MAJA JANDRIĆ

'Moj alat za urbane vrtove može se prati u perilici za suđe'

radovi Maje Jandrić
Foto: Privatni album
1/7
31.01.2015.
u 09:15

Studentica Maja Jandrić na izložbi Gardening u POU Zagreb predstavila multifunkcionalni set alatki za vrtlarenje Twool, idealan za balkonski uzgoj začina, povrća i cvijeća

Izložba Gardening u galeriji Bernardo Bernardi POU Zagreb predstavlja radove studenata dizajna na temu urbanih vrtova. Rezultat je to suradnje studija dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i britanske tvrtke Klara Home and Garden.

Trebalo je osmisliti novi proizvod koji se uklapa u njihovu ponudu, namještaj i pomagala za vrt. Idejna rješenja pokazala su koliko i oni koji su početnici u oblikovanju mogu biti kreativni, zanimljivi i zreli u svojim kreacijama. No, samo u jednom slučaju idejno je rješenje i realizirano. Twool alatke za vrtlarenje Maje Jandrić sada su sastavni dio prodajnog asortimana spomenute tvrtke.

- Kroz istraživanje o načinima obrađivanja malih improviziranih balkonskih vrtova primijetila sam kako je ljudima skupo koristiti profesionalne alate u malim vrtovima te se onda služe većinom rukama ili improviziranim alatima poput vilice ili noža. Moj cilj bio je oblikovati alat koji će omogućiti improvizirano korištenje odnosno korištenje na više načina, uz što manju cijenu - objašnjava studentica.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Od svih izloženih koncepata studenata dizajna, jedino je ovaj Maje Jandrić realiziran. Proizvodi ga britanska tvrtka Klara Home and Garden

Njezin rad, koji je dobio i nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, multifunkcionalan je set alata namijenjen prvenstveno balkonskom vrtlarenju i kulturama zasađenim u teglama. Sastoji se od dvije alatke koje obavljaju četiri osnovne funkcije - lopatice, klina, grabljica i vila.

Maja je oblikujući alat htjela u njega udahnuti osobnost te vrtlarenje prikazati kao igru, a ne teret. To je uspjela prije svega jednostavnim dizajnom, izborom boja i materijala koje čine da alatke podsjećaju na dječji set za igranje u pijesku.

Foto: Robert Demo
Prije Twoola, Maja je kreirala Čupka, pomagalo u kuhinji za skidanje listića sa začina poput lavande, ružmarina...

- Tražeći idealnu formu koja će se najbolje uklopiti u vrt, inspirirala sam se samim biljkama, odnosno njihovim organskim oblicima. Takvom estetikom alat se može ‘izgubiti’ u biljkama ili se stopiti s njima, ne narušavajući harmoniju i sklad vrta - naglašava Maja.

Posebnost Twoola je i u tome što je oblikovan tako da ergonomski odgovara hvatu ruke kako god se okrene te što se može prati u perilici suđa. Nakon ovakvog dobrog dizajnerskog startupa, s pravom se pitamo što će još sve izaći iz ruku talentirane Maje Jandrić.

>>'Priželjkujem da moja ideja vrta zaživi u serijskoj proizvodnji’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije