urbani vrt

Ako nemate vrt, a želite se baviti uzgojem, iskoristite balkon, prozorsku dasku ili čak zid

Shutterstock
11.03.2024.
u 14:01

Pri izboru biljaka za vrt, terasu ili balkon valja voditi računa o orijentaciji, naime, biljke treba bira ovisno o položaju i dostupnoj svjetlosti. Najveći je izbor ukrasnog cvijeća za sunčane položaje, ali valja razlikovati biljke koje vole sunce i vrućinu od onih kojima je sunčeva svjetlost potrebna kako bi se razvijale. Ako imate balkon, vrt ili trasu koji je orijentiran na jug ili zapad, dakle s puno sunca, izaberite biljne vrste poput petunija, pelargonija, sukulenata, agave, verbene..

Sa skorim dolaskom proljeća počinje i nova sezona u vrtu, a prije bilo kakve sadnje moramo pripremiti tlo jer o njegovoj kvalitetnoj pripremi ovisi i uspjeh vrtlarskog posla. U našim krajevima razlikujemo nekoliko vrsta tla: pjeskovito, glinasto i ilovasto tlo. Nisu sva tla jednako kvalitetna. Najpogodnije tlo za sadnju, tvrde agronomi, ilovasto je tlo, i to ponajprije zbog svoje mrvičaste strukture. Detektirajte vrstu tla. Pjeskovita tla su rahla, ali brzo gube vlagu, dok je najmanje pogodno glinasto tlo. Ono je zimi jako ljepljivo, a za toplijih dana grudasto i “teško”. Svaka kultura ima svoje zahtjeve koje valja uvažavati.

Foto: Shutterstock

Najvažnije je da se tlo za sadnju kvalitetno pripremi te prihranjuje tijekom vegetacije. Druga stvar na koju valja paziti je plodored jer je riječ o jednoj od najvažnijih mjera sprečavanja pojave različitih bolesti i nametnika. Ako se oni i pojave, najbolje je potražiti stručnu pomoć, a ne koristiti fungicide i insekticide na svoju ruku.

Za sve koji tek otkrivaju čari rada na zemlji dobar je savjet odnijeti zemlju na analizu u jedan od hrvatskih laboratorija koji je provode. Ondje će stručnjaci, uzimajući sve relevantne faktore, najbolje procijeniti kako pomoći tlu.

Voćke je najbolje saditi tijekom faze mirovanja jer tad su povoljniji uvjeti za ukorjenjivanje i razvoj korijena. Sadimo li u starom voćnjaku, najbolje je iskopati jamu duboku između 60 i 80 cm, promjera 1 metar.

Foto: Shutterstock

Podižemo li novi voćnjak, površinu najprije treba raskrčiti. Zaštitite mlade voćkeNeravnine, depresije i izbočine valja izravnati kako bi se osiguralo otjecanje suvišne vode. Valja raskrčiti i kamenje. To je preduvjet za daljnju pripremu tla.

Novi voćnjak traži obavljanje i nekoliko zahtjevnih radnji, od podrivanja, tanjuranja, gnojidbe, oranja, zatvaranja brazda do završnih priprema i razmjeravanja. Za te radove treba koristiti različite strojeve.

Valja voditi brigu i o nagibu terena. Naime, ako je nagib veći od 10 posto, potrebno je napraviti tzv. terasiranje voćnjaka. To će spriječiti eroziju zemlje i ispiranje potrebnih hranjivih tvari.

Novim zasadima voćaka važno je osigurati i dovoljno vode, posebno ako je vrijeme suho. Važno je voćke zaštititi od glodavaca koji vole grickati njihovo korijenje i koru. Voćar se mora pobrinuti da voćka bude zaštićena od korova, da ima dovoljno svjetla i prostora za razvoj. Za mladu voćku korisno će biti postaviti malč, jer će čuvati vlagu, držati potrebnu temperaturu zemlje, popraviti strukturu zemlje i osigurati kvalitetnije plodove. Ako pak počinjete s povrćem, treba znati da većina povrća zahtijeva rahlo tlo. Važna je prihrana tijekom vegetacije.

Foto: Shutterstock

Ako ćete saditi rajčicu, pazite ona u plodoredu kao prethodnu kulturu zahtijeva salatu, špinat, mladi luk, a nikako papriku, patlidžan i krumpir.

Paprika pak najbolje uspijeva na humusnim rastresitim tlima, a sadnja na otvorenom obavlja se kada prođe opasnost od mrazova. Dobrodošli predusjevi su kulture iz porodice mahunarki. Optimalne temperature za rast i razvoj krastavaca su između 25 i 27 °C te oni zahtijevaju dosta vlage u tlu i zraku.

Krastavac najbolje uspijeva na dubokim, plodnim tlima neutralne ili blago kisele reakcije. Plodored je svakako mjera koje se moramo držati, a krastavac je najbolja predkultura za rajčicu, kupus i papriku.

1/8

Pri izboru biljaka za vrt, terasu ili balkon valja voditi računa o orijentaciji, naime, biljke treba bira ovisno o položaju i dostupnoj svjetlosti. Najveći je izbor ukrasnog cvijeća za sunčane položaje, ali valja razlikovati biljke koje vole sunce i vrućinu od onih kojima je sunčeva svjetlost potrebna kako bi se razvijale. Ako imate balkon, vrt ili trasu koji je orijentiran na jug ili zapad, dakle s puno sunca, izaberite biljne vrste poput petunija, pelargonija, sukulenata, agave, verbene... One obožavaju sunce i neće im smetati sve dok im osigurate dovoljno vode. Ukoliko je tijekom većine dana na vašem balkonu hlad, izaberite biljne vrste poput fuksije, vodenike, lobelije, bršljana i begonije.

Vodenika je popularna ljetnica jer neprestano cvate tijekom cijele sezone, a postoje niske i visoke sorte. Zahtijeva minimalnu njegu, ne podnosi direktno sunce, ali ni duboki hlad u kojem će prestati cvjetati. Ne trebaju ni svakodnevno zalijevati već svaki drugi dan.

Dobar plan znači da ćete u vrtu tijekom cijele sezone imati posla i prinosa. Stoga odredite mjesta na kojima ćete u određeno vrijeme saditi razne povrtne kulture. Uvijek im dodajte i malo cvijeća jer ono, osim što je ukras u vrtu, tjera štetnike.

1/10

2. Budete li ove godine sadili papriku, pazite da nije u blizini rajčice, ove dvije vrste nisu dobri susjedi. Isto tako, sadite li metvicu pobrinite se da je na zasebnoj gredici ili u zasebnoj tegli jer ima tendenciju proširiti se na druge vrste i ugušiti ih.

3. Dobar alat jako je važan, pobrinite seda imate sve što vam treba za adekvatnu obradu vrta u svim fazama.Isto tako, važno je dobro očistiti zemlju prije sadnje, a prema potrebi i prekopati. Ne zaboravite na hranjivo, prihranjivanje je jako bitno posebice u fazi rasta biljaka.

4. Za mladu voćku korisno će biti postaviti malč, jer će čuvati vlagu, držati potrebnu temperaturu zemlje, popraviti strukturu zemlje i osigurati kvalitetnije plodove. Ako pak počinjete s povrćem, treba znati da većina povrća zahtijeva rahlo tlo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije