Sajam namještaja

Zero waste igračke za bebe i pametna kanta za otpad hit su Ambiente

Davorin Višnjić/PIXSELL
13.10.2022.
u 16:10

Više od 140 izlagača predstavlja se na 49. sajmu Ambienta na Zagrebačkom velesajmu

Namještaj koji su za svoje maturalne radove izradili učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, tepisi i kaputi koje kreiraju učenici Škole za modu i dizajn, samoodržive biljke u terarijima, mala ploča za kuhanje u koju je ugrađena napa te Mr. Fill spremnik za pametno zbrinjavanje otpada samo su neki od izložbenih primjeraka koji se ovih dana predstavljaju na Međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Pametni spremnik za otpad

Na 6500 kvadrata paviljona 5 Zagrebačkog velesajma do nedjelje se predstavlja više od 140 izlagača i suizlagača iz 12 zemalja, a ovogodišnje, 49. po redu izdanje podijeljeno je tematske cjeline Namještaj i unutarnje uređenje, Design Zone, Građenje i opremanje, Art Fair i HoReCa program.

Istarska Apparis grupa u suradnji s nizozemskim proizvođačima odlučila je predstaviti Mr. Fill, spremnik za otpad kojim se upravlja putem aplikacije koja sadrži kartu s lokacijama spremnika te javlja kada se koji treba isprazniti. Zahvaljujući ugrađenoj elektronskoj preši koja radi na principu solarne energije, ovaj uređaj ima kapacitet i do sedam puta veći od obične kante.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Svoj dizajnerski namještaj predstavljaju ovdje i učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koji su na odjelu unutrašnje arhitekture izrađivali kao maturalne radove. Tako je učenica Vana Vlajčić od drveta napravila Skakača, po uzoru na šahovsku figuru, a koji može poslužiti i kao stolić te kao polica za knjige.

Njihovi kolege iz Škole za modu i dizajn "Šmid" koji se također predstavljaju na sajmu odlučili su pak izložiti modele inspirirane tartan uzorkom, koje su krojili po uzoru na modele dizajnerice Vivienne Westwood, a koje će na modnoj reviji "Priča o modi, dizajnu, arhitekturi, interijeru, kulturnoj baštini i održivosti" predstaviti danas na pozornici Ambiente.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Babyes by babes inovativni je hrvatski brend koji od tekstilnog viška izrađuje dječju galanteriju, a svaki je proizvod, kažu vlasnice Dorotea Mirčetić i Astrid Dimitrijević, unikatan. Na principu zero waste izrađuju grickalice za bebe, prostirke, tješilice i slično.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Biljne terarije kao trajne dekoracije u interijerima predstavlja Ana Hrgovčić i njezin brend Biljke.plants. U staklenim kupolama nalaze se razne tropske biljke koje se zalijevaju svega četiri puta godišnje.

- Iako su posađene unutar zatvorenih staklenih kupola biljke "dišu" jer procesom fotosinteze same proizvode kisik - ističe dizajnerica.

1/10

Inovacije u kuhinji

Inovativan dizajn ploče za kuhanje veličine svega 60 centimetara s ugrađenom napom predstavlja tvrtka za proizvodnju revolucionarnih sustava odvoda pare Bora. Ta ugrađena napa sadrži spremnik od nehrđajućeg čeilka i negorljive plastike koji se može prati i u perilici za suđe, u njega se otprema sva masnoća koja se stvara tijekom kuhanja, a poslužit će i u slučaju da vam nešto iskipi.

Ulaz na sajam je slobodan, otvoren je danas i sutra od 10 do 19 sati, a u nedjelju se zatvara sat ranije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije