baš kao plemstvo

Život u dvorcu: Kurije se mogu kupiti već za 29.000 eura, a ima i onih za milijun

Damir Špehar/PIXSELL
08.02.2024.
u 11:56

U Međimurskoj županiji kuju se planovi o obnovi dvorca Feštetić u Pribislavcu, u kojem je do prije nekoliko godina radila škola. Kaštel je u 16. i 17. stoljeću bio u vlasništvu obitelji Zrinski, a u 19. i na početku 20. stoljeća njime je upravljala plemićka obitelj Feštetić. Današnji izgled kaštel je dobio sredinom 19. stoljeća

Dvorac Inkey iz sredine 19. stoljeća, u kojom su nakon iseljenja plemića radile škola, matični ured i ambulanta, postat će wellness centar u koji će se slijevati turisti iz cijele Hrvatske i inozemstva. Ta vizija o kojoj se u Koprivničko-podravskoj županiji govori već godinama još je jedan korak bliže realizaciji nakon što su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac županu Darku Korenu uručili odluku o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt revitalizacije tog povijesnog zdanja koje godinama propada. Napušten je prije trideset godina. Uložit će se, kako je najavljeno, oko 13 milijuna eura.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

– Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava pomoći će ne samo u realizaciji projekta i zaštiti kulturnog dobra već i dodatnom razvoju turističke ponude na području Koprivničko-križevačke županije, a značaj ovakve financijske potpore još je i veći s obzirom na to da je revitalizacija dvorca Inkey jedan od ukupno tri prihvaćena projekta iz tog sektora na razini cijele države – zadovoljni su u Županiji koja je dvorac u Rasinji kupila 2019. godine za 400.000 kuna od tvrtke Gratit. Država će projekt obnove sufinancirati s 10 milijuna eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a razliku će morati pokriti vlasnik ili pronaći neki drugi izvor novca. U Županiji kažu da će osim wellnessa dio dvorca biti preuređen za promociju vinarstva i vinara Koprivničko-križevačke županije. Građevinska dozvola je ishođena, a prema potpisanom ugovoru projekt bi, ako sve pođe po planu, trebalo završiti u roku dvije godine.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

– Naša ideja je da to bude jedna od točaka razvoja kontinentalnog turizma u smislu određenih turističkih ponuda, tipa wellness centar sa smještajnim kapacitetima i još nekim drugim sadržajima, koja bi ovaj prostor županije na neki način turistički probudila. Ima jako puno potencijala i mislim da je ovaj projekt idealan za takvo nešto – rekao je za Hinu Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U dvorcu će se urediti i kongresne dvorane u kojima bi se održavali stručni skupovi i konferencije. Dvorac podno Kalnika sagradila je mađarsko-hrvatska barunska obitelj Inkey koja je tu živjela do kraja Drugog svjetskog rata, kad su napustili Hrvatsku. Akademik Dragutin Feletar zapisao je da se dvorac sastojao od dvije velike zgrade koje je spajala još jedna manja. Za mladu barunicu Lily Inkey de Pallin veže se legenda da je bila najljepša djevojka u Rasinji. Često je šetala šumom i uz jezero, a kad je jednom neprilikom doživjela nesreću, u pomoć joj je uskočio mladi seljak Matko. Zaljubili su se i potajno sastajali, no kad je njezin otac, barun Ferdinand, doznao za vezu, dao je ubiti mladića, a kćer je zatočio u kulu dvorca. Poludjela i ubila se. Od 1959. do 1994. u dvorcu je radila osnovna škola, matični ured i zdravstvena ambulanta, no zbog neulaganja zgrada je sve više propadala, sve dok nije postala opasna za djecu, pa je škola premještena. Županija nije jednostavno došla do dvorca. Općina Rasinja ga je 2006. prodala za 1,5 milijuna kuna građevinskoj tvrtki Gratit koja ga je trebala obnoviti i prenamijeniti u hotel, no planovi su se izjalovili. Tvrtka je propala. Nije Inkey jedini dvorac koji će nakon desetljeća propadanja dobiti novu namjenu. Varaždinska županija je 2020. kupila dvorac Šaulovec smješten na brežuljku oko osam kilometara jugozapadno od Varaždina. Isprva je pripadao obitelji Saloczy de Šaulovec, da bi 1653. godine došao u vlasništvo plemićke obitelji Kiš.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

– 16. stoljeću je na mjestu današnjeg dvorca postojala kurija koju je obitelj Kiš 1791. godine obnovila, povećala te pretvorila u dvorac. Historicistički izgled dobiva 1902. godine, a 1970. godine kompleks je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture. Krajem 20. stoljeća dvorac i perivoj preuređeni su za potrebe novog vlasnika. Perivoj je nastao krajem 19. stoljeća, dok je vrt ispred dvorca formiran početkom 20. stoljeća. Dvorac je u vlasništvu Županije te se planira kompletna obnova. Posebna vrijednost dvorca je dio očuvanog inventara koji zajedno s dvorcem predstavlja vrijedan prikaz života srednjeg plemstva varaždinskog kraja na prijelazu 19. u 20. stoljeće – kažu u Turističkoj zajednici Varaždinske županije.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Radi se o zaštićenom kulturnom dobru koje je upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Šaulovec se prodavao na javnoj dražbi u sklopu stečajnog postupka nad tvrtkom PPI Varaždinka poduzetnika Ivana Hudoletnjaka koji je u njemu živio. Kad su se kovali planovi o kupnji, u Županiji su maštali o heritage hotelu, no odlučeno je da se prenamijeni u obrazovne svrhe i postane Europski centar za darovite – Centar izvrsnosti Varaždinske županije. Kad su županijski vijećnici 2022. obišli dvorac, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek rekao je da se obnova provodi u četiri projektne cjeline koje obuhvaćaju obnovu i rekonstrukciju dvorca Šaulovec, zgradu uprave, pomoćne zgrade u funkciji dvorca i obnovu hortikulturalnih parkovnih površina. Odmah se krenulo s hitnim intervencijama, poput obnove krovišta i vanjske stolarije. Napravljena su konzervatorska istraživanja, arhitektonske te geodetske snimke. U dvorcu će, među ostalim, biti praktikumi za STEM područje, učionice umjetničke tematike, učionice znanstveno-tehničke tematike s pripadajućim kabinetima i velika višenamjenska dvorana za manje skupove, događanja i seminare. U tijeku je projektiranje obnove. Obrazovnu namjenu ima i dvorac Opeka u Vinici, u naselju Marčan, koji se također obnavlja i preuređuje. Dvorac je sastavni dio Srednje škole Arboretum Opeka. Vrijednost ugovorene investicije iznosi oko 5,7 milijuna eura, no bit će i dodatnih radova i troškova, rekao je župan Anđelko Stričak pri obilasku gradilišta.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

– Paralelno s obnovom i uređenjem dvorca, prijavili smo i projekt obnove, odnosno, revitalizacije samog arboretuma. Predviđeni iznos je oko 10 milijuna eura, a odnosi se na sam park, odnosno njegovu revitalizaciju, na uređenje ograde oko parka, a isto tako i na dodatni dio koji bi se odnosio na turističke sadržaje. Nakon završetka cijelog tog kompleksa, koji se sastoji od skoro 64 hektara, a od toga je 50 hektara pod zaštitom, trebat će nam godišnje oko milijun eura za održavanje cijelog tog kompleksa – rekao je župan.

Srednja škola Arboretum Opeka tako dobiva vrhunske uvjete za razvoj Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi.

– Kada govorimo o projektu uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, on se sastoji od dva dijela. Prvi dio odnosi se na građevinske radove, odnosno na infrastrukturu, koja iznosi 8.641.102 eura, a drugi dio se odnosio na programske aktivnosti i bio je težak 6,551.692 eura. Do 31. prosinca 2023. godine iz namijenjenih sredstava EU iskoristili 91,7 posto, a rok za izvođenje radova je 30. travnja 2024. godine – istaknuo je prošlog mjeseca Stričak.

Ravnatelj škole Dragan Brkić ističe da je škola u ovih nekoliko godina postala prepoznatljiva.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

– U 2020. godini škola je imala 105 učenika i bila je praktički na izdisaju, a danas imamo 176 učenika. Kada pogledamo nekakve parametre koje Regionalnim centrom htjeli postići u pet godina, mi smo to ostvarili za dvije godine. No, tu ne stajemo. Ovaj dvorac koji ima otprilike 3500 četvornih metara prostornog kapaciteta za školu, zajedno s opremom, laboratorijima, učeničkim domom, osigurat će našoj školi još bolju perspektivu – optimističan je Brkić.

U Međimurskoj županiji kuju se planovi o obnovi dvorca Feštetić u Pribislavcu, u kojem je do prije nekoliko godina radila škola. Kaštel je u 16. i 17. stoljeću bio u vlasništvu obitelji Zrinski, a u 19. i na početku 20. stoljeća njime je upravljala plemićka obitelj Feštetić. Današnji izgled kaštel je dobio sredinom 19. stoljeća. Tada ga je, naime, u neogotičkom stilu obnovio grof Juraj Feštetić. Eugen Feštetić dvorac je prodao 1923., a nakon Drugog svjetskog rata u njemu je počela raditi osnovna škola. Diljem sjevera i sjeverozapada Hrvatske mogu se pronaći dvorci i kurije koje vape za obnovom. Neki su i na prodaju. U Humu na Sutli u Hrvatskom zagorju prodaje se dvorac tlocrtne površine 1254 kvadrata na zemljištu površine 50.570 četvornih metara. Radi se o kaštelu Mali Tabor koji se spominje prvi put u pisanim izvorima na kraju 15. stoljeća. Od 1490. do 1504. bio je u posjedu hrvatsko-ugarskog bana Ivaniša Korvina, a potom je tri stoljeća u njemu živjela ugarska obitelj Rattkay. Spada u rijetke primjere srednjovjekovne profane arhitekture na prostorima kontinentalne Hrvatske, a oglašena cijena je 570.000 eura.

U Vinici je oglašena prodaja kurije Köröskeny-Rupčić, tlocrtne je površine 1254 kvadrata, ima oko 2500 kvadrata stambene površine, a uz njega dolazi i oko pet hektara zemljišta. Sagrađena je u 17. stoljeću, prvo u obliku slova L, a poslije su dodana još dva krila. Dvorac ima dvadesetak velikih spavaćih soba, pet kupaonica, nekoliko sanitarnih čvorova, veliku blagovaonica od oko 150 kvadrata, kuhinju i niz popratnih prostorija. Cijena je 800.000 eura. U Zagorskim Selima se za 480.000 eura može kupiti kurija Poklek, sagrađena u drugoj polovici 18. stoljeća, neto površine oko 410 kvadrata. Okućnica obuhvaća perivoj, malo jezerce, ruševnu gospodarsku zgradu, bunar i izvor vode. U Selcima Križovljanskim u Varaždinskoj županiji prodaje se i kurija površine oko 200 kvadrata sa zemljištem od 5000 četvornih metara. Vlasnici kažu da je idealna za bavljenje poljoprivredom, za OPG ili seoski turizam. Ima i boltani vinski podrum od oko 70 kvadrata, a cijelo se imanje može kupiti za samo 29.000 eura. U Oroslavju, točnije u Krušljevu Selu u Krapinsko-zagorskoj županiji, prodaje pak se kurija Kanjiža, posjed od preko 40.700 četvornih metara. Kuriju stambene površine oko 980 kvadrata sagradio je grof Đurđević polovicom 18. stoljeća i ima tri etaže. Na parceli se nalazi i jezero s vlastitim izvorom pitke vode. Cijena? Milijun eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije