Najbitnija lokacija

Najviše se traže zemljišta u gradovima

Najviše se traže zemljišta u gradovima
Dom i vrt
06.12.2013.
u 00:00

Cijene padaju, ali to ne vrijedi baš za svako zemljište u ponudi. Dobre lokacije, s lijepim pogledom ili uz more, i dalje drže cijenu

Premda izračuni kažu da prosječna gradnja obiteljske kuće stoji između 500 i 700 eura po četvornom metru (za usporedbu cijene stanova u "prosječnim gradskim kvartovima su od 1000 do 1500 eura), sve je manje onih koji se odlučuju na samostalnu gradnju. Razlog su, između ostalog, i dalje visoke cijene građevinskog zemljišta u Hrvatskoj, potrebna dokumentacija, čak i dugo čekanje građevinske dozvole, pa se na takav pothvat uglavnom odlučuju oni koji zemljište imaju ili oni koji su sigurni da će stanove u budućoj zgradi brzo i uspješno prodati. Premda kupovina zemljišta nije zamrla, prodavatelji teško i rijetko snižavaju cijene.


Nisu sve cijene pale
– Ne bilježimo značajnije promjene u prodaji zemljišta. Situacija je nepromijenjena već nekoliko godina, od kada je kriza počela. Prodaja je slabija, ali tržište i dalje postoji i zemljišta se i dalje prodaju i kupuju – kaže Krunoslav Šabić, direktor agencije Tasmana-nekretnine iz Osijeka, dodajući kako su cijene zemljišta u prosjeku pale, te da to podjednako vrijedi i za poljoprivredna i za građevinska zemljišta, ali ne i za svako zemljište u ponudi.
– Pale su cijene manje zanimljivih zemljišta, dok su cijene atraktivnih zemljišta ostale slične i nisu se puno mijenjale. Cijena zemljišta ovisi o puno faktora tako da se stvari ne mogu generalizirati. Tako, primjerice, cijena poljoprivrednog zemljišta ovisi prije svega u podneblju u kojem se nalazi, a određuje je i kvaliteta tla, gleda se je li zemljište obrađivano u posljednjih 20 godina, radi li se o površini od 100 ili 10 tisuća četvornih metara – ističe Krunoslav Šabić.
Prirodno, što više kvadrata u komadu, cijena pada, a kupcima je podjednako važno ima li poljoprivredno zemljište pravilan ili nepravilan oblik koji otežava obradu sa strojevima, važna im je lokacija, vrsta kultura koje se mogu uzgajati, je li pristup površini asfaltiran ili je riječ o makadamskom prilazu...

Važni su "čisti papiri"
Pri kupovini građevinskog zemljišta gleda se položaj, dodatne otežavajuće okolnosti pri gradnji, kao što su saniranje terena zbog klizišta ili podvodnih voda, pristupa ili, primjerice, dostupnosti infrastrukture pa čak i broj sunčanih minuta tijekom dana.
– No, još se više traže građevinska zemljišta na kojima se grade zgrade, jer stanovi su na području gradova traženiji – ističe Krunoslav Šabić.
Potražnja za zemljištima, primjerice na jugu Hrvatske, i dalje postoji, ali prodaja je na području od Konavala, Dubrovnika, Dubrovačkog primorja, Pelješca i Elafitskih otoka do Korčule pala u odnosu na prethodne godine.
– Interes postoji i za građevinsko i za poljoprivredno zemljište – naglašava Goran Pikunić iz tvrtke Liberta inženjering iz Dubrovnika. Dodaje kako cijenu formiraju i "čisti" dokumenti i dokumentacija koja je potrebna. Ako se kupac odluči sam istjerivati vlasništvo nad budućom nekretninom, može proći povoljnije, ali pri tome mora u cijenu kvadrata uračunati cijenu angažiranog odvjetnika ali i različite sudske pristojbe i vrijeme u kojima će dokumenti biti sređeni.
Naravno, cijenu formira i činjenica koliko se prodavatelju žuri, ali ovisi o području ili zonama u kojima se zemljište prodaje, kakvi su uvjeti za gradnju i koliko dugo treba čekati dozvole. Cijene zemljišta su niže u odnosu na prethodne godine, ali još nije došlo do stabilizacije.
Trend padanja cijena je još prisutan, upozorava Goran Pikunić.
Slična je situacija i na područja Zagreba, riječkog ili splitskog područja i Istre. Loše godine krize i dalje se održavaju na području Like, u unutrašnjosti i u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.
Što će se događati u idućih nekoliko godina, tvrde naši sugovornici, prvenstveno ovisi o kupovnoj moći kupaca, ali i o činjenici da bi se prodavatelji trebali dobro informirati prije prodaje nekretnina i formirati cijenu u skladu s većinom sličnih nekretnina koje su također na prodaju.
To je i dobar uvjet da tržište što prije oživi.

5 savjeta za kupnju
1. Kupujete li gradilište
Provjerite jesu li dokumenti čisti, postoji li vlasnički list, je li nekretnina upisana u gruntovnicu, je li možda opterećena hipotekom. Važno je znati i kakav je teren na kojem namjeravate graditi, jer to može otežati i poskupiti gradnju, kakav je urbanistički plan i kakvi su uvjeti gradnje.

2. Odlučite što želite
Svaka građevina mora imati i kompletnu tehničku dokumentaciju. Uvjeti gradnje predviđeni su urbanističkim uvjetima i moraju se poštovati. Svaki investitor mora arhitektu ili inženjeru pri izradi nacrta reći točno što želi, jer naknadne intervencije u projektu nisu dopuštene i nikad ne garantiraju kvalitetu.

3. Cijena gradnje
Cijena gradnje četvornog metra načelno je, prema prosječnim troškovnicima, nešto iznad 500 eura. No, ona prvenstveno ovisi o konfiguraciji terena, dostupnosti zemljištu, pripremnim radnjma koje treba napraviti, složenosti gradnje, blizini infrastrukture i odabranim materijalima.

4. Dogovor s majstorima
Da biste izbjegli nesuglasice s izvođačima radova, važno je imati precizno sastavljen troškovnik. U njemu se, osim cijena, mora po razrađenim stavkama nalaziti i točan opis poslova koji se moraju obaviti. U troškovniku se ne navode rokovi izvedbe radova, ali njih treba precizno dogovoriti u posebnom ugovoru s majstorima.

5. Poljoprivredno zemljište
Kupujete li zemljište za uzgoj neke od kultura, informirajte se o kvaliteti i vrsti tla. Nije svaka zemlja pogodna za sijanje ili sadnju svih kultura. Provjerite i mogućnost navodnjavanja posađenih kultura, a dobro je informirati se u područnim uredima kakve su mogućnosti obrane od elementarnih nepogoda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije