LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Cijene najma u centru Zagreba niže su nego lani

Usporedimo li sadašnje cijene najma u Zagrebu s onima iz prošlogodišnjeg rujna, može se zamijetiti kako su najviše pale cijene većim stanovima (od 80 kvadrata na više)
14. listopada 2020. u 10:15 0 komentara 1891 prikaza
Vječna dvojba: kupnja stan ili najam?
Foto: GettyImages

Tržište najma stanova u Hrvatskoj u posljednjih je godinu dana zabilježilo zanimljive promjene. U rujnu je Njuškalova kategorija Iznajmljivanje stanova bilježila više od 4 milijuna detaljnih prikaza oglasa, što je za čak 30 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Rast je zabilježen i u broju aktivnih oglasa, odnosno broj stanova za dugoročni najam u godinu dana se povećao, pa je sada oglašeno više od 13 tisuća stanova, što je čak 17 posto više u odnosu na prošlogodišnji rujan. Najviše oglašenih stanova za najam trenutno je u Gradu Zagrebu, te u Rijeci i Splitu.

dnevni boravak | Autor : arhiva Foto: arhiva

Na razini cijele Hrvatske prosječne mjesečne cijene najma stanova u rujnu su bile na sličnoj razini kao i u kolovozu, no gotovo 3 posto ispod prosječnih cijena iz rujna 2019.

Vječna dvojba: kupnja stan ili najam? | Autor : GettyImages Foto: GettyImages

 

Prosječna mjesečna cijena najma stana u Gradu Zagrebu u rujnu je iznosila 568 eura, a prosječna kvadratura stana koji se iznajmljivao je 62 m2. Rujanske cijene najma stanova u Zagrebu su u odnosu na mjesec ranije više za 2 posto, no u odnosu na proljeće, odnosno cijene iz travanja, bilježe pad za oko 6 posto. Usporedimo li ih pak, sa istim razdobljem prošle godine, vidljiv je godišnji pad cijena najma u Gradu Zagrebu za gotovo 12 posto.

stanovi za kratkoročni najam | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

 

Cijene najma variraju u ovisnosti o kvadraturi stana, ali i samoj lokaciji. Tako se u Zagrebu u ovom trenutku najviše nude stanovi veličina od 40 do 70 kvadratnih metara.

Usporedimo li sadašnje cijene najma u Zagrebu s onima iz prošlogodišnjeg rujna, može se zamijetiti kako su najviše pale cijene većim stanovima (od 80 kvadrata na više). Tako je prosječna cijena najma stana veličine 80 m2 u Zagrebu u rujnu 2020. godine iznosila 673 EUR što je za 5 posto manje u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Primjera radi, cijena stana veličine 110 kvadratnih metara je za 7 posto manja u odnosu na isti mjesec prošle godine i u rujnu ove godine iznosila je 798 EUR, dok je mjesečna cijena najma stana veličine 60 metara kvadratnih iznosila 562 EUR i niža je za tek 3 posto u odnosu na prošlu godinu. Zanimljivo je pritom istaknuti i da su cijene najma stana veličine 50 metara kvadratnih ostale na istoj razini kao i prošle godine.

stanovi za kratkoročni najam | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Kada je riječ o kvartovima, prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 40 kvadratnih metara na Gornjem Gradu u rujnu je iznosila 518 EUR, dok je u Dugavama za stan iste kvadrature traženo prosječnih 352 EUR mjesečno. Razlike se mogu uočiti i u susjednim kvartovima. Primjerice, najam stana od 60 kvadrata na Savici prosječno mjesečno iznosi 440 EUR, dok je na Vrbiku on 574 EUR mjesečno.

Vječna dvojba: kupnja stan ili najam?
1 / 19

U centru Zagreba je u rujnu prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 40 kvadratnih metara iznosila 494 EUR, što je za 10 posto niže u odnosu na rujan prošle godine, a cijena najma stana veličine 60 kvadratnih metara je iznosila 664 EUR, što je za 2 posto manje u odnosu na prošlogodišnji rujan.

intimna oaza Pretvorite svoju kupaonicu u spa, u samo par poteza crno bijeli stan portugal U PORTUGALU Atraktivni crno-bijeli stan s prekrasnom galerijom Isprobajte! Pet genijalnih inspiracija za uređenje dnevnog boravka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.