruže. Za suzbijanje navedenih bolesti savjetujemo upotrebu Bio plantella Super F-R, dok kod pojave uši treba koristiti Bio plantella Kenyatox verde. U slučaju jačeg napada uši preporučuje se upotreba proizvoda Vivera karate zeon. Za većinu je karakteristično da nakon prvog cvjetanja još jednom ili čak više puta cvatu, iako manje nego pri prvoj cvatnji. Pojedine sorte ipak cvatu samo jednom. U vrijeme kad su se ruže Bourbon prvi put pojavile, ponovno je cvjetanje ruža bilo još vrlo rijetko. Tadašnje su sorte cvjetale uglavnom samo jednom. Za razliku od nekih skupina ruža, Bourbon ruže do neke su mjere otporne i na hladnoću, iako najbolje uspijevaju na sunčanim, toplim položajima.

Opskrba ruža

Da bi zadovoljili njihove potrebe za hranjivim tvarima, za gnojenje ruža preporučujemo organska gnojiva, kao što je Plantella organik, dok za prihranu možemo upotrijebiti Plantella formula 365, pametno specijalno gnojivo za ruže kojim je dovoljno gnojiti samo jednom u sezoni, jer djeluje dugoročno. Organik rastresemo po površini prije sadnje ili presađivanja, dok se Plantella specijalno gnojivo za ruže dodaje kasnije i obavezno nakon što završi prvo cvjetanje.

Najčešće bolesti koje pogađaju ruže su crna pjegavost, pepelnica ruža te siva plijesan. Crna pjegavost lišća osobito je problematična u godinama kada ima puno padalina. Crne se pjege na lišću mogu pojaviti već u lipnju, lišće požuti te do sredine ljeta sasvim otpadne. Suzbijanju crne pjegavosti namijenjeni su pripravci Vivera quadris. U ljetnom je razdoblju pepelnica ruža najčešća bolest. Na lišću se pojavi bijeli prah koji se brzo širi i na cvjetove. Najviše su pogođeni mlađi izdanci. Pepelnica ruže suzbija se sredstvom Vivera quadris. Siva se plijesan pojavi u jesen na ocvalim cvjetovima, a napad možemo ograničiti upotrebom sredstva Bio plantella Super F-R, no prskanje tim sredstvima treba ponoviti nekoliko puta.

Ne prođe godina bez dojava o napadima uši na ruže. Suzbijamo ih s Bio plantellom flora verde i Viverom karate zeon. Crveni pauk, koji među listovima stvara paučine i uzrokuje oštećenja listova, suzbijamo Viverom vertimec 1,8 postotnim. Osim uši i grinja, u posljednje vrijeme pojavljuju se i resičari koji sišu biljne sokove i uzrokuju deformacije na cvjetovima. Vrlo učinkovito sredstvo za suzbijanje resičara je Bio plantella Kenyatox verde.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije