Sve tajne izolacije

Pri gradnji kuće ovo je stavka na kojoj se ne smije štedjeti

izolacija
Foto: Thinkstock
1/4
17.05.2016.
u 11:48

Dobra toplinska izolacija kuće ključ je ugodne mikroklime u prostoru. Izolacije je skupa, ali nikad nije trošak!

Ulaganje u kvalitetnu fasadu, dobru toplinsku izolaciju i kvalitetne prozore, premda skupo, isplati se za nekoliko godina kroz troškove za grijanje i hlađenje. Procjene o uštedi energije ovise o nizu faktora, ali primjerice, pokazalo se da kuća bez fasade troši oko 60 posto više energije od one na kojoj je fasada postavljena. V

lada je početkom 2014. godine uvela i vrlo rigorozne zakonske odredbe prema kojima se građevina mora završiti i građevna čestica urediti u roku od tri, pet, sedam ili deset godina od izdavanja građevinske dozvole. Rok ovisi o složenosti građevine i definira ga građevinska dozvola.

Kazne za one koji to ne učine su 3000 kuna na mjesec. Posebna pažnja posvećuje se i kvaliteti i debljini izolacije, a sve je to izraženo u energetskom certifikatu bez kojeg više nema prodaje ni iznajmljivanja.

– Postoji cijeli niz standarda po kojima se određuju materijali i debljina određenih termoizolacijskih materijala. Jedan od važnih čimbenika koje uzimamo u obzir tijekom projektiranja jest i podneblje u kojem je građevina pa se standardi razlikuju, primjerice, za kontinentalni i primorski dio Hrvatske – naglašava arhitekt Ante Lozica.

Foto: pixabay

Različita debljina izolacije

Naravno, na debljinu termoizolacije utječu i materijali od kojih je kuća građena te o tome jesu li, primjerice, tavanski ili podrumski prostori i garaža, koja je sastavni dio građevine, grijani ili ne. Bez obzira na to jesu li za krovni pokrov odabrani crijep, šindra, slama ili lim, na krovnu konstrukciju uobičajeno je staviti mineralnu vunu, daske, nepropusnu krovnu foliju.

Izbor pokrova, osim osobne estetike investitora, katkad je uvjetovan nagibom krova i klimatskim uvjetima. Termoizolacija zidova izvodi se s vanjske strane. Primjerice, na blok opeku s vanjske strane postavlja se građevinsko ljepilo, a na njega se lijepi fasadni stiropor ili fasadna mineralna vuna. Ponovno se postavlja građevinsko ljepilo kako bi se mogla postaviti mrežica.

Najčešće je od stakla, polietilena, polipropilena ili kombinacije tih materijala. Na kraju dolazi tankoslojna fasadna žbuka koja može biti mineralna ili obojena.
S unutrašnje strane zida postavlja se strojna gips žbuka ili gipskartonske ploče.

Izolacija prostora prema negrijanim dijelovima kuće izvodi se anorganskim materijalima, a najviše se koriste kamena i staklena vuna, dok je među organskim materijalima najpopularniji ekspandirani polistiren ili stiropor.

Kamena vuna nastaje od kamena vulkanskog porijekla – dolomita, dijabaza i bazalta, a staklena mineralna vuna nastaje od staklene šljake i pijeska. Kamenu vunu karakterizira visoka čvrstoća na pritisak i velika otpornost na mehanička oštećenja tijekom rukovanja.

Foto: pixabay

Staklenu vunu karakteriziraju duža vlakna i visoka elastičnost. Obje su negoriv materijal i odličan i zvučni izolator. Na kvalitetnu izolaciju utječe i dobra stolarija i staklo. Preporučljivo je koristiti IZO stakla – dvoslojna ili troslojna. To je staklo sastavljeno od više staklenih ploča odvojenih najmanje jednim, hermetički zatvorenim međuprostorom koji je ispunjen zrakom ili plinom. Osim što je dobar termoizolator, IZO staklo je i odličan zvučni izolator.

Natječaji u lipnju

Zahvaljujući poticanju energetske obnove i učinkovitosti, određen broj privatnih kuća i višestambenih zgrada je obnovljen. Dok se još čeka novi natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća i zgrada, valja podsjetiti na dosadašnje brojke koje sugeriraju na uspješnost ovog projekta. Naime, u 2015. godini energetski je obnovljeno oko četiri tisuće obiteljskih kuća i time je ostvarena energetska ušteda od 0,27 PJ, što je ekvivalent 30-ak milijuna kWh.

Novi natječaji (i za privatne i za višestambene zgrade) bit će objavljen u lipnju.

Foto: pixabay

– Država će staviti na raspolaganje više od 700 milijuna kuna za projekte energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada – ističe Kata Gojević, savjetnica ministra u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, naglasivši kako je želja povući što više novca iz fondova Europske unije, a za to treba uskladiti niz propisa. Veliki projekti energetske obnove tek slijede pa ćemo nakon njihova završetka moći govoriti o znatnijim učincima – poruka je iz Ministarstva.

>> Zbog ove predivne kuće zaljubit ćete se u sivu boju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije