riječ stručnjaka

Znate li što je sve potrebno za gradnju bazena te na što sve treba paziti? Dizajnerica otkriva sve tajne

bazen
Thinkstock
30.07.2022.
u 07:00

Veličina i oblik bazena prvi je i najvažniji korak, a one se mogu definirati kada se odabere idealno mjesto na terenu. Najbolja pozicija za bazen je, još ako je i okupana suncem u kasno jutro i poslijepodne, ograđeno područje iza kuće

Provođenje vremena uz vodu povezano je sa mnogim pozitivnim utjecajima na čovjeka. Ona ima psihički regenerativan učinak. Opušta, umiruje i već samo promatranje njene mirne površine i zrcaljenje okruženja u njoj ili pak osluškivanje njenih zvukova, blagotvorno djeluje na čovjekovo raspoloženje.

Foto: pixabay

More, jezero, rijeka, potok, u urbanim sredinama, fontana: blizina svih ovih „izvora“ vode mogu pridonijeti boljem raspoloženju. Isto je i sa bazenima.

I onaj tko je boravio ili posjedovao kuću s bazenom zna koliko isti može biti impresivan. Kraj bazena ćete momentalno dobiti potrebu za opuštanjem, razonodom, zabavom s prijateljima i sl. I bez obzira hoćete li bazen koristiti baš za plivanje ili samo kao vizualni „element“ on će svakako posjedu dati dodatnu vrijednost.

Foto: pixabay

Bazen često ističe arhitekturu kuće, ukras je dvorištu i element je luksuza nekretnine i kada se odlučuje na gradnju jednoga, pitanje od kuda početi i za kakav se bazen odlučiti neminovno je.

Uz pravilne pripreme i dobre savjete, gradnja bazena ne mora biti velik i kompliciran projekt. Nekoliko je neophodnih koraka na koje svakako treba računati, a koji će svakako pomoći pri odabiru prave opcije.

Veličina i oblik bazena prvi je i najvažniji korak, a one se mogu definirati kada se odabere idealno mjesto na terenu. Najbolja pozicija za bazen je, još ako je i okupana suncem u kasno jutro i poslijepodne, ograđeno područje iza kuće, npr. stražnje dvorište, no i prednje dvorište može biti dobro mjesto. Važno je odabrati i vrstu bazena. Odabir može varirati ovisno o mogućnostima, ali i afinitetima. Nadzemni (samostojeći montažni) bazeni jednostavnija su, a i jeftinija varijanta koja može biti vrlo efektna. Ugradbeni (podzemni) bazeni brz je i ekonomičniji način od klasično građenih (zidanih) bazena koji su najveća investicija, no zasigurno daju i najveću vrijednost i luksuz nekretnini u svakom smislu.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Visina investicije bitna je stavka jer, doista ,vrste, oblike i načine na koji bazeni mogu biti prezentirani teško je i nabrojiti; raznolikost materijala, izvedbi, oblika i varijanti neiscrpna je. Oni mogu biti apsolutni ukras posjeda, čak biti i dio unutarnjeg prostora. Zato, odrediti budžet i pronaći dobrog graditelja koji će ovu investiciju prilagoditi vašim potrebama i po vašoj mjeri, svakako su prvi koraci prema ostvarenju.

Dodatni troškovi su nešto što se može lako pojaviti ovisno o tome kakav ste bazen odabrali, podzemni/ukopan bazen za sobom „povlači“ trošak iskopa, a svaki bazen, ukoliko nije nadzeman, oko sebe mora imati konkretan prostor – terasu, koji je isto dodatna investicija.

bazen
1/22

Odabir materijala za bazen nešto je o čemu bi bilo dobro razmisliti. O materijalu ovisi cijena, izgled i dugovječnost; bazeni od stakloplastike (staklene niti međusobno povezane sintetskom smolom) elegantni su i mogu trajati desetljećima bez većih intervencija dok obloge od vinila mogu isto izgledom biti elegantne, cijenom prihvatljivije, no puno su kraćeg vijeka. Betonski bazeni najdugovječniji su, no isključivo su ukopani, njihova gradnja može potrajati i nekoliko mjeseci i najzahtjevniji su za održavanje i čišćenje, ali dugoročno i najisplativiji.

Ako vam prostor, zemljište ili bilo koji od uvjeta ne omogućava izgradnju „pravog“ bazena, maleni vodoskok, jezerce uklopljeno u vaš uređen vrt može stvoriti jako lijep, opuštajući ugođaj.

Bazeni su pojam elegancije, luksuza, ljetnih toplih večeri uz glazbu, vino, muziku i društvo dječjeg smijeha i radosti milijuntog skoka, najboljih tuluma, jutarnjih kava i doručaka. Sa lijepo uređenim okolišem, romantičnom rasvjetom, čak i najmanji bazen stvara savršenu atmosferu, čak ako i niste pobornik kupanja i plivanja u istima.

Kada skupite sve informacije i pažljivo razmotrite vrstu bazena, zemljište, prostor i budžet, uz stručnu pomoć možete bez straha krenuti u realizaciju svoje male/velike privatne oaze.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije