dajte mu šansu

Ako ste odlučili na balkonu imati povrtnjak, ovo povrće najbolji je izbor

18.05.2022.
u 06:15

Sadite ga na zemlji na kojoj su pretkulture bile rotkva, salata ili mladi luk, a izbjegavajte mjesta gdje ste uzgajali rajčicu ili krumpir

Dok se na jugu Hrvatske patlidžan sadio uglavnom krajem travnja, u kontinentalnim i sjevernjijim dijelovim je tek sada došao red i na njega. No, ne brinite, već u srpnju biste mogli uživati u prvim plodovima ove tropske biljke iz Indije koja je u Europu došla u 14. stoljeću. Njegova popularnost, naročito plavog patlidžana, je najveća u mediteranskim zemljama, budući da ovo povrće voli sunce, te je neizostavna namirnica na tanjuru. Ono što je bitno znati jest i da patlidžan ima malu kalorijsku vrijednost – samo 20 kcal na 100 g ploda.

Patlidžani će uspjeti, osim u vrtu i u stakleniku, i na vašem balkonu, u tegli ili drvenom sanduku. No, na što morate pripaziti da biste dobili zdrave, velike i ukusne plodove?

1/14

Najvažniji uvjeti za uzgoj su – sunce i toplina, a zatim zalijevanje odnosno dovoljno vlage i po tome je vrlo sličan paprici. Uzgajate ga iz pikiranih presadnica i to nakon što prestanu mrazevi. Zasadite presadnice u redove razmaka 70 cm, s tim da u redu jedna od druge budu udaljene oko 40 cm. Bilo bi najbolje da ste u jamice stavili i stajsko gnjojivo kao prvi sloj, a kasnije možete dodavati mineralno gnojivo.

Nakon što ih zasadite u jamice i zatrpate zemljom, zalijte ih s najmanje 1 l vode. Nemojte žuriti s prvim okopavanjem – učinite to tek tri do četiri tjedna nakon sadnje i nemojte ga saditi stalno na istome mjestu jer će dati slabiji urod. Sadite ga na zemlji na kojoj su pretkulture bile rotkva, salata ili mladi luk, a izbjegavajte mjesta gdje ste uzgajali rajčicu ili krumpir. Tijekom uzgoja bilo bi dobro orezivati i prikraćivati vrhove listova biljke. Vrhove kratite kada patlidžan razvije pet do šest plodova. Grane koje ne donose cvijet odstranite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije