LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine

Centar grada ili periferija? Evo prednosti i mana

U centru ćete biti na izvoru svih sadržaja, ali u skučenijem prostoru. Periferija nudi veću slobodu, no lošiju infrastrukturu...
11. kolovoza 2014. u 09:30 1 komentara 1439 prikaza
centar periferija
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Sivot u centru ili na periferiji, kad izbor ne ovisi isključivo o cijeni kvadrata, dilema je s kojom se često susreću oni koji traže svoj dom. Centar je primamljiv zbog dostupnosti svega što nam treba – od tržnice i prodavaonica, škola, vrtića, bolnica i domova zdravlja. Infrastruktura centra zadovoljava i najstrože kriterije, a većina poslova može se obaviti i pješice. No, u većini slučajeva to znači život u stanu, stalna muka s parkingom, život u zatvorenom, redovita pratnja djece dok se, primjerice, igraju u parku i poštovanje svih regula koje nosi život zajedničkog stanovanja u zgradi.

Izbor je individualan

Periferija često daje veću slobodu, a kako je periferija cjenovno jeftinija, za cijenu većeg stana u centru može se kupiti i obiteljska kuća. Okućnica tada redovito postaje dnevni boravak na otvorenom, a i kvadrati nisu tako skučeni. Prema sklonostima, postoji i mogućnost vrtlarenja, sloboda za djecu i kućne ljubimce, a nije zanemarivo spomenuti kako je život u kvartovima s obiteljskim kućama društveno bogatiji za druženja sa susjedima. Nedostaci periferije često su vezani za lošiju infrastrukturu, posebno prometnu povezanost, udaljenosti od nekih, katkada vrlo primamljivih sadržaja, poput kina, kazališta, knjižnica, ali i onih ustanova koje svakodnevno ili pak češće koristimo, poput, škole, ljekarne, pošte ili banke.

centar periferija | Autor : Pixsell Foto: Pixsell

Život na periferiji gotovo svakodnevno znači i korištenje auta. No, pri izboru između centra i periferije valja imati na umu i još neke čimbenike koji mogu popraviti kvalitetu života. Primjerice, valja uzeti u obzir kolika je udaljenost od doma do posla, roditeljskog doma, to je posebno važno ako trebate pomoć djedova i baka ili prijatelja.

Kuća za cijenu stana

Tržište nekretnina može se pohvaliti velikom ponudom, a i cijene su samo u proteklih godinu dana pale nešto manje od 10 posto. Stoga, pravo je vrijeme za kupnju, ali se pri tome ne treba zalijetati. Tko je do sada razmišljao o kupnji stana, sad može ozbiljno razmišljati i o kupnji kuće. Njih je izuzetno puno u ponudi, a cjenovno nikad nisu bile prihvatljivije. Primjerice, prosječna cijena kvadrata u centru je oko 1800-2000 eura. Kupujemo li stan od 100 kvadrata, samo letimičan pogled u oglasnike pokazuje kako za te novce možemo pronaći i kuće od Kajzerice do Dubrave ili Podsuseda. No, izbor je individualan.

>>Dilema između kredita i podstanarstva: što izabrati?

Periferija vs. centar:

Periferija je za one koji vole:

- život na otvorenom

- tišinu i zelenilo

- lokalne kafiće i prodavaonice

- druženje sa susjedima

Centar je za one koji vole:

- gradsku vrevu

- dostupnost velikog broja sadržaja

- izlaske

- asfalt

  • Avatar Zezanje
    Zezanje:

    Kako je u centru sve propalo zadnjih 20 godina. Pogledajte samo ona istrosena procelja, gradite, vlagu u stubistima, smrad u podrumima, izbusena zidove sa ruzinavim klimama, satelitskim antenama, neuredno zatvorenim balkonima,.....strasno.