Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) proglasila je na svojoj 68. sjednici 2016. godinu Međunarodnom godinom mahunarki.
Ciljevi Međunarodne godine mahunarki jesu pojačati svijest javnosti o prehrambenoj dobrobiti mahunarki kao dijelu održive proizvodnje hrane radi njezine sigurnosti i ishrane. Godina će stvoriti jedinstvenu priliku za poticanje veza u cjelokupnom prehrambenom lancu koji će bolje iskoristiti proteine dobivene iz mahunarki, potaknuti daljnju proizvodnju mahunarki, bolje iskoristiti plodored i riješiti izazove na tržištu mahunarki.
Što su mahunarke i zašto su važne?
Mahunarke su godišnji usjevi od jednog do 12 zrna ili sjemenki različitog oblika, veličine i boje unutar mahune. Koriste se za hranu za ljude i hranu za životinje. Pojam mahunarki ograničen je na usjeve koji se beru isključivo za suho zrno, te time isključuju usjevi koji se beru zeleni za hranu (zeleni grašak, zeleni grad i sl.) koji su klasificirani kao povrće. Također, isključeni su usjevi koji se uglavnom koriste za izvlačenje ulja (npr. soja i kikiriki) te mahunarke koje se koriste isključivo u sjetvene svrhe (npr. sjeme djeteline i lucerne).
Više o mahunarkama, gdje se najviše proizvode i kod kojih sve bolesti djeluju preventivno, pročitajte OVDJE.