Priprema pripravaka

Abeceda ljekovitog bilja: Naučite rabiti - svelijek!

Abeceda ljekovitog bilja: Naučite rabiti - svelijek!
Dom i vrt
20.07.2013.
u 00:01

Čaj od arnike liječi upalu vena, proširene vene, trombozu...

U srednjem vijeku arniku koriste kao biljku za sve rane i ozljede tijela, a žene protiv embolije i tromboze. Kneipp za tinkturu arnike navodi ”Tinktura arnike ima tako široku primjenu da smatram nepotrebnim trošiti na to riječi”. Opisati široki spektar ljekovitog djelovanja i pripravaka od arnike zaista nije lako. Radi bolje preglednosti odlučio sam se napraviti podjelu na unutarnju i vanjsku primjenu ljekovitih pripravaka od arnike. Kad je riječ o unutarnjoj primjeni, savjetujmo se s liječnikom (liječnička konzultacija). Arnika je kroz svoju povijest imala uistinu veliku primjenu u liječenju unutarnjih oboljenja, da bi u jednom periodu bila potpuno zaboravljena zbog jakog fiziološkog djelovanja. Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima danas se, pravilnim doziranjem, arnika uspješno primjenjuje kod: širenja srčanih i perifernih žila tijela, i to uzimanjem čaja ili tinkture arnike, bolesti srca i krvnih žila; Kneipp je preporučivao tablete od ulja arnike i ekstrakta divljeg kestena, uz dodatak vitamina, za unutarnje liječenje proširenih krvnih žila. Podražajno-stimulativno djelovanje arnike na živčani, probavni, dišni i krvožilni sustav pojačava sve životne funkcije tijela.

Strogo propisanom primjenom čaja od cvjetova arnike izaziva se znojenje, jače izlučivanje mokraće, otklanja katar probavnih organa, sprečava gripa, liječe bubrežne bolesti, padavica, potres mozga i bolesti leđne moždine te paraliza živaca nakon moždanog udara. Tinktura od arnike liječi i jača glasnice, čir na želucu i dvanaesniku, slabo srce, otklanja ili smanjuje smetnje i poremećaje u optoku krvi, sprečava ovapnjenje krvnih žila i povraćanje.
Čaj od korijena arnike u kombinaciji s gospinom travom i stolisnikom liječi upalu vena, proširene vene, venski zastoj krvi i trombozu. Kad je riječ o vanjskoj uporabi arnike, uvijek se s radošću sjetim djevojke iz Istre koja je imala velikih problema s aknama na licu.

Nakon što je uzimala propisanu dijetu te arnikin losion za čišćenje lica i riješila se akni, radosti nije bilo kraja. Arnika je doista ”svelijek” kako je naziva Maurice Mességué, poznati francuski travar. Njeno ljekovito djelovanje pomaže ako je riječ o vanjskim ozljedama tijela, liječenju raznih udaraca, nagnječenjima, podljevima, modrim nogama, ozljedama od padova, zacjeljivanju svježih rana, rana koje teško zarastaju, porezotinama, prištevima, čirevima na koži, gnojnim upalama prstiju, liječenju vena, proširenim venama, limfnim čvorovima, oteklinama, prijelomima kostiju, uganućima, raznim nečistoćama kože, reume zglobova, hemoroida, izljeva krvi, naročito onih potkožnih što se javljaju kod raznih bolesti.
U liječenju navedenih oboljenja najčešće se koristi tinktura arnike u vidu obloga, a ponekad i za masažu. Pravilno pripremljen oblog od tinkture arnike može predstavljati uistinu izvrstan kućni prirodni lijek što je godinama i bio, a i danas je, lijek seoskom stanovništvu. Oblog od tinkture arnike čisti, zacjeljuje i sprečava razne upale kože, mišića, zglobova i dr.
TINKTURA
(za navedene bolesti)
50 g cvijeta arnike, 100 g 70-postotnog alkohola
Priprema: cvjetove arnike močiti pet tjedana u alkoholu. Bocu držati na toplom mjestu (na suncu) te povremeno protresti.
Uporaba: uzimati 2-3 kapi na 1 dl vode, 2-3 puta na dan.
ULJE
(za rane od ležanja)
1 žličica tinkture arnike
2 dl maslinova ulja
Priprema: sastojke dobro promiješati
Uporaba: uljem mazati rane (dekubitus)
ČAJ
(za navedene bolesti)
1 čajna žličica cvjetova arnike
2 dl vode
Priprema: kipućom vodom preliti cvjetove, poklopiti, pustiti da odstoji 15 minuta i procijediti
Uporaba: piti u gutljajima jednu do dvije šalice čaja dnevno
Napomena: na litru vode dolazi 4 g suhog cvijeta
VANJSKA PRIMJENA
ISPIRANJE RANA
Priprema: na litru prokuhane vode staviti 2 jušne žlice tinkture arnike.
Uporaba: navedenom tekućinom ispirati rane
OBLOZI
Priprema: na litru prokuhane vode staviti 2 jušne žlice tinkture arnike i žlicu maslinova ulja
Uporaba: obloge stavljati prema potrebi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije