Abeceda ljekovitog bilja

Lanilist: ublažava probleme s kožom, krvi, želucem i crijevima

lanilist lesinger
Foto: Thinkstock
1/3
05.12.2015.
u 11:30

Azijska biljka poznata i kao bogorodičin lan od davnina je poznata po dobrom djelovanju na liječenje kožnih nečistoća

Domovina lanilista je zapadna Azija. U narodu nosi ime bogorodičin lan zbog prekrasnih žutih cvjetova. Poznata je narodna biljka u prvom redu po izradi masti za liječenje raznih kožnih nečistoća praćenih jakim svrabom i za liječenje hemoroida.

Dakako da je lanilist imao i širu uporabu pa se tako rabi u liječenju: ženskih bolesti, bolesti želuca i crijeva (za liječenje tegobe želuca, katara želuca, upalnih stanja sluznice, katara crijeva, zatvora, poremećaja probave, hemoroida, infekcija, fistula, potiče pražnjenje crijeva itd.), vodenih bolesti (ascitesa, edema te kod nakupljanja tekućine u plućima, oko srca, zglobovima, nogu itd.), bolesti bubrega i mjehura (upalnih stanja mokraćnih puta, mjehura, cistitisa, infekcija, bakterija, edema itd.).

Foto: pixabay

Koristan je i kod bolesti krvi (za čišćenje krvi, za lošu krvnu sliku, za jačanje krvi, detoksikaciju krvi i organizma, za izazivanje znojenja kao dobar dijaforetik itd.), kod bolesti jetre i žuči (slab rad jetre, otečena jetra, povećana jetra, slab rad žuči, bolovi žuči, žutice, itd.), kod bolesti kože (raznih kožnih upalnih stanja, infekcija, čireva, svraba kože, malignih čireva, rana. Kad je riječ o površinskim ranama, na njih se stavlja svježa biljka, u tu svrhu rabi se i svježi sok biljke ili čaj za ispiranje.

Rabi se i kod bolesti slezene (slab rad itd.), bolesti očiju (upala, konjunktivitis, rabi se čaj za ispiranje). Lanilist se rabi i u liječenju proširenih vena na nogama (mast od tinkture ili svježeg soka biljke). Biljka u sebi sadrži i sastojke koji u većim količinama mogu biti toksični te se preporučuje pridržavati uputa i recepta.

Foto: pixabay

U homeopatiji se koristi za komplikacije mjehura, proljev, kolitis itd. Svježi sok pomiješan s destiliranom vodom dobar je lijek za liječenje bolesti oka (ispiranje i oblozi), kao i raznih čireva na koži. Lanilist rabimo kao: adstrigent, antiinflamatorik, antiflogistik, diuretik, dijaforetik, detoksikant, hepatik, homeopatik, katarik, laksativ, purgativ).

Kontraindikacije: ne preporučuje se uzimanje u bilo kojem obliku trudnicama.

*Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Najveći izvor omega 3 krijepi naše tijelo, osobito srce i krvne žile

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije