za početnike

Saznajte zašto vam ne uspjevaju biljke

biljke nezahtjevne
Foto: Thinkstock
01.07.2015.
u 10:30

Zelenilo je duša svakoga doma, stoga nemojte odustati od uzgoja ni nakon niza neuspješnih pokušaja. Predlažemo vrste koje ne traže previše njege

Svake godine, događa se isti scenarij: ponukani željom da što više vremena provedimo na otvorenom te da uljepšamo balkon ili okućnicu u kojima ćemo uživati, krećemo u vrtlarske podvige. A oni često završe neuspjehom i gubljenjem početnog entuzijazma.

Jesmo li im posvetili premalo brige ili jednostavno nismo od onih kojima polazi za rukom uzgojiti cvijet? Što to tako posebno čine osobe kojima balkoni i vrtovi izgledaju kao rajski vrtovi? Prije svega, smatraju stručnjaci, da biste bili uspješni u uzgoju i imali prekrasne zdrave cvjetne i općenito biljne primjerke u svome interijeru i eksterijeru, ne trebate biti posebna osoba zlatnih ruku. Krajobrazna arhitektica Olga Martinović smatra da je za uspješno bavljenje bilo čime, pa tako i biljem, najvažnija ljubav prema tome.

Foto: pixabay

Navodi tri najčešća razloga za neuspjeh pri uzgoju:

- Prvi je onaj koji ste i sami otkrili pitajući se zašto je biljka uginula - nepoštovanje uzgojnih uvjeta. Dakle, klima, svjetlo, hranjive tvari, sastav tla i količina vode ključni su faktori za uspjeh. No bitni su i naša strpljivost i odvažnost - to je drugi razlog.

- Većini biljaka potreban je duži ili kraći period prilagodbe na novo okruženje kako bi zasjale u svojoj punoj vegetaciji, cvatnji i donošenju plodova. Postoji još jedan, treći problem, a to je naš strah od čestih pogrešaka pri orezivanju, prorjeđivanju ili dijeljenju zrelih biljaka. Takvim se zahvatima biljke zapravo potiču na bujniju vegetaciju, sprečava se da invazivnije vrste zavladaju vrtom te se vrt štiti od gljivičnih oboljenja i slično - navodi Martinović.

Usto, često sebi postavimo odmah na početku velike ciljeve umjestio da počnemo od jednostavnijih vrsta koje nisu tako zahtjevne i osjetljive. Ili, kako dodaje naša sugovornica, od onoga što nam je lijepo i raduje nas.

Foto: pixabay

- Na tržištu postoji doista veliki izbor i najčešće su osnovni zahtjevi sadnica istaknuti na deklaracijama. Najvažnije je provjeriti što je toj biljci potrebno i možete li joj to osigurati na mjestu na koje ste je planirali smjestiti - objašnjava krajobrazna arhitektica.

Eksperimentiranje je, naravno, dopušteno, ali prije toga morate imati na umu neke kriterije i poštovati ih. Nemojte pod eksprimentiranjem podrazumijevati nepoznavanje materije, odnosno najobičnijih tehničkih zahvata poput, primjerice, rezidbe.

- Pustite mašti na volju i svaki uspjeh učinit će vas sretnijom osobom, a svaki neuspjeh neka bude iskustvo i poticaj za nove pokušaje - poručuje Olga Martinović. Kako bi nas potaknula na još jedan cvjetni početak, predlaže nam nekoliko vrsta u kojima ne bismo trebali podbaciti ako se budemo držali osnova uzgoja.

Promjena boja listova i oblika znak su za promjenu!

Svaka promjena boje i oblika listova, izostanak cvatnje ili opadanje mladih listova znak je da ste u nečemu pogriješili i da trebate nešto učiniti - promijeniti zemlju, teglu, odstraniti oštećene dijelove... Uz zalijevanje, prihranjivanje je ključno za uspjeh. Možete staviti u zemlju prilikom sadnje ili presađivanja gnojivo u granulama, a možete koristiti tekuće gnojivo pomiješano s vodom u omjeru prema uputama na pakiranju.

>>Nećete im moći odoljeti: tri egzotična grma za vaš vrt

Komentara 1

KA
kakao
16:35 01.07.2015.

uspijevaju*, nepismenjakovići!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije