ODLUČIO FAO

2016. - Međunarodna godina mahunarki

sadnja povrća mahune
Thinkstock
09.02.2016.
u 08:15

Godina će stvoriti jedinstvenu priliku za poticanje veza u cjelokupnom prehrambenom lancu koji će bolje iskoristiti proteine dobivene iz mahunarki...

Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) proglasila je na svojoj 68. sjednici 2016. godinu Međunarodnom godinom mahunarki.

Ciljevi Međunarodne godine mahunarki jesu pojačati svijest javnosti o prehrambenoj dobrobiti mahunarki kao dijelu održive proizvodnje hrane radi njezine sigurnosti i ishrane. Godina će stvoriti jedinstvenu priliku za poticanje veza u cjelokupnom prehrambenom lancu koji će bolje iskoristiti proteine dobivene iz mahunarki, potaknuti daljnju proizvodnju mahunarki, bolje iskoristiti plodored i riješiti izazove na tržištu mahunarki.

Što su mahunarke i zašto su važne?

Mahunarke su godišnji usjevi od jednog do 12 zrna ili sjemenki različitog oblika, veličine i boje unutar mahune. Koriste se za hranu za ljude i hranu za životinje. Pojam mahunarki ograničen je na usjeve koji se beru isključivo za suho zrno, te time isključuju usjevi koji se beru zeleni za hranu (zeleni grašak, zeleni grad i sl.) koji su klasificirani kao povrće. Također, isključeni su usjevi koji se uglavnom koriste za izvlačenje ulja (npr. soja i kikiriki) te mahunarke koje se koriste isključivo u sjetvene svrhe (npr. sjeme djeteline i lucerne).

Više o mahunarkama, gdje se najviše proizvode i kod kojih sve bolesti djeluju preventivno, pročitajte OVDJE

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije