nezaustavljiv rast cijena

Zagrebački kvartovi u kojima svi žele živjeti, makar i u najmu, su Trešnjevka i Maksimir

stan trešnjevka
Sanjin Strukić/PIXSELL
27.07.2023.
u 10:27

Najpovoljniji stanovi te površine za najam mogu se naći u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, gdje je za 60 kvadrata mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 400 eura

Svi oni koji pokušavaju stvoriti dom suočavaju se posljednih mjeseci s visokim cijenama, kako nekretnina koje se prodaju tako i onih koje se iznajmljuju. Zbog jako visokih cijena kvadrata u Zagrebu, mnogima je najam jedina opcija. Općeniti problem tržišta je nedostatak novogradnje, posebice u traženijim kvartovima. Sve je više starijih stanova, koji se lako prodaju ako cijena nije previsoka, kako bi onaj tko kupi nekretninu o svom trošku mogao prostor prilagoditi sebi, ali nažalost tu dolazimo do problematike. Nitko ne želi kupiti stari stan čija je cijena previsoka upravo zbog lokacije, a nekretnina traži dodatna ulaganja, već sve više tržišta želi novogradnju s obzirom na to da su u nekim gradskim četvrtima cijene novogradnje i starogradnje podjednake pa ljudi radije biraju promjenu kvarta.

Foto: pixabay

Kad pak govorimo o najmu, u gradu Zagrebu među popularnosti kvartova nema puno razlike. I oni koji se odluče za najam naviše traže Trešnjevku, Maksimir, Donji grad i Medveščak... to su najtraženiji dijelovi Zagreba u kojima je velika potražnja za najmom stanova kroz cijelu godinu. A zbog toga su tu i cijene nešto veće nego u ostatku grada. Stoga pitamo: kada je najbolje vrijeme za unajmiti stan?

– Ljeto je najbolje vrijeme za najam stana jer dio najmoprimaca završava sa školovanjem ili poslom i ponuda je najveća. Posljedično, cijene za najmoprimce su najbolje – rekao je za N1 Boro Vujović, direktor i osnivač agencije za promet nekretnina Opereta.

Foto: GettyImages

On je dodao da je uvijek najtraženija tramvajska zona te da sve što se nalazi unutar nje ima dodanu vrijednost.

 

Filip Brkan, vlasnik i direktor agencije za nekretnine Imperium immobiliare, smatra pak da je tržište najma puno aktivnije između lipnja i rujna. Navodi kako su u tom periodu studenti u potrazi za stanovima po cijeni od 350 do 650 eura te tako uzimaju veliki dio tržišta pa sama potražnja utječe na povećanje cijena.

Najzastupljeniji u ponudi su stanovi od 60 četvornih metara, a za stan te površine u Zagrebu najviše prosječne cijene su u gradskoj četvrti Gornji Grad – Medveščak, više od 700 eura mjesečno, što je gotovo 20 posto više nego prošle godine. Tek nešto manje prosječno mjesečno se traži za stan iste veličine u Donjem Gradu.

Na Trešnjevci-jug, koja obuhvaća kvartove kao što su Jarun, Srednjaci i Knežija, za stanove od 60 kvadratnih metara potrebno je izdvojiti prosječnih 600 eura mjesečno, što je više nego na jesen prošle godine.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Više od 540 eura mjesečno za stan od 60 kvadrata traži se i na Trnju, Trešnjevci-sjever, Črnomercu, Podsljemenu i Novom Zagrebu-zapad, koji uz gradske četvrti Stenjevec i Podsused-Vrapče bilježi najveći godišnji rast cijena mjesečnog najma.

Najpovoljniji stanovi te površine za najam mogu se naći u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, gdje je za 60 kvadrata mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 400 eura.

Kad je riječ o potražnji, za najam se u Zagrebu najviše traže stanovi od 40 kvadrata, a prosječna cijena najma za tu kvadraturu iznosi 400 eura. Cijene najma veće su za stanove u stambenim zgradama u odnosu na one u kući, kakav je trend bio i prethodnih godina– pokazala je analiza Njuškala.

Od većih gradova, cijene dugoročnog najma najniže su u Osijeku, u kojem su također najtraženiji stanovi od 40 kvadratnih metara, kojima prosječna mjesečna najamnina iznosi 250 eura. Traže se i stanovi od 60 kvadrata, za koje je mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 390 eura.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Barba
Barba
13:08 27.07.2023.

Čudi me Trešnjevka. Pa tamo su rušili stare bajte i radili tri kata pod zemljom i 4 kata u visinu, od međe do međe, bez parkirališta i rekonstrukcije infrastrukture. Trešnjevka je na nekim svojim dijelovima u rangu Vira i Kozari Boka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije