OD SRCA

Biljke koje volimo poklanjati

Shutterstock
15.06.2017.
u 08:08

Biljke se nameću kao idealan poklon. Puno govore o našim nakanama i odnosu prema osobi koju darujemo

Biljke su puno više od ukrasnih elemenata u našem domu! One pročišćavaju zrak tako što filtriraju ugljični dioksid koji izdišemo, a proizvode kisik, šire svoj divan miris i suzbijanju neugodne mirise, umanjuju nam stres i čine nas sretnijima, upijaju elektromagnetska zračenja… Pravi su čuvari našeg zdravlja.

Stoga, sljedeći put kada vam netko pokloni biljku, smatrajte to iskazom velikog prijateljstva i naklonosti. Iako možemo birati između tisuća i tisuća biljaka, često nam se odabir suzi na njih nekoliko koje od srca poklanjamo omiljenim osobama. Donosimo vam neke od njih.

Orhideja

Prema kineskom feng shuiji, orhideja predstavlja ljubav, ljepotu, erotiku, plodost, bogatstvo duha i materijalno bogatstvo. Ako ju izložite u spavaćoj sobi, možete očekivati novopronađene strasti, a ako želite osigurati uspjeh na poslu, čuvajte je na radnom mjestu.

Foto: Shutterstock

Fikus (Ficus Elastica, Ficus Benjamina)

Omiljena sobna biljka, fikus je prepoznatljiv po svojim velikim zelenim listovima, koji mogu biti prošarani krem bojom. Voli polusjenu, gdje nije izložen direktnom suncu, a s druge strane, ne voli biti u sjeniIdealno bi bilo postaviti ga na istočni ili zapadni prozor, a izbjegavajte mjesta s propuho, u blizini klime ili radijatora.

Sve vrste fikusa dobre su za pročišćavanje zraka u domu, a uspijevaju čak i u domovima gdje nema puno svjetlosti i u hladnijoj klimi. Ove biljke snažni su eliminatori toksina i pročišćivači zraka.

Foto: screenshot/facebook

Filodendron (Philodendron oxycardium)

Uz fikus predstavlja najpoznatiju vrstu kućnog bilja. Ova penjačica je otporna i dobro podnosi višak vlage, a najveću glavobolju zadaje ako izraste previše u širinu, što se lako može dogoditi. Držite ga na svijetlom, ali zaštićenom mjestu od sunca. Zalijevajte ga po potrebi i redovito mu čistite divne listove od prašine.

Filodendroni su izvrsni u apsorpciji formaldehida. Odgovara im svijetlo mjesto te topao i vlažan zrak, no uspijevat će i u sjenovitom mjestu, samo pripazite da nije na propuhu.

Foto: pixabay

Čuvarkuća (Sempervivum)

Prema drevnom vjerovanju, čuvarkuća štiti kuću i obitelj od požara, bolesti, zlih sila... Zato je i prozvana čuvarkućom. Poznata je i kao žednjak, cmilić, treset, možek, ušna, vazdaživ. Njezin latinski naziv Sempervivum znači “uvijek živuća”.

Omiljen narodni lijek za uhobolju, čuvarkuća je izrazito dekorativna biljka koja ne zahtijeva puno prostora za rast, ali ni puno brige. Najbolje bi bilo posaditi ju na otvorenome, ali uspjevat će i u teglici, pod uvjetom da je na suncu. Poznata je po svojim debelim, mesnatim listovima u kojima čuva vodu pa zalijevanje tijekom normalnih vremenskih uvjeta skoro i nije potrebno. Kada su velike vrućine, ipak ih treba malo zaliti vodom.

Foto: screenshot/facebook

Drvo života (Dracaena fragrans)

Za Slavene je drvo života označavalo život, izvor svega što postoji. Jednom kada čovjek umre, prema predaji Slavena, njegova duša odlazi u stablo i tamo ostaje zauvijek. Sadite ga u što veću teglu kako bi korijen imao dovoljno prostora za rast. Postavite ga na mjesto koje nije na izravnom suncu ili propuhu.

Foto: screenshot/facebook

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije