Za svaki dom

Želite ugraditi kamin? Ovdje doznajte sve o njima!

Želite ugraditi kamin? Ovdje doznajte sve o njima!
Foto: Danijel Berković/PIXSELL; Duško Marušić/PIXSELL
1/7
26.09.2018.
u 15:16

Da bismo ugradili kamin treba zadovoljiti 3 važna uvjeta.

Možda ni jedna stvar u interijeru ne odaje takav osjećaj topline, bliskosti i romantike kao kamin. Sjetimo se samo redaka iz literature ili scena iz filma - majka pored kamina čita pisma svoje djece, baka priče unucima, obitelj se okuplja u badnjoj večeri, strastveni ljubavnici uživaju u zimskoj noći... No, funkcija kamina je prvenstveno da dobro zagrije prostor i taj zadatak uspješno ispunjava.


Tri važna uvjeta
No, želimo li taj komadić sreće, moramo ispuniti i neke tehničke preduvjete. Da bismo ugradili kamin treba zadovoljiti 3 važna uvjeta. Treba paziti na dimnjak, zatim na podlogu na koju će kamin biti postavljen i na redoviti dotok svježeg zraka u ložište kamina.

Pazite na dimnjak, podlogu i dotok svježeg zraka

- Promjer dimnjaka ne smije biti manji od 20 cm, a visina mora biti više od 4 metra, mjereno od mjesta priključka. Priključak pak mora biti na visini od najmanje 2 metra - ističe Drago Focht, iz tvrtke Kamini Focht, dodajući kako se mora paziti i na kut pod kojim ide priključak, a on mora biti pod 45, a ne pod 90 stupnjeva.
Drago Focht ističe i kako podloga mora biti čvrsta, najbolje betonska zbog težine, a ispod nje nikako ne smije bit stiropor, kamena vuna ili neki drugi izolacijski materijal. Cijev koja osigurava svježi zrak mora biti profila oko 150 milimetra.


Kamini prema vrsti ogrijeva
Česta su pitanja vezana uz pravilan izbor kamina. Iako estetika nije zanemariva, kupac mora znati kako se snaga kamina određuje prema kvadraturi prostora koja se želi zagrijati.

Drago Focht ističe:
- Najtraženiji su kamini koji prosječno zagrijavaju oko 200 prostornih metara, a to znači oko 80 kvadrata površine, standardne visine 2,5 metra.
Prema vrsti ogrijeva, kamini se dijele na one koji se lože na drva i one na plin, i odlični su za zagrijavanje prostora i vrlo konkretna alternativa grijanju doma. Kamini na drva, u šali se kaže trebaju slugu (zbog potrebe redovitog čišćenja i nošenja drva), a kamini na plin traže gospodara (jer se kamini uključuje na daljinski, ne treba čistiti ložište). Prema dojmu koje daju, plinske kamine dijelimo na minimalističke i klasične.

Životni vijek kamina je dug, ali ipak zahtijeva kvalitetnu ugradnju

Da bi se dobio ugođaj u minimalističkim kaminima u ložištu se vidi vatra, a riječ je zapravo o tepihu od crnog, bijelog ili transparentnog kamena. Klasični plinski kamini daju dojam kao da gore cjepanice. Riječ je o vizualnoj varci, jer su cjepanice od keramike.
Kamini za šminkere
- Postoje dvije generacije plinskih kamina. Oni starije generacije možemo priključiti na klasični dimnjak, dok plinski kamini nove generacije traže vlastiti koaksijalni dimnjak koji ima dvije cijevi - za ulazak svježeg zraka i za odvod dima - pojašnjava Drago Focht.

VRSTE KAMINA - Mogu biti moderni, klasični, stilski, rustikalni i metalni, s otvorenim ili zatvorenim ognjištem

Na tržištu možemo naći i kamine koji kao gorivo koriste bioetanol. Oni ne griju, već samo daju ugođaj prave vatre. Pogodni su za ugradnju u zgradama koje nemaju dimnjak, a prvenstveno su estetski, šminkerski element interijera.
Kamini nisu jeftini. Njihova cijena ovisi o snazi, kvaliteti ložišta i njegovim karakteristika, izboru vanjske maske, načinu ugradnje, izboru dodatne opreme... No, istodobno su i isplativi, jer njihov životni vijek je dug i ovisi isključivo o dobroj ugradnji i kvalitetnom održavanju.

Pazite na dimnjak i svakako ga redovito čistite
Da bi se ugradio kamin, važno je imati dobar i kvalitetan dimnjak koji će odgovarati određenim standardima, prvenstveno svojom visinom i širinom. Nadalje, obvezno je osigurati jednostavan pristupu dimnjaku, otvoru za čišćenje i vađenje čađe te pravilno napraviti priključak. Važno je i znati da svaki dimnjak limitira snagu kamina, a visina dimnjaka za kamin mora biti najmanje 5 metara od priključka. Stručno to se zove djelotvorna visina. Preporučljivo je dimnjak graditi od šamotnih elemenata ili od inoksa.Svaki dimnjak mora biti i dobro toplinski izoliran. Kod šamotnih dimnjaka bitno je da budu obloženi stiroporom i ožbukani termo žbukom, a inoks dimnjaci moraju imati dvostruki sloj inoksa izoliranog tervolom. Dimnjak treba redovito čistiti, a učestalost redovitih pregleda i čišćenja propisana je u svakoj lokalnoj samoupravi.

Da bi se ugradio kamin, važno je imati dobar i kvalitetan dimnjak koji će odgovarati određenim standardima, prvenstveno svojom visinom i širinom. Nadalje, obvezno je osigurati jednostavan pristupu dimnjaku, otvoru za čišćenje i vađenje čađe te pravilno napraviti priključak. Važno je i znati da svaki dimnjak limitira snagu kamina, a visina dimnjaka za kamin mora biti najmanje 5 metara od priključka. Stručno to se zove djelotvorna visina. Preporučljivo je dimnjak graditi od šamotnih elemenata ili od inoksa.Svaki dimnjak mora biti i dobro toplinski izoliran. Kod šamotnih dimnjaka bitno je da budu obloženi stiroporom i ožbukani termo žbukom, a inoks dimnjaci moraju imati dvostruki sloj inoksa izoliranog tervolom. Dimnjak treba redovito čistiti, a učestalost pregleda i čišćenja propisana je u svakoj lokalnoj samoupravi.

NE PROPUSTITE: Ukradite ideju: Kutak uz kamin kao u dvorcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije