savjeti za uzgoj

Ako želite u travnju imati cvjetnjak sad je trenutak za sadnju lukovica

lukovice
Shutterstock
25.02.2021.
u 12:58

Lukovice, osim u vrt, možete posaditi i u veliku teglu. Dovoljno je i u jednu posudu smjestiti, recimo, lukovicu zumbula pa će doživljaj proljeća biti potpun

Iako nas do kalendarskog početka proljeća nešto manje od mjesec dana, toplo vrijeme izmamilo je prve vjesnike proljeća pa se na svakom koraku mogu vidjeti zumbuli, sunovrati, mini perunike i, naravno, velike količine jaglaca koji, doduše, ne pripadaju skupini lukovičastih biljaka, ali svakako zaokružuju priču o prvom proljetnom cvijeću.

Cijene su povoljne pa se mnogi zaustavljaju kupujući po nekoliko biljaka za svoje vrtove. Ako ste i vi želite krenuti u proljetnu sadnju lukovica imamo par sjajnih savjeta uz koje će vam sigurno uspjeti. Lukovice, osim u vrt, možete posaditi i u veliku teglu. Dovoljno je i u jednu posudu smjestiti, recimo, lukovicu zumbula pa će doživljaj proljeća biti potpun. Lukovice se sade u jesen i na proljeće. Ako ste među ovim akoji sad kreću u sadnju, prve cvjetove možete očekivati već u travnju. I pritom vodite računa o ovih osam detalja:

Foto: screenshot/facebook

1. Ako kupujete lukovice koje su pakirane u mrežastoj vrećici, odaberite one koje su gusto posložene jedna do druge, tako da su im vrhovi okrenuti prema dolje.

Foto: screenshot/facebook

2. Ako kupujete pojedinačne lukovice, birajte one čvrste, debele i krupne. Ako imaju nekoliko vrhova, imat će i više cvjetova. Prije sadnje, lukovice je dobro uvaljati u prašinu od drvenog ugljena. To ih štiti od truljenja. lukovice.

Foto: screenshot/facebook

3. Ako lukovice ostavljate u zemlji preko zime, nakon cvatnje biljci treba dozvoliti da razvije svoje listove.

4. Pri planiranju cvjetnjaka u travnjaku, prvo zasadite lukovice, jer ih je jednostavnije saditi u zemlju nego u travu.

5. Valja pripaziti da se lukovice ne zasade preplitko, jer će patiti za vrućih dana pa će i cvijet biti manji. Lukovice treba pokriti slojem zemlje koji je dvostruko deblji od visine lukovice.

Foto: pixabay

6. Lukovice treba zaštititi od poljskih miševa, jer su za njih prava poslastica. Stoga uz lukovice ukopajte nekoliko grančica bodljikava grmlja.

7. Da bi ih zaštitili od puževa, ukopajte oko njih plastične čaše s pivom. Puževi će se napiti i ostaviti lukovice. Zaštitu će pružiti i sitni oštri šljunak koji puževi golači – zaobilaze.

Foto: screenshot/facebook

8. Lukovice ne sadite neposredno uz debla stabala jer je ondje tlo siromašnije i suho.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije