sobna ljepotica

Amarilis bi trebao cvjetati sve do kraja veljače, ako ne cvjeta, evo kako ga potaknuti na to

amarilis
Thinkstock
02.02.2023.
u 06:00

Amarilisu ne odgovara sadnja u preveliku i preduboku posudu. Usto, prilikom sadnje lukovica ne bi trebala biti posve prekrivena zemljom, nego bi jedan njezin dio trebao viriti iz nje

Nitko ne ostaje ravnodušan pred ljepotom amarilisa jer njegovi krupni cvjetovi jarkih boja i u obliku trube doista su predivan vizualni doživljaj kojeg se ne možete nagledati. Pravo malo čudo prirode, zar ne? Možda će vam se zbog njegova čudesnog izgleda nametnuti uvjerenje kako jedna od najljepših sobnih biljaka i nije za vas jer niste tako vješti s uzgojem ukrasnog zelenila. No, dobra vijest je ta da je amarilis prilično nezahtjevna biljka i da vam neće, iako ste možda početnik, biti teško uspješno je uzgojiti i postići da svake zime procvjeta i uljepšava tako vaš dom sve do kraja proljeća. A ako sačuvate lukovicu, cvjetat će nekoliko idućih zima.

Foto: pixabay

Vrijeme sadnje lukovica amarilisa je od sredine studenoga do sredine veljače – dakle, još ove sezone možete se okušati u njihovom uzgoju. I već nakon pet tjedana možete očekivati prve cvjetove. Ako se to ne dogodi nakon navedenog vremenskog razdoblja – ne brinite jer nekada se dogodi i da se cvijet pojavi osam tjedana poslije sadnje. Ukoliko ni tada ne bude naznaka cvjetanja, svakako se trebate upitati u čemu ste pogriješili. Prije svega, uzrok se može kriti u krivom načinu sadnje ili pak neadekvatnim uvjetima u kojem ste ga uzgajali. Amarilisu ne odgovara sadnja u preveliku i preduboku posudu. Usto, prilikom sadnje lukovica ne bi trebala biti posve prekrivena zemljom, nego bi jedan njezin dio trebao viriti iz nje.

Foto: pixabay

Amarilis voli blago zasjenjena, ali ne i previše topla mjesta – idealna temperatura za njega je oko 15 Celzijevih stupnjeva, iako mu odmah nakon sađenja odgovara i da je toplije. Također, kada primijetite da kreće cvjetanje, stavite ga obavezno na prozor, i to, ako ste u prilici, na sjevernu stanu te malo obilnije zalijevajte i to u tanjurić, a ne izravno u zemlju. Optimalna njega uključuje i redovitu prihranu – kada se pojave listovi, činite to jednom tjedno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije