LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Subvencionirani krediti utječu na rast cijena stanova u većim gradovima

Cijene u Zagrebu nastavljaju rasti. Na godišnjoj su razini tražene cijene stanova u Zagrebu rasle 3 posto
02. travnja 2021. u 09:27 0 komentara 416 prikaza
Kriteriji odabira agencije za nekretnine
Foto: Promo

U tijeku je novi ciklus državnog subvencioniranja stambenih kredita putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) koji, čini se, tražene cijene stanova u najvećim hrvatskim gradovima drži stabilnima. Usporedili smo prvo tromjesečje ove godine s istim periodom prošle, kao i tromjesečje uoči prethodnog APN-ovog natječaja s istim periodom u 2019. godini da bismo provjerili utječu li poticaji za kupnju prve nekretnine značajno na njihove tražene cijene.

Kriteriji odabira agencije za nekretnine | Autor : PROMO Foto: PROMO

U Zagrebu početkom godine tražena cijena za kvadrat stana iz mjeseca u mjesec skuplja je oko 20 eura, odnosno ukupno 40 eura. U siječnju je ona iznosila 2159 eura, da bi se krajem ožujka popela na 2191 euro. Kad ove podatke usporedimo s prošlogodišnjima, rast je, iako minimalan, udvostručen – od siječnja 2020. do ožujka 2020 godine – tražena cijena kvadrata u Zagrebu rasla je ukupno oko 20 eura te u ožujku 2020. iznosila 2133 eura po kvadratu.

nekretnine | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Ovogodišnji podaci mogu pokazati trend blagog rasta traženih cijena u vrijeme subvencioniranja stambenih kredita, no isti nije zabilježen za vrijeme prethodnog ciklusa natječaja. Tako su tražene cijene u Zagrebu u ljetnom periodu 2020. uoči jesenskog ciklusa u tri mjeseca porasle samo 10 eura po kvadratu, a u istom periodu 2019. godine, kad natječaja nije bilo, porasle su 27 eura. Da cijene u Zagrebu nastavljaju rasti pokazuje i period od prošlogodišnje jeseni do ovog proljeća, unutar kojeg je traženi iznos za kvadrat stana porastao oko 80 eura. Na godišnjoj su razini tražene cijene stanova u Zagrebu rasle 3 posto.

prodaja i kupnja nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

U Splitu je slika nešto drugačija. Početak 2021. godine ne bilježi rast traženih cijena za kvadrat stana – za koji se sada prosječno traži 2998 eura. U istom periodu prošle godine ova je cifra iznosila visokih 3010 eura, a od siječnja do ožujka 2020. rasla je 34 eura.

nekretnine najskuplji kvartovi hrvatska | Autor : Marko Mrkonjić/Pixsell Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Da na tražene cijene stanova u najvećem gradu na Jadranu nije utjecao prethodni ciklus natječaja pokazuju podaci iz 2019. godine u usporedbi s onima u ljeti 2020. godine. U oba je perioda tražena cijena za kvadrat porasla 20 eura, iako  u 2019. godini nije bio u najavi natječaj, dok u 2020. godini jest. Split je jedini od većih gradova, koji u ovom trenutku ne bilježi godišnji rast cijena za stanove.

Kriteriji odabira agencije za nekretnine
1 / 10
Jednostavna, a opet vrlo efektna lampa u, ove godine jako popularnim, neutralnim nijansama. Može se nabaviti u Dizajnholiku

U Rijeci tražene cijene za kvadrat stana početkom ove godine u prosjeku rastu 10 eura iz mjeseca u mjesec pa se trenutno za kvadrat prosječno traži 1809 eura. Prošle je godine u istom periodu ovaj rast bio izraženiji te su od siječnja do ožujka 2020. porasle za čak 53 eura.

Kad se uspoređuju cijene uoči prošlog ciklusa APN-ovog natječaja, odnosno ljetni period 2020. i 2019. godine, nema značajnijih promjena u trendovima traženih cijena stanova u Rijeci koji, općenito, bilježi najveći godišnji rast traženih cijena stanova od 6 posto.

Kriteriji odabira agencije za nekretnine | Autor : PROMO Foto: PROMO

Početkom ove godine, sporo ali sigurno, rastu i tražene cijene stanova u Zadru. U prva tri mjeseca tražena cijena kvadrata porasla je 47 eura te sada iznosi 2303 eura. Trend je bio u euro isti i u prvom tromjesečju prošle godine kad je porasla s traženih 2206 na 2253 eura.

Kriteriji odabira agencije za nekretnine
1 / 14
Predivna kuća u neutralnim tonovima zrači toplinom i ugodnom atmosferom

S druge strane, ljetni period u 2020. godini, uoči jesenskog ciklusa APN-ovog natječaja, nije zabilježio rast traženih cijena stanova u Zadru, dok su u ljeti 2019. godine rasle za prosječnih 23 eura po kvadratu. Na godišnjoj razini tražene cijene stanova u Zadru porasle su 2 posto.

Trend promjena cijena u Osijeku u mjesecima uoči subvencioniranja stambenih kredita pokazuje rast traženih cijena, koje su od početka godine do ožujka porasle prosječno 43 eura te sada iznose 1106 eura po kvadratu, dok je u istom periodu prošle godine taj rast iznosio 19 eura.

nekretnine | Autor : Goran Jakus/PIXSELL Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Za razliku od toga, uoči prošlogodišnjeg jesenskog ciklusa tražene cijene za stanove u Osijeku nisu rasle, već su zabilježile simbolični pad od 8 eura po kvadratu, kao i u istom periodu 2019. godine kad natječaj nije bio u najavi. Ipak, da su cijene i u Osijeku stabilne govori nam godišnji rast koji je najviši, kao i u Rijeci, od 6 posto.

ukrašavanje doma Najljepše uskrsne prirodne dekoracije - hit su ukrasne grane! vrt organizacija Ako imate vrt na sjevernoj strani, ovih 7 savjeta promijenit će vam život kuća na jezeru Texas sjajan spoj Moderna kuća uz jezero u kojoj su sjajno kombinirani moderni i rustikalni elementi
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.