LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Vrijeme je za najam stana

Iskoristite priliku – u rujnu se u većim gradovima traži puno stanova
27. kolovoza 2018. u 07:47 0 komentara 1917 prikaza
zgrada
Foto: Pixsell

Krajem lipnja i u srpnju najpovoljnije su cijene za najam stanova u kontinentalnom dijelu zemlje, a izbor je pritom najveći jer mnogi studenti i sezonski radnici ljeti ne zadržavaju unajmljene stanove. Zbog toga je ponuda u ljetnom razdoblju najveća, a cijene najniže. U rujnu je pak najveća navala, posebice u većim gradovima.Međutim, tragate li za stanom, osim na lokaciju i cijenu, trebali biste pripaziti i na to da najmodavac prijavljuje stanare te da je spreman s vama potpisati ugovor kako se ne biste nenadano i bez najave morali iseliti iz stana. 

Dakako, valja pripaziti i na brojne druge faktore pri unajmljivanju stana.

Oprezno s cijenom

– Očuvanost stana i ispravnost kućanskih uređaja trebali bi biti jedan od glavnih kriterija, tim više ako stan tražite putem interneta ili novina gledajući slike jer je to na oglasima ne vidi. Kad se nađete s potencijalnim stanodavcem, obvezno provjerite rade li svi kućanski uređaji ispravno i ima li ikakvih kvarova te oštećenja u stanu. Na taj ćete način zaštititi sebe kada budete odlazili iz stana, ali i poštedjeti se muke vezane za popravke, primjerice perilice za rublje koja vam je prijeko potrebna – objašnjava agentica za trgovanje nekretninama Greta Barišić.

Kad pak dogovarate cijenu najma, uvijek provjerite je li riječ posebno o stanarini i režijama ili je sve uračunato u navedeni iznos. Raspitajte se i o visini režija, posebno u zimskim mjesecima kada su znatno više. 

Rijetko će vam koji vlasnik reći točan iznos koji ćete morati izdvajati za režije, ali ćete bar dobiti okvirnu sliku mjesečnih troškova. Kad odabirete lokaciju stana, većini je bitna blizina tramvajskog stajališta, no to nije jedino na što morate pripaziti. 

Naime, bilo bi poželjno provjeriti nalaze li se u blizini ljekarna, trgovina ili tržnica da ne biste po nužne namirnice morali dugo pješačiti.

I susjedi su važni

– Svakako morate obratiti pozornost i na vrstu grijanja. Primjerice, možete unajmiti stan u kojemu se račun grijanja dijeli na cijelu zgradu, neovisno o tome koliko ste vi potrošili, a možete ga sami sebi regulirati. U tom slučaju visina računa ovisi samo o vama, a u prethodnom slučaju vi možete isključivati grijanje, ali ćete platiti isti iznos kao i stanari kojima su se prostorije grijale po cijele dane – objašnjava agentica.

Dakako, važno je dogovoriti uvjete o ulaženju u stan dok vas nema. Prije nego što prihvatite ponudu i odlučite se useliti u stan, iznesite vlasnicima sve svoje zahtjeve. 

Točnije, objasnite im kako imate društveni život što znači da će vas nekada netko posjećivati, a ponekad i prespavati kod vas, svakako napomenite imate li kućnog ljubimca ili želite nešto treće. 
Važno je i ugovorom definirati datum do kojeg se plaća najamnina te rok za iseljenje kako biste se zaštitili.

Koliko god je bitno kakva je osoba koja vam iznajmljuje stan, bitno je i tko živi oko vas. Provjerite imate li problematičnih susjeda, obitelji s malom i glasnom djecom i slično. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.