STANJE NA TRŽIŠTU

Cijene najma pale, a stanovi izvan centra i dalje bez podstanara

zgrada
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
06.09.2014.
u 08:00

I država je odlučila iznajmiti neprodane stanove, ali potražnja za njima je mizerna

Osim što je prodaja nekretnina u stalnom padu, pa tako i njihove cijene, slična situacija vlada i na, inače u nas prilično neuređenom, tržištu nekretnina koje se iznajmljuju.

Luksuz prvi na udaru

Cijene najma najviše su pale luksuznim stanovima, i to do 40 posto i danas su na razini na kojoj su bile 2004.Prema iskustvima agencija za nekretnine cijenu, kada je u pitanju iznajmljivanje, još se drži središte grada gdje se cijena po metru četvornom kreće između 10 i 12 eura. U podsljemenskoj zoni kvadrat luksuznog unajmljenog stana najčešće stoji pak oko 8 eura. Sada, uoči početka nove školske godine i predavanja na fakultetima, povećana je potražnja za stanovima.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSEL

- Najtraženiji su kvartovi u tramvaj zoni zbog prometne povezanosti i infrastukture. Traženi su Donji grad, Medveščak, Trešnjevka, Trnje, Črnomerec i Maksimir. Blizina fakulteta je u ovo doba godine bitan faktor koji određuje potražnju - objašnjava Boro Vujović iz agencije Opereta.

Iskustva agencija pak pokazuju da Hrvati biraju stanove do 500 eura ako su samci, a ako imaju obitelj, stanove do najviše 800 eura. Luksuzni dvosobni stanovi uglavnom se iznajmljuju za 400 do 450 eura, trosobni za 500 do 700 eura, četverosobni od 800 do 1000 eura.No, kako je kod nas glavna populacija koja živi u najmu studentska, ne čudi da se najviše traže manji stanovi, čiji najam mjesečno ne prelazi 350 eura. Važno je napomenuti i da je, kada je u pitanju iznamljivanje, kod nas još uvijek često riječ o sivoj zoni. Međutim i tu ima pozitivnih pomaka.

Pozitivni pomaci

- Uglavnom svi najmodavci koji iznajmljuju preko agencija prijavljuju svoje podstanare, jer shvaćaju da im se ne isplati riskirati za iznos poreza koji je stvarno minimalan. Ugovori se sklapaju na rok od godine dana ili više. Kod vlasnika koji iznajmljuju sami situacija je drugačija i manje ih je spremno prijaviti porez i napraviti ugovor - zaključuje Vujović.

>>Sedam kriterija koje ne smijete zanemariti pri kupnji nekretnine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije