Analiza

Cijene nekretnina u Zagrebu i dalje rastu, a od većih gradova, u stan u Rijeci je najbolje investirati

Shutterstock
06.11.2019.
u 10:59

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u listopadu u Zagrebu je iznosila 2.080 eura, dok je u Splitu ona iznosila 2.894 eura. Najskuplji je Dubrovnik s cijenom kvadrata od 3.926 eura dok se prosječan kvadrat u Rijeci prodaje za 1.619 eura

Na Njuškalu se trenutno oglašava 163 tisuća nekretnina, a prema novom istraživanju, tražene cijene nekretnina na prodaju pokazuju godišnji rast viši od 6 i pol posto. Gledamo li zasebno samo stanove u Hrvatskoj, njihove tražene cijene pokazuju godišnji rast od 8 posto, dok godišnji rast traženih cijena kuća u istom periodu bilježi rast više od 4 posto.

Interes za nekretninama u Republici Hrvatskoj raste iz godine u godinu, pa je tako u ovoj godini zabilježeno čak 13 posto više posjeta na Njuškalovu kategoriju Nekretnine u odnosu na isti period prošle godine. Samo u prošlom mjesecu taj je oglasnik zabilježio gotovo 12 i pol milijuna detaljnih pregleda nekretnina.

Sukladno rastu posjeta na kategoriju Nekretnine, zabilježili su i rast traženih cijena istih. Tako zaključuju kako tražene cijene rastu već 46 mjeseci uzastopce.

Foto: Shutterstock

Godišnji rast cijena stanova u Hrvatskoj izuzetno je ovisan o lokaciji, pa je tako u Zagrebu unazad 12 mjeseci zabilježen skok za oko 7 i pol posto i u listopadu je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo iznosila 2.080 eura. Istovremeno, Split bilježi rast traženih cijena za oko 4 i pol posto. U listopadu je tamo prosječna cijena kvadrata stana iznosila 2.894 eura.

Godišnji rast cijena stanova je zabilježen u svim većim hrvatskim gradovima. Tako su u Zadru, Puli i Osijeku cijene više za oko 5 posto, dok su u Rijeci one rasle za oko 7 posto.

I dalje je na prvom mjestu kada gledamo cijene kvadrata nekretnina Dubrovnik. Tamo je u listopadu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3.926 eura, dok je prosječna tražena cijena kvadrata kuće iznosila 4.711 eura.

Koliko je to u odnosu na ostatak države, najbolje oslikava usporedba da je iznos od 78 tisuća eura u Dubrovniku dostatan za kupnju dnevnog boravka veličine 20-ak kvadrata, dok se istovremeno u Sisku može kupiti stan veličine 100-injak kvadrata.

Također, i u Rijeci su u posljednjih 12 mjeseci tražene cijene nekretnina bilježile rast. Tako su kvadrati stanova skuplji za 7 posto, dok su kvadrati kuća skuplji za nešto više od 4 posto. U listopadu je u Rijeci prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 1.619 eura, dok je prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosila 1.391 euro.

Foto: Shutterstock

No, pogledamo li detaljnije cijene nekretnina po kvartovima u Rijeci, vidljivo je kako one itekako variraju u ovisnosti o lokaciji. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana na Trsatu u listopadu iznosila 2.145 eura, dok je istovremeno isti kvadrat stana na Kozali povoljniji za 31 posto, odnosno iznosio je 1.485 eura. U Centru je prosječna cijena kvadrata stana iznosila 1.683 eura, dok je na Kantridi cijena kvadrata stana iznosila 2.431 euro. Istovremeno, na Kantridi je prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosila 2.574 eura. Među povoljnijim dijelovima u Rijeci su Sušak i Pehlin gdje se cijena kvadrata stana u prosjeku kreće oko 1.300 eura.

Komentara 2

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
22:26 06.11.2019.

Normalno, cijene stanova rastu jer je potraznja ( niski krediti, pranje prljave love-mogucnost kupovine u kasu, nema taksiranja imovine kao na zapadu).Sve je to jos divlji zapad;80% stambenog fonda izgradjen je u vrijeme socijalizma, i to nitko ne odrzava jer nema pravila.Kvaliteta nije tu.Cijene su nerealne i nekretninski krah je sve blizi.

DU
Deleted user
16:40 06.11.2019.

HR sve više i više postoje skuplja država. Onaj tko ima radne navike, 'oće šljakati i nema ništa, najboljej je da uzme kartu u jednosmjeru ka Zapadu. Ovdje dvoje njih, a kamoli signe ne može kupiti nekretinu za 100 godina.. Tako da je najbolje da svatko bježi glavom bez obzira sa ovog Balkana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije