Naslovnica Interijeri

Stubište koje je postalo dnevni boravak

Obraslo zelenilom i ljekovitiim biljem kojim se zaposlenici mogu služiti, stubište u poslovnoj zgradi u Londonu je osim mjesta kretanja, i kutak za odmor, čitanje, upoznavanje s kolegama....
17. kolovoza 2017. u 09:00 1 komentara 1421 prikaza
stubište vertikalni vrt
Foto: paulcocksedgestudio.com
Pogledajte galeriju 1/10

Stubište koje je zapravo dnevni boravak, mogli bismo zaključiti nakon što pomnije promotrimo nedavno dovršeno stepenište u Ampersandu, poslovnoj zgradi u mondenom londonskom kvartu Soho.

Arhitekt Paul Cocksedge osmislio je spiralno stepenište kao mjesto obogaćenog sadržaja – koje je kombinacija sobe za odmor, čitanje, druženje i stubišta, kretanja i tišine, uživanja u prirodi, čiju iluziju nudi zasađeno zelenilo koje se pruža njegovom cijelom dužinom.

- Na svakom koraku postoji mogućnost da se čovjek zaustavi, pogleda oko sebe, pomiriši, čita, upozna s nekim, razgovara, sjedne, odmori, opusti, pojede užinu... Od gornje do donje točke ovo je stubište svijet u malom - govori Cocksedge. Njegovo stubište je poput spiralne kule obrasle zelenilom, u ovom slučaju svojevrstan urbani vertikalni vrt, u kojem su zasađeno i ljekovito bilje kojim se korisnici mogu slobodno posluživati.

stubište ampersand | Autor : paulcocksedgestudio.com Foto: paulcocksedgestudio.com

Zelenilo je zasađeno duž cijele ograde stepeništa, kao dio eko trenda u arhitekturi i nastojanja da se beton, metal i staklo oplemene prirodom i zelenilom koliko je god to moguće. Razni sadržaji implementirani u njega izrasli su iz nastojanja da se zaposlenike i posjetitelje privuče da se umjesto liftom penju odnosno spuštaju pješice.

Svaka razina stubišta ima neku svoju funkciju kojom se želi potaknuti zaposlenike da zastanu i komuniciraju jedni s drugima.

- Željeli smo stvoriti stubište koje dopušta trenutke u kojima biste mogli naletjeti na nekoga i razgovarati s nekim s kime inače ne biste dobili priliku za razgovor da se krećete liftom ili konvencionalnim stubištem - objašnjava Cocksedge.

stubište vertikalni vrt | Autor : paulcocksedgestudio.com Foto: paulcocksedgestudio.com

 

>>I to je moguće: umjetnička oaza u gradskom tornju

  • franeeee:

    Gdje ti tu vidiš kutak? Nema tamo niti razgovora niti ničega, rad,rad i samo rad ,kakvo zblizavane????