Voda za život

Biljke zalijevajte ujutro, dok je tlo hladno

trikovi za uzgoj vrt cvijeće povrće zalijevanje
Foto: Thinkstock
1/5
20.07.2020.
u 09:59

Iako nije uvijek vidljiva oku, proljetno-ljetna suša stvara velike probleme

Iako je veća potreba biljaka za vodom najviše izražena u kraćem razdoblju godine, koje se zbog promjene klime pomiče sve više u proljeće, baš je to vrijeme najvažnije za rast i uspješan razvoj ukrasnih biljaka.


– Proljetno-ljetna suša nije uvijek vidljiva oku, a može prouzročiti velike štete na biljnom materijalu. To je vrijeme kad biljke najviše rastu, razvijaju se korijenje i listovi, otvaraju se cvjetovi. I tada biljke imaju velike zahtjeve za vodom – kaže Darko Uidl, dipl. ing. šumarstva iz Vrtnog centra Zrinjevac. Biljka je u to vrijeme kao trudnica, vrlo je osjetljiva i puno treba, a ne smije biti ni gladna ni žedna. Odnosi se to na trajnice i ljetnice. Svoje zahtjeve imaju i travnjaci iako će oni ipak lakše sve preživjeti jer vlati trave stvaraju krošnjicu koja zasjenjuje tlo i tako sprečava njegovo isušivanje. Zanemarite li tada da vašim biljkama treba voda, zbog stresa mogu se javiti brojni problemi, među kojima i pojačana osjetljivost na gljivice.

 

CVJETNJACI Najosjetljiviji u vrijeme rasta

Kako je navodnjavanje najpotrebnije u kratku razdoblju, nekima se može činiti da je to bačeni novac. No sve uloženo u vrt može bez vode biti uzaludno ako biljke propadnu.
– Sve uloženo u vrt neće imati smisla ako nije nadograđeno – ističe D. Uidl. Ručno zalijevanje nije dovoljno efikasno, gotovo 40 posto vode koja se potroši zapravo se prolije. Problemi nastaju i kad nekoliko dana nikoga nema kod kuće, jer se oslanjanje na susjede i sve koji su obećali uskočiti vrlo često pokaže neučinkovitim. Može pomoći i malčiranje, no rješenje svih problema je sustav za navodnjavanje.
U njemu je važno napraviti dobar raspored, ali je još važnije imati dobar izvor vode, jer manji kapacitet izvora poskupljuje investiciju.

BEZ STRESA Vode je uvijek dovoljno

– Idealno bi bilo da se voda iz izvora, bez obzira na to je li riječ o vodovodu ili bunaru, skuplja u jezero pa iz njega ide u sustav za navodnjavanje – kaže D. Uidl, dodajući da se na taj način može izbjeći štetno djelovanje klora, koji djeluje na biljke ali dugoročno i na sastav tla. Vrsta biljke odredit će koliko joj treba vode, a to se obično dozna ili pri kupovini biljke ili na svojim pogreškama. Ritam zalijevanja tijekom dana odredit će pak vrsta tla – u pjeskovitom tlu voda brzo odlazi u dublje slojeve, dok u glinenom tlu ostaje na površini, s koje veći dio i ispari. Kad je o travnjaku riječ, za zalijevanje treba tri do pet litara po metru četvornom.

ULAGANJE u vrt neće imati smisla nije li nadograđeno, kaže Darko Uidl, dipl. ing. šumarstva

– Zalijevati treba rano ujutro, kad je zemlja najhladnija i ima još dovoljno vremena da voda ode u tlo prije nego što se ugrije – objašnjava Darko Uidl i dodaje da se travnjak zalijeva odozgo, glumeći kišu, dok cvijeće uglavnom nije dobro zalijevati po lišću. Za ruže zalijevanje po lišću može biti i pogubno jer se lako razvije pepelnica, a nakon nje dolaze i druga oboljenja.

– Kad imate sustav navodnjavanja, ne smijete zaboraviti ni na prihranu. Voda ispire hraniva dublje u tlo, a biljka koja se zalijeva brže ih i troši – napominje D. Uidl. Prihrana se odnosi i na travnjake, jer bez dovoljno hraniva trava će biti žuta unatoč zalijevanju. Iako ne mogu potpuno zamijeniti sustave za navodnjavanje, biljkama mogu pomoći i priručni raspršivači vode, koji se stavljaju na crijevo za zalijevanje. Područje koje pokrivaju treba zalijevati barem 10-ak minuta, a zatim ih premjestiti. U cvjetnjacima je najbolje pustiti vodu da teče u tlo i da ga dobro namoči. A svima koji nemaju na raspolaganju dovoljno vode, D. Uidl preporučuje da odmah odaberu biljke i travnjake koji mogu preživjeti s malo vode.

Osnovna pravila:
NEVIDLJIV OKU Dobar sustav za navodnjavanje smije se vidjeti jedino kad radi
KIŠA NAD TRAVOM Travnjak se zalijeva preko lišća, odozgo, a treba 3-5 litara po metru četvornom
CVJETNJAK Cvijeće se ne zalijeva po lišću kako bi ga se sačuvalo od bolesti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije