Istražili smo

Suteren i ne mora biti tako loš izbor pri odabiru nekretnine

suteren
Foto: Shutterstock
1/2
17.11.2017.
u 13:48

Najmanje poželjni stambeni objekt na popisu nekretnina ima i svojih prednosti, naročito ako ste ograničenog budžeta, želite živjeti u centru ili tražite mjesto za ured

Sutereni su, unatoč povoljnoj cijeni od manje od 1000 eura po četvornom metru, uz stanove na najgornjoj etaži te kuće na selu najmanje tražene stambene nekretnine na domaćem tržištu. To nam je potvrdila i Antonija Miškić iz agencije Opereta.

Njihovim klijentima takve nekretnine uglavnom su na listi onoga što – ne žele kupiti. Iako je gospodarska kriza te iako postoji niz dobrih razloga za kupnju, rijetki će se odlučiti za svoj životni prostor odabrati stan koji se djelomično nalazi ispod razine tla.

Foto: pixabay

Nedostatci i prednosti

Naravno da je kao takav manje atraktivan, a neki ga, zbog česte pojave vlage u njemu, smatraju i posve neprikladnim za stanovanje. No, kvaliteta današnje stambene gradnje u Hrvatskoj pokazala se u niz slučajeva vrlo upitna, što donekle relativizira suteren kao neprikladan.

Ako potencijalni kupac želi kupiti suteren za ured ili raspolaže malim, odnosno ograničenim budžetom, a želi dobru lokaciju, odnosno centar grada ili pak veći broj soba, tada je njegov izbor znatno ograničen. U tom slučaju i slijedeći poslovicu kako svaka roba ima svoga kupca, stan u suterenu može biti optimalno rješenje. Pritom uvijek treba imati na umu kako nije svaki suteren isti. To nam je potvrdila i Antonija Mikšić.

Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Provjera hidroizolacije

– Ne možemo sve suterenske stanove strpati “u isti koš”. Jer, nije isto kupiti suteren u, primjerice, Novom Zagrebu i u centru grada, gdje će se ljudi nerijetko odlučiti na kupnju zbog investicije (za najam ili dnevni najam) ili pak zbog povoljne cijene na odličnoj lokaciji. Tada je to kompromis koji ima smisla – smatra agentica dodajući kako njezina iskustva s kupcima potvrđuju averziju prema suterenu. Najveći uzrok takvom stavu je, osim vlage, i nedostatak svjetla te mali prozori s pogledom na asfalt ili, u najboljem slučaju, park. Također, prisutna je i bojazan kako takav stan nekome u budućnosti prodati.

– Kupnja suterena, kao i stana na zadnjem katu pod ravnom dekom, nosi određeni rizik jer nitko ne može garantirati da pri prvoj velikoj kiši neće izbiti vlaga, odnosno procuriti po uglovima. No, stručna procjena ipak je dobrodošla – savjetuje Mikšić.

Ova procjena prije svega se odnosi na hidroizolaciju i toplinsku izolaciju te stanje cijele zgrade. Naime, osim vlage, stanove u suterenu zbog loše toplinske izolacije ponekad je zimi teško zagrijati. No, zato je ljeti u njima i više nego ugodno boraviti. Ono što će većina agenata preporučiti jest suteren u novogradnji koju je gradila provjerena tvrtka. Tako ćete dobiti i stan u koji nećete morati dodatno ulagati niti bilo što renovirati, što sa stanovima u centru rijetko da je slučaj.

>>Stranci sve više kupuju u Hrvatskoj nekretnine za treću životnu dob

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije