LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Biljka čiji cvijet frapantno nalikuje ljudskim usnama

Poljubac prirode ili vrele usne kako zovu grmoliku tropsku biljku Psychotria elata mami poglede svojim neobičnim, ali i atraktivnim izgledom
21. ožujka 2020. u 07:00 2 komentara 2556 prikaza
biljka ljudske usne hot lips
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/6

Nije velika novost da neke biljke svojim izgledom asociraju na druga živa bića, ali i stvari kojima smo okruženi te su često po njima i znali dobiti svoje (službeno) ime. Jedna od njih je biljka čiji cvijet nevjerojatno podsjeća na ljudske, ili točnije ženske usne.

Psychotria elata, poznatija kao poljubac prirode, mladin poljubac ili pak vrele usne tropska je biljka slabo poznata u našim krajevima, jer još nije došlo do uzgoja odnosno prodaje. Za sada je moguće pronaći je samo u prašumama Kostarike, Ekvadora i Paname, gdje je registrirano oko 2000 vrsta Psychotrie, što je čini jednom od najvećih rodova cvjetnica na svijetu.

Europski uvjeti nisu pogodni za njezin rast - mogla bi uspjeti eventualno u staklenicima gdje ima dovoljno topline i vlage. Ne voli direktno sunce, ali bi je niske temperature uništile. Odogvara joj bogato humusno tlo.

biljka ljudske usne hot lips | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Raste na tlu bogatom humusom i otpalne od lišća legla, vlažna i zaklonjena od najmoćnijih sunčevih zraka od strane gornje priče stabala

Zbog ljudskog nemara odnosno neprestane sječe šume ova je vrsta koja inače raste u obliku malenih grmova ili drveća jako ugrožena i prijeti joj izumiranje. Oblik ljudskih usana samo je jedna faza u njezinu cvjetanju - nakon kratkog perioda crvenih latica u obliku usana, počinju cvjetati bijeli cvjetovi, a stare latice otpadaju, što ovu biljku čini još posebnijom i jednom od najljepših cvjetnih vrsta na svijetu.

biljka ljudske usne hot lips | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Latinoamerikanci imaju sreću da se biljka uzgaja i na umjetan način, u plastenicima, tako da ih mogu imati i u svojim domovima, a često se poklanja ni manje ni više nego za - Valentinovo.

Osim za dekoraciju, Psychotria se koristi i za prirodno liječenje - tradicionalna medicina smatra da liječi artritis, neplodnost i impotenciju.

stan vodnikva peronospore SVE JE STALO Moderan i praktičan stan od 33 m2 s originalnim detaljima po mjeri mladog para mali stan industrijski TOPLO I PROFINJENO Genijalan primjer kako malu kuću pretvoriti u super dom