dodana vrijednost

Zimski vrt sjajna je ideja, otkrivamo koji materijali su najbolji izbor

FOTO Zimski vrt podno Sljemena krase ciklame i kaktusi
Tomislav Miletić/PIXSELL
28.10.2021.
u 07:49

Ako se nastavlja na dnevni boravak, važno je držati se već određene stilske smjernice dnevnog boravka. Zimski vrt može biti idealan prostor i za blagovaonicu iz snova u kojoj ćete svaki put jesti s užitkom

Nedostatak slobodnog vremena za odlaske u prirodu i u ovoj pandemiji jedan posve nov način života možda će potaknuti i vas da počnete razmišljati o gradnji zimskog vrta. Iako ga nazivamo “zimski vrt”, ovaj dodatni, ostakljeni stambeni prostor služit će vam i u ostatku godine.

Zimski vrt prostor je s ugodnom klimom koji će vas štititi od kiše, sunca, vjetra i snijega te ujedno pružiti vizualni dodir s prirodom. Bilo da se radi o posebnoj konstrukciji integriranoj u stambeni objekt ili je pak riječ o ostakljenoj terasi ili balkonu, zimski vrt ima osobine i interijera i eksterijera. Sam oblik i materijal (drvo, aluminij ili PVC) uvelike diktiraju konačan izgled i stil uređenja zimskog vrta.

Foto: pixabay

Ako se nastavlja na dnevni boravak, važno je držati se već određene stilske smjernice dnevnog boravka. Zimski vrt može biti idealan prostor i za blagovaonicu iz snova u kojoj ćete svaki put jesti s užitkom, družeći se s obitelji i prijateljima. Možda ćete poželjeti postaviti kauč ispod ostakljenog krova i odmarati se uživajući na suncu i u pogledu u prirodu, ili pak noću gledati mjesec i zvijezde. 

FOTO Zimski vrt podno Sljemena krase ciklame i kaktusi
1/17

Pri kupnji bilo kakvog namještaja za opremanje zimskog vrta dobro je imati na umu da snažno dnevno svjetlo izbjeljuje materijale. Stoga kupite kauč i stolce presvučene svijetlim materijalom koji i na jakom svjetlu ostaje nepromijenjen. Osim toga, možete se odlučiti za jednostavne kućanske elemente kojima se tekstilni dijelovi (presvlake i jastučnice) lako mijenjaju.

Foto: Arhiva VL

Ako je zimski vrt prekriven akrilnim staklenim plohama, trebamo znati da kroz njega prolaze UV zrake za razliku od običnog prozorskog stakla. UV zrake ubrzavaju izbjeljivanje materijala i tamnjenje drveta, dok sintetički materijali pod djelovanjem UV zraka postaju lomljivi.

Također, potrebno je zaštiti vlastitu kožu od mogućih opeklina koje se lako dobiju ispod akrilnih staklenih ploha. Zbog toga se preporučuje postavljanje zaštitnog sjenila koje će apsorbirati štetne UV zrake. Zimski vrt ponekad može poslužiti i kao poveznica između dvaju objekata, na primjer garaže i glavnog dijela kuće, pa nije pogodan za dnevni boravak ili blagovaonicu. U tom slučaju možete ga koristiti samo za uzgoj raznovrsnog bilja ili ga namijeniti za dječju igraonicu, omiljeni hobi ili rekreaciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije