Tržište nekretnina

Cijene stanova najviše rastu u Zagrebu, Zadru i Splitu, a Dubrovnik i dalje najskuplji

arhiva
arhiva
12.04.2017.
u 09:12

Kupci najviše traže stanove do 70 četvornih metara u širem središtu Zagreba, a to su spremni platiti 1300 eura po kvadratu

Tržište nekretnina već devetu godinu snosi posljedicu preskupih stanova koji su svoj bum imali od 2006. do 2008. Posljedica toga su znatno niže cijene, a ta je kretanja najlakše pratiti usporedbom cijena na godišnjoj razini. Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 166 tisuća aktivnih oglasa u ožujku 2017. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavljaju se oporavljati. Ipak, i dalje su niže za sedam posto prema istom mjesecu 2011. godine. Od većih gradova u Hrvatskoj, cijene stanova najviše rastu u Splitu, Zadru te u Zagrebu. Rijeka također pokazuje blagi oporavak cijena stanova, dok Osijek nastavlja sa stagnacijom cijena kvadrata stana. Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u većini županija u priobalju tijekom ožujka nastavile rasti.

Međimurska županija među rijetkim je kontinentalnim županijama koja već drugi mjesec za redom bilježi oporavak cijena nekretnina na godišnjoj razini.

Cijene su najviše u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije s najnižim cijenama nekretnina. U ožujku 2017. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru.

Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima Vukovar, koji ujedno pokazuje i najveći pad cijena.

Gradska četvrt Novi Zagreb – Zapad bilježi rast cijena od gotovo 12 posto u odnosu na prošlu godinu, čime se smjestila u deset najskupljih četvrti u Zagrebu. Cijene su i dalje najviše u četvrti Gornji grad – Medveščak, a slijede ju Donji grad, Maksimir, Trnje, Podsljeme i Trešnjevka – sjever. Prosječne cijene kvadrata najniže su u Brezovici i Sesvetama. Kada je riječ o interesu potencijalnih kupaca za nekretnine u Zagrebu, najviše se traže stanovi veličine između 60 i 70 četvornih metara, a po cijeni od 1300 eura po kvadratu, i to u četvrtima šireg centra, gdje je prosječna cijena kvadrata ipak veća od one koju bi htjeli izdvojiti. Konkretnije, najviše je pretraživanja u ožujku zabilježeno u Donjem gradu, Trešnjevci, Maksimiru, strogom centru i na Jarunu. S obzirom na to da počinje nova turistička sezona ne iznenađuje pojačano oglašavanje vikendica i kuća za odmor. Više od tisuću novih oglasa vikendica i kuća za odmor predano je u ožujku, a ova potkategorija bilježi i značajan rast pretraživanja u odnosu na početak godine. Cijene vikendica prate trendove cijena nekretnina u Hrvatskoj općenito. Najskuplje su, očekivano, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosječna cijena kvadrata nekretnine za odmor 2505 eura.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije