Povrće nadohvat ruke

Biljkubator - kutija koja rađa biljke

Biljkubator - kutija koja rađa biljke
Foto: Dom i vrt
1/3
07.11.2012.
u 13:00

Nisu krenuli zbog zarade i masovne proizvodnje, već iz entuzijazma prema uzgoju vlastite hrane

Svima koji od uzgoja vlastite hrane odustaju na početku, potpuno nezainteresirani, Marina Andrijašević, dizajnerica i novinarka, Danijel Krznarić, arhitekt, te Maja Subotić, studentica dizajna, htjeli su pokazati kako je sjajno i lako imati svoje biljke pa bile to samo dvije rajčice. Okupljeni u Lisnati odred, spojili su entuzijazam i dizajn. određuje sezona – Zapakirali smo ekološke elemente potrebne za uspješnu prvu sadnju i nastala je kutija koja rađa biljke, biljkubator – kaže Marina.

Što u njoj raste, ovisi o sezoni i raspoloživosti sjemena na obiteljskim gospodarstvima s kojima rade. – Htjeli smo dvije vrste biljaka u jednoj kutiji, združene po načelu dobrih susjeda ili sličnih uvjeta rasta. Kompatibilne biljke združenim radom mirisa, korijena i različitih svojstava čuvaju jedna drugu od bolesti i nametnika. – objašnjava Maja. Tako rastu zajedno špinat i jagode, celer i peršin, čili i origano, rajčice i bosiljak te rotkvica i peršin.

Rano za procjene
Slijedite li uputstva o sadnji, biljke će rasti i na suhom zraku i uz centralno grijanje. – Uvjeti rasta u biljkubatoru nisu osjetno različiti od rasta u drugim lončanicama. Najvažnije je malčirati, a u paketu je i knjižica s osnovnim savjetima o zalijevanju i održavanju – ističe Marina, a Danijel dodaje da kutija nije tretirana lakovima pa i nije poželjno držati je u vlažnom okruženju. – Bilo bi dobro smjestiti je na neko svijetlo ili sunčano mjesto, primjerice, s unutrašnje strane prozora, zaštićeno od prevelikih hladnoća.

Najbolje je kutiju smjestiti na neko svijetlo ili sunčano mjesto, recimo s unutarnje strane prozora, zaštićeno od hladnoće Svaka kombinacija ima i svoje zahtjeve – objašnjava Danijel. Za ideju koja nije krenula od zarade i masovne proizvodnje, sve kutije su ručni rad, kao i velik dio njezina sadržaja, nije bilo lako pronaći ni partnere. A oni koje su pronašli, ističe Danijel, učinili su cijelu stvar sto puta boljom. Dokazuje to i veliko zanimanje za njihovim biljkubatorima te povratne informacije o biljkama koje u njima rastu. Iako je rano za procjenu uspješnosti, prve posađene biljke tek čeka zimska sezona, na slikama koje im stižu na Facebook prate kako rastu.

– Ljudi se javljaju s odličnim “feedbackom” i često kažu da im je cijeli paket još bolji nego na fotkama. I da ne izgleda kao da je težak sedam kilograma – kaže Maja. Dok grad tone u zimski san, pripremaju novi set alata za zelenu borbu. Žele vratiti cvijeće i zelenilo uz betonske pločnike, preuzeti sive, zaboravljene kutove gradova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije