LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine

Naše nekretnine najčešće kupuju Nijemci, a evo i gdje!

Stranci se često raspituju o uvjetima kreditiranja i mogućnosti dobivanja poticaja, a što se tiče lokacija, ne dijele isti ukus s Hrvatima .
25. srpnja 2014. u 13:30 2 komentara 2693 prikaza
Korčula
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Stranci sve češće kupuju nekretnine u Hrvatskoj, a podaci portala Crozilla.com i Immowelt.de pokazuju za koja područja i za kakve nekretnine Nijemci, Austrijanci i Švicarci pokazuju najveći interes.
U razdoblju od početka srpnja 2013. godine pa sve do početka svibnja ove godine stranci su, prema podacima portala Crozilla.com, najveći interes pokazali za nekretnine na Jadranu.

Najveći interes stranih posjetitelja posljednjih mjeseci zabilježen je za nekretnine na potezu od Rijeke do Senja. Nijemci su se gotovo svakodnevno raspitivali za nekretnine u manjim i većim mjestima na tom području.

Ostali bi i živjeti

Većina stranaca na obali traži nekretnine koje mogu poslužiti za odmor, ali i one u kojima bi mogli živjeti. Osim cijene, koja je tamo vrlo često niža no u južnijim dijelovima na Jadranu, većini je važna i dobra prometna povezanost kao i lokacija, odnosno mogućnost da u što kraćem roku stignu do svog odredišta na moru. Najveći broj upita koji su od srpnja 2013. do svibnja ove godine pristigli direktno s njemačkog Immowelta odnosio se na nekretnine na području Primorsko-goranske, zatim Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Istarske te Ličko-senjske županije.

kuca dubrovnik | Autor : Matko Jakelić Foto: Matko Jakelić

Kada je lokacija u pitanju, stranci i Hrvati, čini se, ne dijele isti ukus. Zagreb, za koji domaći kupci inače pokazuju najveći interes, strancima još uvijek nije dovoljno interesantan kao grad u kojem bi voljeli posjedovati nekretninu, no iako je bilo i onih koji su se raspitivali za kupnju tamošnjih kuća ili stanova, glavnina upita za Zagreb i Zagrebačku županiju došla je za njihov najam. Najčešće ih zanimaju pravni savjeti i dodatne financijske obveze kod kupnje nekretnina.

Traže se zemljišta

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju proces kupnje nekretnina strancima je znatno pojednostavnjen, što im je dodatna olakotna okolnost kao i poticaj za kupnju. Cijene kvadrata još su uvijek niže nego u mnogim drugim europskim zemljama, ali i netaknuta priroda, povoljan geoprometni položaj, mir i čisto more samo su neki od razloga zbog kojih sve veći broj stranaca dolazi u Hrvatsku na odmor, ali i zbog kojih se odlučuje živjeti na našim prostorima.

Porasla je i potražnja za građevinskim zemljištima. Osim u Zagrebačkoj županiji, velika potražnja za građevinskim zemljištima je i u Zadarskoj, Primorsko-goranskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Kada su u pitanju građevinska zemljišta, zanimljivo je da najveću zainteresiranost za kupnju zemljišta pokazuju Nijemci, i to na području Zadarske županije.

>>Prodaja kuća drastično pala pa ih vlasnici sve češće etažiraju

  • Avatar noesiss
    noesiss:

    Postoji odredjen postotak do kojeg stranci smiju posjedovati nekretnine u tudjoj zemlji. Ne moze se drzava prodati strancima kao kruske i jabuke na pijaci. Nas malo bogatiji Seik moze kupiti za sitne pare, sta izvode ovi divljaci sve su rasprodali, ... prikaži još! za dvije generacije djeca ce nam biti podstanari kod Nijemaca u vlastitoj drzavi.